Close
Svenska julmarknader 2018: inspiration och tips

Svenska julmarknader 2018: inspiration och tips

Vi har knappt hunnit gå från sommar till höst, men jag smider redan planer inför min absoluta favorittid på året.

Igår tittade vi på avsnittet om Junibackens jul med Madicken, premiären för säsongens första Sandwich med pepparkakssmak är redan avklarad och senare idag kommer jag att boka biljetter till Adolf Fredrik-elevernas luciakonsert i Storkyrkan. Ja, ni fattar. Jag älskar julen och med den även svenska julmarknader. Det finns en hel uppsjö att välja på i landet, men det är några få utvalda som jag har särskild spaning på just nu. De här orterna håller jag allra högst på min önskelista i år, gärna i kombination med en mysig julweekend på orten där marknaden hålls.

Svenska julmarknader: min önskelista för 2018

svenska julmarknader

jul sturkö

Svenska julmarknader: min önskelista för 2018

#1. Kalmar: Jul på Kalmar slott

Lyckliga och förväntansfulla är mina barndomsminnen från besöken på Kalmar Slotts julmarknad. Fladdrande marschaller och granris – det är något alldeles magiskt fint med ett av Sveriges pampigaste slott i julskrud.

 • Öppettider: alla helger i november samt 2-3, 9-10, 25-26 och 30-31/12 kl 10-16.
 • Här kan du läsa mer om mitt besök på Kalmar slotts julmässa.
#2. Sigtuna julmarknad

Förra året var ambitionen att besöka Sigtunas julmarknad, men det blev aldrig av. Jag kan tänka mig att Sigtunas äldre stadsbebyggelse med sockersöta träfasader är den perfekta kulissen för en besöksvärd julmarknad i gammeldags anda.

#3. Visby: Medeltida jul

Medeltida jul i Visby på Gotland låter som en dröm från början till slut. Tänk att ta färjan över från Nynäshamn och kliva rakt in i en sagojul! Inträdet kostar en bra slant, men jag skulle gissa att upplevelsen är värd varenda öre.

 • Öppettider: 7-9/12 2018.
 • Läs mer på hemsidan för Medeltida Jul.
#4. Kosta julmarknad

Redan vid konstaterandet att Ernst Kirchsteiger inviger Kosta julmarknad sätts ribban för den här julmarknaden i Småland. Jag skulle personligen kombinera marknadsbesöket med en vistelse på Kosta Boda Art Hotel, vinnare av Årets Designhotell 2014.

 • Öppettider: 10/11- 23/12 (tor-fre kl 12-20, lör-sön kl 11-18 samt 25-30/12 (då öppet alla dagar kl 11-18).
 • Mer information finns på destination Kostas hemsida.
#5. Östersund: Julmarknad på Jamtli

Efter familjens besök på Jamtli är jag övertygad om att friluftsmuseet Jamtli har de ultimata förutsättningarna för en stämningsfull julmarknad. Enligt en bloggläsare är julmarknaden på Skansen ”pytteliten” i jämförelse och förutom alla utställare finns det på Jamtlis julmarknad möjlighet att åka hundspann och häst med släde.

#6. Örebro: Julmarknad i Wadköping

Ett annat svenskt friluftsmuseum som lär vara sevärt i jultider är Örebros stolthet Wadköping med dess fina träbebyggelse och gårdar.

#7. Linköping: Gamla Linköpings julmarknad

På temat friluftsmuseum platsar även Gamla Linköpings julmarknad. Hantverk, marknadsstånd och julmys i en äldre stadsbebyggelse – här skulle jag definitivt kunna spendera en av helgerna i december!

 • Öppettider: 1-2 och 8-9/12 kl. 11-16.
 • Här hittar du information om julmarknaden. Mer om Gamla Linköpings julmarknad finns också att läsa hos min bloggkollega Linnea (som också jobbar på museet!).
#8. Stockholm: Julmarknad på Skansen

Skansen är den julmarknad i Sverige jag har besökt flest gånger genom åren. Jag är knappast ensam om den traditionen, här har det firats julmarknad ända sedan 1903. Stora folkmassor till trots, hit tar jag gärna barnen för att visa hur firades jul förr i tiden i olika delar av Sverige.


Edit: Det blev julmässa på Kalmar slott till slut, mycket bra val! Har du några andra svenska julmarknader att tipsa om? Vilken är din personliga favorit? 

8 comments

 1. Huseby slott utanför Alvesta är alltid värd ett besök. I år hoppas jag på Svaneholms slott i Skurup som jag aldrig sett juletid.

  1. Tänk, det enda jag förknippar Alvesta med är lååååånga tågbyten och uppgivna suckar över förseningar, medan vi väntar i en kall och dragig vänthall… Kanske får tänka om? 🙂

   1. Gör det. Huseby är jättemysig. Tänkte också tipsa om den 🙂

    1. Fick nyss tips om Huseby på FB också – tre oberoende källor kan inte ha fel. Måste dit!!

 2. Så många fina julmarknader det finns 🙂 Jag får se om jag lyckas klämma in någon mer än den vi ordnar i Gamla Linköping. Dit är ni för övrigt hjärtligt välkomna! Kikar du förbi får du gärna höra av dig och säga hej 🙂

  1. Ja – men det finns SÅ många jag vill hinna se. Inser att det kanske är rimligt att hinna med en eller max två i år… Om det blir Linköping kommer jag definitivt och säger hej!

 3. Skansen och Sigtuna julmarknader har jag besökt tidigare, men det kanske blir en repris i år.
  Alltid roligt med svenska julmarknader och har besökt många som reseledare under årens lopp.
  Ha en skön weekend önskar Lena från Marbella

  1. Tack Lena! Förstår att du hinner med en hel del kul som reseledare… vilket drömjobb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close