Close
Arbetsmy(h)ran och planer inför hösten

Arbetsmy(h)ran och planer inför hösten

”Vad har du för planer nu i höst?” Frågan ställs med jämna mellanrum, av både mig själv och andra.

För mig består hösten egentligen bara av två månader (september räknar jag som sensommar och december är jul). Det lämnar alltså två ynka höstmånader att spela på. Jag hade hemskt gärna pausat tiden ett tag – det är så mycket jag vill hinna med!

Arbetsmy(h)ran och planer inför hösten

Annika arbetsmy(h)ran
Foto: Monnah

Jobb:

På mina gamla arbetsplatser har jag gått under två smeknamn, dels ”Duktiga Annika” (ni har väl läst Elsa Beskows bok?), dels ”Arbetsmy(h)ran”. Ni kanske anar att jag var en flitig arbetstagare när det begav sig? Sedan jag blev min egen chef är tempot inte längre lika högt och det är självvalt. Jag har behövt tid på mig, och behöver fortfarande tid, att landa efter ett extremt påfrestande år. I samband med att jag förlorade mina förändrar förlorade jag också fotfästet. Just nu värderar jag friheten som egenföretagare och passionen för mina nuvarande jobbuppdrag högre än någonsin förr.

Det är ingen självklarhet att kunna styra sin egen tid. Ofta är det jobb, studier och aktiviteter som sätter ramarna för hur veckorna ska fyllas, så även för mig. Mina två äldsta barn går i skolan och veckorna fylls snabbt med fritidsaktiviteter. Jag har givetvis deras scheman att anpassa mig efter, men jag gör det numera på mina villkor. Jag har ingen arbetsplats som sätter ramarna, ingen chef som delegerar uppgifter till ”Duktiga Annika”. Det finns inte längre något överdrivet dåligt samvete eller magont när jag måste vara hemma med sjukt barn. Och just den frihetskänslan, den smäller onekligen högre än en fet juristlön under den här perioden av mitt liv.

För nej, rik blir jag inte som (rese)-skribent/bloggare/poddare, det ska ni veta. Däremot har jag tillräckligt med löpande uppdrag för att klara av att betala min del av räkningarna, även om inkomsterna varierar månad efter månad. Jag har inga planer på att bli anställd innan Nelly börjar skolan om 2 år, men jag har också lärt mig att aldrig säga aldrig. I höst kör jag vidare med mina Svenska Pärlor (roligaste kampanjen hittills!), med bloggen/podden och med uppdrag som frilansskribent. Därutöver behöver jag jobba rejält med både struktur, mål och strategier. Några bra tips på vägen fick jag med mig av strategiexperten (och min före detta kollega) Linda/Resa Medvetet under en lunch igår.

skogsutflykt höst

Familj:

Oktober är vår födelsedagsmånad. Nelly och Sebastian fyller år dagen efter varandra (!) vilket innebär gemensam och separat födelsedagsbaluns. Dessutom fyller min bästa kompis tvillingtjejer år samma vecka som Nelly, så firandet fortsätter i dagarna tre. Därefter väntar lov och familjetid innan nästa höstmånad kickar igång. November är vår fixarmånad – vi har mycket att ta itu med på hemmaplan innan vi drar iväg till Thailand på longstay i början av januari. December vill jag lämna öppen för julmys deluxe. I övrigt är planen att fortsätta med våra familjedagar – även om de där dedikerande familjestunderna i ärlighetens namn har fått ge vika till förmån för cuper/matcher de senaste veckorna.

Läs mer: Att skapa ett familjeprojekt av skärmfria söndagar.

Träning:

vagabondformen Dresden
Foto: Lisa Fahlåker

Jag är glad att jag ens överväger att ha med träningen som en egen punkt under rubriken ”planer inför hösten”. Jag kör på med mina utmaningar, just nu har jag en variant som går ut på att träna 30 minuter varje dag. Villkoren är att jag ska byta om till träningskläder och att träningen ska vara varierad. Efter att ha läst Yoga Girls bok har jag (åter igen) gett yogan en chans, och jag tror faktiskt att yogan kan bli en rutin en gång för alla. Vi får väl se! I övrigt är ambitionen att boka upp träningsdejter för att hålla uppe motivationen – för motivation behövs i stora doser när mörkret lägger sig över Sverige. Ikväll står ett styrkepass med min kompis på schemat. Jag hade aldrig kommit iväg om det inte vore för att det står inskrivet tydligt och klart i kalendern. Som sagt, jag jobbar så sakteliga vidare med struktur, mål och strategier – på alla plan i livet!

Läs mer: Vagabondformen och min träningsfilosofi framöver.


Hur ser dina planer inför hösten ut, finns det något särskilt du längtar efter extra mycket?

6 comments

 1. Vad härligt att ni har Thailand att se fram emot. Jag skulle väldigt gärna vilja komma igång med yogan igen. Jag höll på med det rätt länge men efter att sonen kom blev den rutinen bortglömd tyvärr.

  1. Jadu, det är många rutiner som glöms bort under de åren… men de kommer tillbaka! Min minsta fyller 4 snart, känner hur jag har mer energi nu än tidigare (jag har knappt sovit en hel natt sedan hon kom, men det blir bättre ju äldre hon blir).

 2. I mitten av novemer bär det av för en weekend i Israel och Jordaninen med fru men utan barnen. Sedan i slutet av december följer barnen med för en tio veckors resa varav två veckor spenderas i Sri lanka. Resterande av tiden blir på koh lanta. Barnen är inbokade på lilla svenska skolan i åtta veckor.
  Underbart det ska bli:)

  1. Låter som en riktigt fin höst och vinter du/ni har framför er! Vad spännande att kombinera Sri Lanka med Thailand. Då ses vi på Lanta!?

   1. Absolut:) Är första gången för oss med barnen i skola på semestern och att vara borta så länge på samma ställe. Ska bli spännade!:)

    1. Ja, det är ju helt klart en annan typ av resande. Mer vardag, mer rutiner. Jag gillar konceptet skarpt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close