Close
En vecka i Skåne, Blekinge och Östergötland

En vecka i Skåne, Blekinge och Östergötland

Jag lägger en fin sommarvecka bakom mig i raden av många det här året. I onsdags vaknade jag med ett ryck och tillhörande ”semestern-är-slut”-känsla som genomsyrade varenda cell. Natten var fylld av mardrömmar med jobbångest från förr- sådan jag tack och lov inte behöver uppleva på min nuvarande arbetsplats. Nu är jag tillbaka i Nynäshamn där sommaren började. En liten semestertripp kvarstår, men först och främst en fredagsfemma!

En vecka i Skåne, Blekinge och Östergötland

#1. Soliga dagar i Karlskrona

Det här sommarlovet har vi tagit ovanligt många svängar in till Karlskrona. Det är så himla smidigt med färjan (kommunal trafik!) som susar mellan Sturkö och Handelshamnen.

I lördags passade jag på att träffa en före detta klasskompis och det fanns mycket att prata om. Middagen åt vi på Kai Krog, en relativt nyöppnad restaurang med asiatiska smaker som specialitet. Det här är ett ställe jag från och med nu kommer att rekommendera till alla som har vägarna förbi Karlskrona. Varje maträtt var som ett litet hantverk, en sådan känsla är vi inte direkt bortskämda med i den staden.

#2. Sommarfest på Sturkö

Vi har hunnit med en rejäl sommar/bröllopsfest också, och det blev så väldigt lyckat allting! Jag och Tobias toastmastrade, vädret levererade till slut (trots enda regniga dagen på typ hela sommaren)…

…och alla var faktiskt både nöjda och glada när vi framåt småtimmarna kunde konstatera att det var dags att sova.

#3. Örum 119 på Österlen

När festligheterna var slut och allt var undanröjt drog jag med min storasyster mot Österlen för att bo på hotell…

örum 119 österlen

… närmare bestämt det familjeägda Örum 110. Det har stått på min önskelista ett tag nu, och stället var sannerligen värt att vänta på.

örum 119 österlen

Skåne erbjuder många mysiga ställen att bo på, men det här var liksom grädde på moset! Stilfull inredning (Norrgavel både här och där), otroligt fin frukost och en hemtrevlig känsla som gjorde oss nöjda från början till slut. En full recension kommer, men den snabba versionen lyder ÅK HIT!

Uppdatering: Örum 119 – recension av Österlenhotell med hög klass

#4. Dag Hammarskjölds Backåkra och Löderups Strandbad

roadtrip sverige

Efter hotellvistelsen fortsatte vår roadtrip vidare på Österlen mot Dag Hammarskjölds Backåkra, en plats alltså den före detta FN-generalsekreteraren bodde på somrarna.

dag hammarskiöld skåne

Inne i kohagarna finns också en meditationsplats som upprättades till Dag Hammarskjölds ära. Fint och rofyllt.

Idag besöks Backåkra av många som vill njuta av naturen, fågellivet och havet, precis som Dag gjorde när han strövade runt på sina ägor. Naturreservatet är öppet för allmänheten året om och lockar flera tusen besökare varje år som vill fira midsommar. Den stenlagda meditationsringen lockar även många som väljer att vigas i det öppna landskapet men kanske ännu fler som bara vill sitta ner en stund och finna ro.

– Historia om Backåkra

En liten bit bort (det går att promenera från Backåkra) ligger Löderups Strandbad…

weekend I ystad
Gammal bild från min bror och hans dotter vid Löderups Strandbad (foto Sara B).

…en av Österlens många strandpärlor. Här satt jag och min syster en stund och njöt av både vyer, värme och vatten – sånt man gör en sommar på Österlen.

#5. Sommarstopp i Söderköping

Och snipp, snapp, snut – så var min Sturkösommar faktiskt slut. Efter att ha städat ut och vintersäkrat villavagnen (sjukt att ens tänka på vintern nu!?) satte jag mig i bilen, rattade in några sommarprat och körde norrut. Jag tror inte ens att jag grät den här gången, kände mig snarare ganska klar för en gångs skull. Sturkö ligger kvar, och somrar blir det förhoppningsvis fler av framöver.

Söderköping Östergötland

I vanlig ordning stannade jag till vid Söderköping i Östergötland för att fylla på energidepåerna – både mina och bilens. Sämre vyer för en bensträckare kan man ha.

Bloggen har puttrat på under sommaren, men jag längtar efter mer tid att sätta mig ner och skriva matigare inlägg om fina besöksmål jag har besökt de senaste månaderna. Konstigt det där, hur mycket jag (eller kanske kan jag tala för oss alla!?) älskar ledighet och lata dagar finns en inneboende längtan efter ramar, struktur och rutiner. Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild: Uttorps naturreservat, Karlskrona skärgård.

6 comments

  1. Instämmer helt i hyllningen av Kai Krog som vi besökte i maj. Underbart ställe.

    1. Blir ett stående inslag framöver! Kul att ni också gillade.

  2. Ja tack, lite struktur vore fint. Vet inte när jag hade det senast ens innan semestern eller när jag får det nästa gång heller. Hur gör man ens?

    1. Svara mig när du vet!

  3. Fantastiska bilder (som alltid)! Vi var lite sena på bollen när det gäller att semestra i Sverige, men pandemin ”tvingade” oss att upptäcka vårt eget land, och vi måste säga att vi blivit positivt överraskade! 🙂

    1. Tack! Undrar just vad som händer med resandet nu efter pandemin – orosmoment både här och där. Det blir en intressant utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close