Innehåller köplänkar/adlinks.
Ett av mina främsta önskemål i resväg den här sommaren sparar jag en vecka in i augusti. Vistelsen motsvarar faktiskt alla förväntningar – och mer därtill. Verksamheten på Örum 119 är småskalig, stilren, lyxig (utan att kännas flådig!) och här serveras dessutom en hemtrevlig frukost som jag aldrig vill ska ta slut.
Österlen-snackisen Örum 119 åkte upp på min bucketlist för svenska resmål för ett par år sedan, men pandemin gjorde att jag snällt fick vänta in rätt tillfälle. När årets sommarsemester närmar sig sitt slut tar jag med min syster för denna efterlängtade hotellvistelse i vårt grannlän Skåne.
Nedan följer en recension baserat på mitt besök under augusti 2022. För den som inte orkar läsa hela inlägget kanske det är tillräckligt med snabbversionen. Hur den lyder? “Åk hit!”
Örum 119: tips och recension av ett riktigt bra boende på Österlen
Mitt syfte med resan är inte att resa till just Österlen, utan att resa till Örum 119. Detta gör att stället lätt faller in under begreppet destinationshotell. Men kärt barn har som bekant många namn, och på hemsidan beskrivs själva hotellet som gårdshotell. För egen del har jag i olika sammanhang lyft Örum 119 som ett boutiquehotell. Eller hotell förresten. Vi kan väl vara överens om att själva hotellbegreppet är för litet för att rymma Örum 119. Här har ägarna samlat ett antal verksamheter på en och samma yta, vilket skapar en helhetsupplevelse för oss besökare. På det gamla skolområdet finns allt från egen glassverkstad, café och restaurang till butik och bageri.
#1. Läge, känsla och allmän information om Örum 119
Örum 119 ligger i Skånes sydöstra hörn, närmare bestämt i Löderup (vilket ligger 15 minuters bilresa från Sverigekändisen Ales Stenar). Vi kör från Karlskrona i Blekinge och när vi svänger av E22:an väntar snart de välbekanta Skåneslätterna så långt ögat kan nå. Över oss vilar ett tak av blå himmel och fluffiga moln, och jag påminns ännu en gång om varför jag är så svag för den här delen av Sverige. Efter att ha passerat ett antal smala vägar, vidsträckta åkrar och puttrande traktorer når vi vårt slutmål på adressen Örum 119.
När vi kliver ut från bilen på parkeringen känns det lite… “jaha, var det bara det här!?”. Stället ligger precis intill vägen omgiven av åkrar (det tar en dryg kvart att åka ut till havet härifrån). Men den där känslan försvinner fort, här väntar den lilla oas jag hade räknat med.
Stället lockar inte bara svenska och internationella turister, utan också grannar på Österlen. En av dem foodien Eva som via sina lockande insta-uppdateringar från Örum 119 inspirerat mig att åka hit.
Vid incheckningen möts vi av Pia, som själv är uppvuxen i trakterna. Pia serverar frukost, pysslar runt i matsalen och har svar på alla möjliga och omöjliga frågor som besökare och hotellgäster ställer. Eller som min syster beskriver det: “Pia rör sig i lokalerna som en husälva med mycket god energi”.
#2. Hotell Örum 119 och Norrgavelshuset
Hotell Örum 119
Byggnaden som idag rymmer gårdshotellet och dess femton rum var tidigare en skola.
På nedre plan ryms en restaurang/matsal och ett bibliotek/vardagsrum. På karmarna framför de stora vackra fönstren står pelargoner på rad, och bland inredningen varvas klassiker från Norrgavel med porslin från Japan.
Vi går en trappa upp i den gamla skolbyggnaden och checkar in i rum 618 med vilsamma färger och snedtak som ger rummet karaktär. Här finns två bekväma enkelsängar…
… bäddade med mjuka sängkläder. På sängen ligger handdukar som uppenbarligen gör så bra intryck att min syster senare köper likadana i gårdsbutiken.
Rummet är inte särskilt stort och ganska avskalat, vilket tilltalar mig.
