Innehåller köplänk/adlink.
Jag gissar att många hotell vill beskrivas som “Stockholms vardagsrum”, men i själva verket är det få som faktiskt kan leva upp till en sådan liknelse. Lydmar Hotel är absolut en av kandidaterna till titeln, detta med hjälp av tända ljus, musik som strömmar från högtalarna, böcker i alla hörn, konst redo att betraktas och en ombonad känsla överlag. Som bonus väntar dessutom utsikt mot Nybroviken och vårt kungliga slott.
När de längre resorna uteblir fortsätter jag att utforska Stockholms hotellutbud och betar av önskelistan när tillfälle ges. Lydmar Hotel har jag besökt tidigare, både för att hänga i lobbyn och för att äta lunch. Jag har också varit fast besluten att någon gång boka in en övernattning – och när det nyligen vankades födelsedagsfirande föll valet på just Lydmar Hotel. Här kommer en recension baserat på min vistelse med Lisa/Let’s go Explore under februari 2022.
Vill du avnjuta ett av “huvudstadens vardagsrum” i hotellformat är Lydmar Hotel ett väldigt bra val!
Lydmar Hotel, Stockholm: recension av lyxigt boutiquehotell med fokus på konst och design
#1. Läge, historia, känsla och allmän information om Lydmar Hotel
Lydmar Hotel ligger centralt i kvarteret Sillhovet på adressen Södra Blasieholmshamnen 2, med Nationalmuseum som granne och bara några steg bort till Grand Hôtel. Den vackra smala och benvita byggnaden i fem våningsplan fick sitt nuvarande utseende under en ombyggnation åren 1881-1882.
Namnet Lydmar Hotel kommer från hotellets tidigare ägare Pelle Lydmar, som 1993 öppnade Stockholms första “boutiquehotell” vid Humlegården. Det hölls både konstutställningar och livespelningar på hotellet, den musik- och konstintresserade ägaren gjorde snabbt hotellet (som han alltså döpte till sitt eget namn!) till en snackis i storstadens nöjesliv. När byggnaden skulle omvandlas till kontor nyöppnade så småningom hotellet här på Blasieholmen 2008. Fem år senare valde Pelle Lydmar att sälja hotellet till Wallenbergs – men sitter fortfarande med i hotellets styrelse.
Redan när vi gäster kliver in genom dörrarna möts vi av de beståndsdelar som redan från start präglat hotellets historia och därmed dess speciella atmosfär och inredning, vilken knappast följer IKEA-mallen. Färgvalen är många och blir en skön kontrast till ett vintergrått Stockholm.
It is neither the rigid minimalism look, nor the exaggerated grandness, which guests are used to in a five-star context.
– Lydmar Hotel
Hotellet är alltså varken skandinaviskt minimalistiskt eller pompöst som utländska femstjärniga hotell har en tendens att vara. Här ligger istället fokus på kultur och konst samt en hemtrevlig atmosfär – samtidigt som det vilar en internationell känsla över hotellet.
Innanför entrédörren finns en alldeles lagom stor yta för hotellhäng, och trappan till höger leder upp till…
… receptionen, fler sällskapsytor och restaurangdelen. Detaljerna i den gamla byggnaden är många och utmärkande, för egen del fastnar jag för alla vackra fönster. Det är välkänt att hotellet sticker ut tack vare sitt fokus på konst och design, vilket gör det till ett av Stockholms mest populära boutiquehotell. Lydmar Hotel är också ett av få svenska hotell som är anslutna till “Small Luxury Hotels of The World” (förkortas “SLH”) och dess samling med noggrant utvalda mindre/personliga boutiquehotell. I Sverige ingår, utöver Lydmar Hotel, även Bank Hotel, Dorsia, Ett Hem och Arctic Bath i Harads.
#2. Hotellrummen på Lydmar Hotel
Hotellet har i dagsläget 46 hotellrum, som i sin tur delas upp i fem olika rumskategorier (det finns dock ingen klassisk uppdelning i enkel- och dubbelrum). Classic King verkar vara så nära enkelrum man kan komma (20-25 kvm), och sägs passar bra för affärsresenärer på genomresa. Medium King är den vanligaste rumskategorin (25-35 kvm), med utsikt över gatan, parken eller slottet och har badrum med badkar. Large Street är större rum om 55-60 kvm. Kategorin Large King definieras som sviter, medan storfräsaren X Large och dess 70 kvm ger möjlighet att addera ett extra rum för större yta (“perfect for special groups and artists”).
Vi checkar in i rum nummer 516 (vi blir uppgraderade från Classic till Medium) – med utsikt över både vatten och slott.
Alla hotellrummen är individuellt inredda, i vårt fall med både murriga färger och färgglada kontraster. Även här pryds hotellrummets väggar med unika tavlor, vilka också i syns i både korridorer och gemensamma utrymmen.
Sängarna är riktig sköna, likaså kuddar och täcken (jag föredrar dock personligen två enkeltäcken på hotell istället för ett stort dubbeltäcke).
