Close
Gränsö Slott i Västervik: en recension av slottsboende i Småland

Gränsö Slott i Västervik: en recension av slottsboende i Småland

Får jag be dig sammanfatta Smålands landskap i en enda mening? För många handlar den spontana bilden om en hel massa barrskog, röda små stugor och mängder med glittrande insjöar. Men självklart finns det mer än så! Småland kan också vara slottsmiljö, havsutsikt och soliga sommardagar i skärgården. Och det är just den kombinationen vi vill åt när det är dags att fira vår trettonåriga dotters födelsedag i början av augusti. Jag och våra tre barn reser från Karlskrona, min man från Stockholm – och vår önskan är att hitta ett schyst ställe någonstans halvvägs för oss båda. Efter en hel del research bokas Gränsö Slott i Västervik. Här är min recension!

Gränsö Slott i Västervik: en recension

#1. Allmänt om Gränsö Slott

Alla som har någorlunda koll på Västervik känner också till Gränsö Slott, som med sina drygt 150.000 årliga gäster är ett välkänt och populärt utflyktsmål i trakten. Vi kommer hit med bil, vilket är smidigt eftersom slottet ligger på en halvö drygt sex kilometer från Västerviks stadskärna (räkna med cirka 10-15 minuters bilresa).

Gränsö slott Västervik
Gränsö slott Västervik

Och visst är det en vacker miljö som väntar! Väldoftande rosor, vackra parker och välskötta trädgårdar, guldglittriga solnedgångar och en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under årens lopp har Gränsö ägts av allt från holländare till den kända Oxenstierna-släkten.

Tycker du dig känna igen kupolen på slottstaket? Det är en replik på Rosendals slott vid Djurgården i Stockholm. Bakom dessa kupoler står Erik Sparre, som under 1847-1851 byggde om Gränsös herrgård till slottet som idag benämns som ett empireslott. Efter en sväng i kommunens ägo såldes slottet till Per Johansson, som i dag driver slottet under bolaget Gränsö Slott AB.

#2. Boendealternativ på Gränsö Slott

Gränsö Slott erbjuder i skrivande stund 66 rum och sviter fördelade på två hotellmiljöer som går under namnen Strandhotell och Gårdshotell. Därutöver finns Parkstugan och ett antal Parklodger i den engelska parken på slottsområdet. Eftersom vår familj består av två vuxna och tre barn/ungdomar som alla vill bo tillsammans finns inte jättemånga alternativ att välja på…

Gränsö slott Västervik

… men vi är i slutändan väldigt nöjda med vår lilla stuga, även om ”hotellkänslan” uteblir. Vårt boende (stuga 201) är en familjevänlig stuga en kort promenad från själva slottsbyggnaden.

Stugan har en öppen planlösning med vardagsrum, sovrum och kök i ett…

… medan tonåringarna får sova i ett separat sovrum. Sängarna är prydligt bäddade, på rummet väntar också badrockar och badtofflor.

Gränsö slott Västervik

Dessa kommer väl till pass när barnen ska ta ett dopp i den lilla poolen i vårt boendeområde, som slottet själva benämner för ”bungalowområdet”. I den här lilla poolen välkomnas barn och vuxna i alla åldrar under hela dagen, till skillnad från infinitypoolen vid spa-avdelningen där barn under 13 år får vistas fram till kl 17 (men inte senare).

Gränsö slott Västervik

På kvällen hänger vi i stugan och äter födelsedagsmiddag inhandlad från en Ica-butik i Västervik, allt i enlighet med önskemål från den blivande tonåringen. I det här läget är det väldigt skönt att ha vårt eget lilla kökspentry inklusive kylskåp och en liten frysbox.

Fler typer av boenden på Gränsö slott:

Gränsö slott Västervik

Om du ska boka boende på Gränsö Slott finns flera alternativ att välja på i alla möjliga prisklasser. Det är ett nöje att gå runt på området och snegla på de olika boendetyperna, där vissa av strandsviterna osökt får mig att tänka på USA:s östkust.

#3. Spa och pooler på Gränsö Slott

Gränsö slott Västervik

Spaavdelningen på Gränsö Slott ligger i direkt anslutning till receptionsbyggnaden. Hit välkomnas barn/ungdomar över 13 år. Har du barn under 13 år…

Gränsö slott Västervik

…är de fram till kl 17 välkomna att använda slottets infinitypool som ligger precis bredvid spa-avdelningen. Under vårt besök i augusti bedömer våra barn temperaturen som ”absolut iskall”.