När vi vill åt vardagsrumskänslan flyttar i oss istället ut till sofforna på samma plan, eller i vardagsrummet en trappa ner. Hela hotelldelen känns hemtrevlig och rofylld, och den vackra inredningen skapar tillsammans med små detaljer en helhetsupplevelse som helt klart är värd att komma hit för.
En av alla detaljer värd att nämna är den lilla frysen vid entrén där vi hotellgäster får plocka glass från den egna glassverkstaden “Frusen Glädje”. De små kartongerna med handskriven text rymmer en smaksensation, där dagens glassupplaga råkar vara vanilj respektive kanel.
Norrgavelshuset
Till boendedelen finns också Norrgavelshuset, skapat i samarbete med Nirvan Richter – formgivargeniet som har grundat möbelföretaget Norrgavel.
Jag och min syster får en kort rundvisning av Pia, som berättar att byggnaden är en före detta idrottssal som numera hyrs ut till konferenser och event. Här finns också en boendedel med sovrum/badrum samt köksyta för självhushåll.
Överallt är inredningen genomarbetad med vackra detaljer, det är omöjligt att inte trivas här.
#3. Hotellfrukost på Örum 119
Hotellfrukosten är värd en egen rubrik! Vi gäster serveras morgonmålet på frukostbricka, fylld med godsaker från det egna bageriet och samarbetspartners i närheten. Min syster får avnjuta bröd från det närliggande Glutenfria Paradiset i Stora Herrestad (tips till alla som vill undvika gluten).
När jag är i full fart att beundra, och för all del fotografera, det jag tror är en komplett frukostbricka kommer Pia och frågar om vi möjligtvis vill ha nystekt äggröra…
… och efter ytterligare en liten stund erbjuder hon både frasig croissant och nygräddad våffla.
Jag tackar ja, ja och ja, och njuter i fulla drag. Våfflan serveras med en kula glass från den egna glassverkstaden, och får avsluta en i mitt tycke helt perfekt frukost.
Tips om Långfrukost! När högsäsongen har lagt sig (det vill säga under vår och höst) serveras hotellgästerna Långfrukost i lugn och ro under två timmar. Det går också bra att boka som extern besökare i mån av plats. Här kan du läsa mer om Örums Långfrukost.
#4. Restaurang, kafé, butik, glassbar och bageri
Kafé och pizzeria ligger inrymt i den gamla lärarbostaden vilket är en tilltalande byggnad både från framsidan…
… och baksidan. Sittplatser finns inne i kaféet, men också ute i trädgården samt i det väl tilltagna orangeriet där vi får bord. Personalen har jämnt upp med en strid ström av gäster som tittar förbi under kvällen.
Vi är här för den vedugnsbakade pizzan. Denna är bakad på vårvetemjöl från Lilla Harrie Valskvarn i kombination med surdeg och jäst – vilket ger pizzan ett leopardfläckigt intryck. (Och ja, det finns tydligen ett vedertaget begrepp för detta: “leoparding“. Varje dag lär man sig något nytt!?). Vi slår till på varsin “Säsongens vita” – vilket visar sig vara en variant med zucchini och rödlök. Den är ljuvlig såklart, och extra plus i kanten åt riktigt bra glutenfri variant till min syster. Till pizzan slurpar vi i oss varsin Virgin Mojito från listan med “bildrinkar” – och som vanligt uppskattar jag att det finns goda alternativ för oss som av någon anledning inte dricker alkohol.
Inne i gårdsbutiken säljs produkter som används i verksamheten på Örum 119. Här hittar vi bland annat de färgglada små tekannorna som finns vid frukosten, de japanska handdukarna som ligger på våra sängar, arbetskläder som personalen bär…
… blandat med trädgårdsredskap och krukor, böcker samt småkakor och sylt och andra godsaker från gårdsbageriet.
Allt är noga genomtänkt och jag tycker det är fint att se hur allt hålls ihop. I sin marknadsföring använder Örum 119 meningen “Ditt hem på Österlen”, och faktum är att stället påminner om mitt svenska favorithotell Ett Hem i Stockholm. Inte undra på att jag trivs. Hit kommer jag tillbaka förr eller senare, det är jag helt övertygad om!
