Close
Flickadagen, Sveriges fulaste stad och FN:s klimatrapport

Flickadagen, Sveriges fulaste stad och FN:s klimatrapport

Jag vaknade till en höstfredag i sprakande färger och sol, det bådar gott inför helgen!

Det är en fin vecka jag lägger bakom mig. Inga förkylda barn (peppar, peppar!) och bra pepp inför både kommande jobbuppdrag och diverse aktiviteter. Nu kör jag ett sista arbetspass på biblioteket innan det är dags att göra helg på riktigt. Här är veckans spaningar som bland annat berör Flickadagen, Arkitektupproret och den senaste klimatrapporten.

RESFREDAG om Flickadagen, Sveriges fulaste stad och FN:s klimatrapport

#1. Flickadagen

flickadagen

Igår var jag både rörd och berörd efter att ha deltagit i Plan Sveriges fadderträff för att lyfta Internationella Flickadagen. Kan flickor över hela världen verkligen ta makten över sin framtid? Det kan stundtals kännas hopplöst, men under morgonen fick vi bland annat lyssna på en stark paneldebatt och se några hoppingivande filmer från Togo där små steg tas för en bättre värld. För mig är det en självklarhet att vara Flickafadder, jag är övertygad om att det gör skillnad.

#2. Arkitektupproret utser Sveriges fulaste stad

Nästa helg, den 21 oktober, utser föreningen Arkitektuppropet Sveriges fulaste stad. Ledartröjan innehas för närvarande av Borlänge, som kännetecknas av sin arkitektur från 60-talet. Borlängeborna själva verkar ta det med ro: ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig” (citat från en kommunanställd i senaste numret av tidningen Filter). Så, håller ni med? Är Borlänge Sveriges fulaste stad? Läs mer om tävlingen (som alltså inte är avgjord än!) här: Vilken är Sveriges fulaste stad?

#3. FN:s klimatrapport och små tips på vägen

att göra i st Anna Söderköping

Ingen har väl undgått att läsa om FN:s senaste klimatrapport – vi kan uppenbarligen inte fortsätta köra på i samma takt. Jag är av den bestämda uppfattningen att det krävs krafttag från högre led, men visst finns det saker vi kan göra på individnivå. Överväg närmare semesteralternativ här hemma i Sverige är ett konkret exempel, ett annat är att hitta inspiratörer som kommer med tips i stort som smått. Mitt senaste följtips för att uppmuntra till en giftfri och och miljövänlig vardag är instagramkontot Ekotipset, ett annat är att följa inredningsbloggen Trendenser som skriver allt mer om hållbarhet.

#4. En svensk julmarknad att ta sikte på

I veckan skrev jag ett inlägg om Svenska Julmarknader 2018 (en läsare berättade att hen ska besöka sin första julmarknad redan nu i helgen, så jag var inte för tidigt ute!). Efter publiceringen fick jag tips av tre oberoende källor om Smålandsjul på Huseby Marknad utanför Alvesta. Givet skildringarna jag har hört lär det här stället bjuda på julstämning utöver det vanliga – är det kanske till Huseby jag ska åka och julmarknadsmysa i år!?

#5. Ditt bästa tips den här veckan?

Då och då ber jag er läsare att tipsa om något som ni tycker är värt att uppmärksamma – och nu är det dags igen! Det kan vara allt från inredning till matlagning och resor. Kanske sitter ni till och med inne på fler kompletterande tips till punkt tre ovan?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

2 comments

  1. Huseby är väldigt fint! Det var många år sedan jag var där nu och att döma av deras hemsida verkar de ha utökat rejält sedan dess. Kan verkligen rekommendera ett besök där.

    1. Tack Ann-Louise, verkar helt klart som att Huseby är hetaste tipset i år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close