Gränsö slott Västervik

Bara några steg längre ner väntar ett ”Beachhouse” vilket närmast kan beskrivas som en flytande badbrygga med bastu…

Gränsö slott Västervik

… med soldäck uppe på taket!

Gränsö slott Västervik

Längs vattnet löper en träbrygga, perfekt för kvällspromenader när eftermiddagssolen sänker sig.

#4. Frukosten på Gränsö Slott

När det är dags för frukost lämnar vi stugan för att istället promenera ner mot själva slottsbyggnaden.

Gränsö slott Västervik

Här får vi invänta hovmästare som leder oss in till…

Gränsö slott Västervik

…den här välkomnande frukostmiljön i ett orangeri där solskenet flödar in genom takfönstren.

Gränsö slott Västervik

Frukostbuffén är fint komponerad och innehåller extra lyxiga godsaker som skagenröra, våfflor och hemmagjord granola – och därutöver det mesta du kan önska av en bra hotellfrukost.

Gränsö slott Västervik

Utsikten som väntar från slottstrappan leder rätt ner mot havet.

Tips! Är du sugen fika rekommenderas ett stopp på Gränsö Slottscafé som givetvis välkomnar både boendegäster och besökare i utflyktstagen.

#5. Vandringar i närområdet

Hela Gränsö, som alltså är en halvö, är klassad som ett naturreservat. Längs med havet finns en 12 km lång vandringsled som lämpar sig för både löpturer och promenader.

Gränsö slott Västervik

Efter frukosten bestämmer vi oss för en tur som tar oss genom skog…

…och förbi hästhagar. Vi väljer att gå det som Gränsö Slott själva kallar ”Slottsherrens promenad”.

Gränsö slott Västervik

Skärgårdsvyerna är i sig en anledning att övernatta på Gränsö. Finns inte möjlighet att bo på slottsanläggningen finns för all del vindskydd att ta sikte på.

Gränsö slott Västervik
Gränsö slott Västervik

Det bästa på vandringen hittar vi på ”Lillön” i form av klippbad. Vad säger ni – kanske inte direkt de vyer vi svenskar vanligtvis förknippar med Småland?

Fler tips på vandringar med slottet som bas finns på Gränsö Slotts hemsida.

#6. Bra av veta om Gränsö Slott och tips i närheten

Västervik att göra
 • Adress: Gränsö Slott, Gränsövägen 78.
 • Pris: En övernattning på Gränsö Slott går inte obemärkt förbi plånboken. Vår vistelse i augusti 2023 går på 5390 SEK för boende i stuga (två vuxna och tre barn/ungdomar i åldrarna 8, 12 och 14). I priset ingår frukost och tillgång till spa för familjemedlemmar över 13 år.
 • Kuriosa om rosariet på Gränsö Slott: Akvarium har vi väl alla hört talas om, men hur är det med rosarie? Ett sådant finns nämligen på Gränsö. De första rosorna såddes utanför Slottscaféet 1993 och idag finns över 200 sorters rosor att beskåda och beundra på området. Alla lyckligt lottade brudpar som gifter sig Gränsö får en egen ros och skylt uppsatt i trädgården.
 • Mat på Gränsö: Vill du äta gott i vacker miljö? Det är möjligt att boka bord på Gränsö Slottsrestaurang alla dagar mellan kl. 18-21.00 (restaurangen stänger kl. 23). Vill du istället ha lunch, enklare måltider och tilltugg finns också Lobbybaren som alternativ. Denna håller öppet mellan kl 12 och framåt.
 • Mer information om Gränsö Slott finns på slottets hemsida.

Västervik på hösten: Vill du ha tips på saker att se och göra i Västervik under hösten? Läs mer här: Fem hösttips om Västervik


Planerar du att besöka Småland med familjen? Här hittar du tips på saker att se och att göra i Småland med barn.

5 comments

 1. Vilket mysigt ställe!

  1. Verkligen, tror att du skulle gilla miljön där – trädgårdar, parker och vacker natur!

 2. Var mycket på Gränsöverskridande som barn och badade på Bondbacken med tallskogsstrand. Ridskolan hästar hade bete där och både mormor och jag vänner i underbara trähus.
  Åkte på sommarspa med dottern för ett par år sedan. Låg i infinitypoolen och såg bort mot min gamla skola. Vi bodde i ett av husen nere vid vattnet med helt underbart badrum och terrass. Jag gillar att restaurangen har mycket lokalt också.

  1. Vad roligt att höra lite ”inside information” från dig som varit där så mycket genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close