#5. Bra att veta om Örum 119
Låter namnet Kafferosteriet på Österlen bekant? Deras verksamhet huserade tidigare här i lokalerna innan de nya ägarna tog vid.
- Pris? Vi betalar 2.495 kronor för ett dubbelrum, frukost ingår. (Priset gäller torsdag-fredag eller fredag-lördag). Bor du på hotellet lördag-söndag är priset 2.995 kronor, då ingår även Långfrukost.
- Mer information, öppettider och bokning: Aktuella öppettider för respektive verksamhet finns på hotellets hemsida, där du också kan boka rum. Du kan också följa Örum 119 på Facebook och Instagram.
- Förboka pizzabesök i god tid! Om du vill avnjuta de populära pizzorna i restaurangen kan det vara en god idé att boka bord i förväg.
Läs mer och boka här (adlink).
#6. Tips på saker att göra i närheten av Örum 119
Hela Österlen är som ett enda långt smultronstrå av besöksmål, det går knappt att köra en kilometer innan jag hittar någonstans jag vill stanna. Några specifika tips i närheten av Örum 119 är följande.
- Dag Hammarskjölds Backåkra: Det är lätt att förstå varför Dag Hammarskjöld fastnade för den här platsen! Hans före detta sommarställe drivs idag som en stiftelse, och driver ett museum tillägnat Hammarskjölds liv och gärning. På området finns även meditationsplats som invigdes efter Hammarskjölds död.
- Sandstränder: Det finns många att välja på här i närheten. Sandhammaren, Borrby och Löderups Strandbad för att nämna några.
- Åbergs Trädgård & Café: Gillar du allt som har med trädgårdar att göra? I så fall är Åbergs ett givet stopp.
- Backagården: Vi stannar och äter lunch på Backagården, trevligt stopp för mat, fika och fina omgivningar.
- Kivik med omnejd: Kivik och dess omgivningar bjuder på flera fina besöksmål. Läs mina tips om Kivik med omnejd.
- Stenshuvuds nationalpark: En perfekt mix av vackra strandvyer, öppet hav och grönskande bokskog. Läs mer om Stenshuvuds nationalpark.
Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips på hotell i övriga Sverige. Omslagsbild: Örum 119:s gårdshotell (inrymd i en gammal skolbyggnad).
9 comments
Absolut en av sommarens höjdpunkter! 🥰
Ser redan fram emot fler roligheter framöver.
Jag skrev en hotellrecension tidigare i dag, tänkte då för mig själv ”det är nog mest Annika och Charlotte/Ready for Take-off som är lika intresserade av hotell(recensioner) som jag”. Och samma dag läser jag om detta fantastiska ställe, som jag inte kände till, och dit jag omedelbart vill åka.
Haha, vi verkar ju uppenbarligen ha samma smak – ska genast in och kolla vad du skrivit om… 🙂
älskar Österlen!
hur gör man om man vill skriva en recension/reportage utan att var inbjuden (som influencer el. dyl.), gar man bara dit och säger hej, far jag fotografera allt här? tänkte fraga för att jag drömmer ocksa om en reseblogg och i början finns det ju inga uppdrag direkt.
Jag har skrivit om resor i dagboksform sedan jag började resa! När bloggvärlden drog igång var det naturligt att fortsätta i bloggform – först om vardagen sedan successivt till en reseblogg. Första uppdraget fick jag via en skrivtävling som jag vann typ 2012, då jag fick åka till Istanbul och skriva ett reportage för Vings tävling. Börja i liten form, testa dig fram!
Ska tillägga att Örum 119 inte är ett uppdrag, dit reste jag privat med min syster. Kollade att det var ok att fota i samband med att jag bokade, men utöver det har hotellet inget med själva recensionen att göra. Ibland gör jag betalda uppdrag, men det är då tydligt utmärkt i början och slutet av inlägget. Lycka till med dina drömmar, börja skriv redan idag! /Annika