Close
Äntligen mars.

Äntligen mars.

Jag gillar mars, ”min” födelsedagsmånad som jag i vanliga fall förknippar med tulpanfrossa, fluffiga semlor, värmande vårsol, spirande snödroppar, yrvaken fågelsång och allt ljusare kvällar. Visst kommer vi även i år att få sucka åt ett och annat bakslag med ishalka och köldknäppar, men å andra sidan finns det större grejer än så att sucka över just nu. Här kommer mars månads första fredagsfemma!

Äntligen mars.

#1. Att ”domedagsscrolla” varje kväll inpå småtimmarna

För ett tag sedan hörde jag uttrycket ”domedagsscrolla”, men minns inte längre var. När jag googlar vidare hittar jag den här förklaringen till de engelska begreppen doomscrolling och doomsurfing:

Doomscrolling or doomsurfing is the act of spending an excessive amount of screen time devoted to the absorption of negative news. Increased consumption of predominantly negative news may result in harmful psychophysiological responses in some.

Wikipedia

Nu är jag, och många med mig där. Igen. Första månaderna med pandemin var det samma sak för mig – timme efter timme framför Twitter och olika dagstidningar och tv-kanaler för att få någon slags överblick över vad som händer i världen.

Alla rapporteringar utgår såklart från olika perspektiv, och det är svårt att sålla bland allt som händer. Men låt oss i alla fall konstatera att det som händer är oerhört tragiskt och faktiskt skakar om hela världsordningen. Skildringarna från Ukraina och hur det påverkar invånarna skär i hjärtat och i den drömvärld är allt snart som vanligt igen. Men ”vanligt” verkar inte finnas längre?

moskva

Jag tänker också på hur läget är i Ryssland just nu, och hur folket där uppfattar situationen. Under min resa till Moskva för några år sedan fick jag höra mycket om hur folket fortfarande är präglat av alla krig genom historien – och uppenbarligen kommer att fortsätta präglas under en väldigt lång tid framöver.

#2. Stopp i skrivfabriken

Det var länge sedan jag kände inspirationen flöda i skriv- och resesammanhang, men för ett par veckor sedan fick jag en liten glimt om hur det kan vara. Det snackades om att pandemin var på upphällningen och jag bokade flera inrikesresor på en och samma vecka. Redan då kunde jag känna en bubblande förväntan och påmindes om hur intrycken på resande fot brukade resultera i långa texter, utförliga blogginlägg och dagsboksanteckningar.

Annika Resfredag

Spola fram ett par veckor och tyvärr alltså… sorry livslusten, men nu får du kämpa på igen.

#3. Andras resor

familjen myhre
Montenegro, 2017. När reser vi på roadtrip i Europa igen?

Jag tänker med jämna mellanrum på att jag gärna skulle vilja åka iväg med vår familj utomlands för att ”samla ihop oss lite”, men som det ser ut nu kommer det att dröja. Däremot följer jag gärna andras äventyr trots (eller kanske på grund av?) rådande världsläge. Folk jag pratar med om längre resor verkar ha olika åsikter om det här med långväga resor. Vissa har längtat ihjäl sig och bokade sin sportlovsresa för länge sedan, medan andra inte alls är sugna på att resa utanför Sveriges gränser just nu. Alla har rätt till sin egen åsikt och själv tycker jag det är fint att följa – och inspireras av – följande resor i skrivande stund: Linda/Resa medvetet i USA, Lisa/Lets go Explore på Zanzibar och Lina Skandevall på Réunion (som är ett av mina och Tobias drömresemål).

Läs mer: Vilket är ditt absoluta drömresemål?

#4. Nästa vecka öppnar vi nya padelhallen

Det är både omöjligt och destruktivt att hela tiden tänka på allt hemskt som händer i världen, och vardagslivet och jobb måste såklart rulla på ändå. Även om känslan stundtals är att världen faktiskt stannar upp så gör den inte det, utan fortsätter snurra. För oss innebär det att vi jobbar intensivt med att få igång den nya padelhallen…

padelhall

…som öppnar för allmänheten på måndag. Det är en stor grej såklart. Och rolig!

#5. SPORTLOV och hotell med ett av barnen!

Sportlov och en intensiv jobbvecka är en ekvation som är svår att få ihop. Under den gångna veckan har jag haft dåligt samvete över att barnen liksom bara får hänga med utan att göra något kul, även om det säkert är min känsla mer än deras. Vi har ju faktiskt åkt lite skridskor, varit hos vänner på middag och barnen har varit på olika idrottsaktiviteter. Nu återstår det bästa (?), i form av en hotellnatt inne i Stockholm.

Så ja. Idag checkar jag alltså ut från SoMe och domedagsprofetior, och in på ett hotell i centrala Stockholm.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Jag har såklart också tagit semmeldagen på allvar den här veckan, med rosa semlor från Müllers (bild från förra året).

4 comments

  1. Rimligt prioritering att checka ut från skiten och checka in på det härliga! 🙂 Trevlig helg!

    1. Tack snälla! Blev en fin helg!!

  2. Usch ja, domedagsscrolla gör nog jag också. Men nog måste man fokusera på annat och göra något som känns positivt emellanåt, helt rätt!

    1. Eller hur, det behövs just nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close