Jag gissar att mitt resesällskap hade föredragit ett litet skrivbord för att ta några jobbmöten framåt eftermiddagen, men något sådant finns inte på just det här rummet. Å andra sidan vet jag att Lisa var så nöjd med vistelsen på Lydmar att hon bara en vecka senare checkade in på samma hotell – då i ett rum med skrivbord vilket underlättade för att riva av lite jobb innan hotellhäng.
Färgvalen på toaletten får, till skillnad från resten av hotellet, stå tillbaka för en mer sofistikerad variant, där den stora spegeln och badkaret är de mest uppskattade inslagen enligt mig. Badrumsprodukterna gör faktiskt inget större intryck, varken utseende-, doft-, eller konsistensmässigt.
#3. Hotellfrukost på Lydmar Hotel
Frukosten serveras i “The Dining Room”, där det utöver frukost också serveras “comfort brunch” och middag (se á la carte-utbudet här).
Det är rimligt att ha höga förväntningar på riktigt bra hotellfrukost om du bokar ett rum på ett av Stockholms mest ansedda hotell. Hur lyder då betyget? Hm. Dagens första måltid på Lydmar är förvisso bra, men några stående ovationer får den faktiskt inte.
Utbudet vid frukosten erbjuder förvisso det mesta du kan förvänta dig vid en buffé – men det är just avsaknaden av det lilla extra och oväntade som gör att den inte får full pott. Smoothien funkar, men inte så mycket mer, likaså “dessertbordet” med bullar, croissanter och någon version av miniscones. Du får beställa en frukosträtt från a la carté-menyn utan extra kostnad:
- Ditt val av ägg (stekt, pocherat eller äggröra) 45 SEK
- Plättar med blåbärssylt 75 SEK
- Gröt 75 SEK
- Omelett (ost/skinka/svamp/tomat) 130 SEK
- Rågbröd med rökt lax/avokado/extra ost 120 SEK
- Om det inte redan finns på buffén kan du också beställa scrambled eggs, varma grönsaker, prinskorv och stekt bacon.
Jag beställer plättarna, som är okej men inte toppen, och får be om en skål med grädde separat. För mig som hellre dricker te än kaffe är jag nöjd med utbudet av te, det går att beställa allt från den egna blandningen Lydmar Blend till Darjeeling och Lapsang.
Frukostmiljön då? Den får högt betyg! Det är lätt att trivas i den sköna atmosfären med internationell prägel, omgiven av välfyllda bokhyllor med personliga föremål. Det pratas tyska, engelska och franska, utan att vara stimmigt. Vid borden sitter allt från kostymklädda affärsmän med svart kaffe och croissant framför sig till amerikanska turister som grundar med en rejäl frukost för att göra sig redo att göra stan. Boutiquehotellskänslan gör att frukostupplevelsen blir en väldigt positiv sådan – både jag och Lisa hade kunnat stanna här nere flera timmar och prata, småäta och jobba.
Till skillnad från lyxhotellet Diplomat ingår frukostbuffén på Lydmar i priset. Frukostgäster som inte bor på hotellet kan boka in sig på hotellfrukost för en kostnad om 325 kronor.
#4. Faciliteter och annat som är bra att veta om Lydmar Hotel
- Adress: Södra Blasieholmshamnen 2, 103 24 Stockholm.
- Pris? Prisnivån för ett Classic-rum ligger på drygt 3200 SEK/natt för två personer, frukost ingår. Tips! Blir du medlem och bokar via Small Luxury Hotels (SLH) kan du ibland få förmånligare priser på hotellen som ingår i sammanslutningen, däribland Lydmar.
- Ingår spa och gym om jag bor på Lydmar Hotel? Som gäst på Lydmar Hotel har du tillgång det välrenommerade “Nordic Spa & Fitness” hos grannhotellet Grand Hôtel. Gymmet kan du gå till utan extra kostnad, medan spa-området kostar 650 SEK/per person. Handdukar, badrockar och tofflor ingår, glöm dock inte att ta med badkläder om du ska bada och basta. Observera att Nordic Spa & Fitness har en åldersgräns på 16 år.
- The Dining Room: Restaurangen inspireras av både det franska klassiska köket och det traditionella svenska, men kombineras med influenser från hela världen (menyn varierar efter säsong). Här bokar du bord på restaurangen. Öppettider söndag-torsdag kl 07-23 och fredag-lördag 07-00.
- Terrassen: Missa inte Lydmars terass på andra våningen! Terassen, som är öppen mellan maj och september, är som egen liten blomstrande värld, perfekt miljö för att sitta och sippa drinkar.
Läs mer och boka här: Lydmar Hotel (adlink).
#5. Tips på saker att göra i närheten
- En jorden runt-resa i Stockholmsformat: ett smakprov på världen
- Att göra gratis i Stockholm med barn
- Tips på saker att göra i Stockholm med omnejd
Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips på hotell i Stockholm och övriga Sverige.
1 comment