Close
Fem tips på fina höstresor i Sverige

Fem tips på fina höstresor i Sverige

Sommaren verkar ha ebbat ut både sakta och säkert, även om vi fortfarande njuter av både soliga och varma dagar här i Stockholmstrakten. Om några veckor är det dags för höstlov över hela Sverige. Vi kommer att jobba större delen av lovet, men kanske blir det en resa ner mot Blekinge i vanlig ordning. Eller någon helt annanstans? Vi får se! Jag började bläddra i höstarkivet här på bloggen och blev sugen på flera favoriter i repris. Här kommer inspiration från några lyckade höstresor i Sverige – mina bästa hittills. Trevlig helg på er!

Fem tips på höstresor i Sverige (mina bästa hittills)

#1. Visby, Gotland.

Visby gotland resa höst

Senast idag googlade jag båtbiljetter till Visby eftersom det är en av mina mest lyckade höstresor i Sverige! För två år sedan åkte jag över från min hemstad Nynäshamn under några ljuvligt krispiga oktoberdagar för en slags retreatresa i min ensamhet. Det blev bättre än jag någonsin hade kunnat önska. Faktiskt så pass fint att jag funderar på att göra det här till en återkommande hösttradition för resten av livet.

Behöver du bil? Nope. Ta pendeltåget till Nynäshamn och ta dig därefter till Visby med båt. Efter en liten promenad kommer du innanför ringmurarna och är därmed framme i en av Sveriges absolut vackraste städer.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#2. Helsingborg och Kullahalvön, Skåne.

höstresor i Sverige

Förra året gick en av höstresorna till Helsingborg och Kullahalvön där jag och min lillasyster spenderade en weekend med bästa möjliga upplägg. Kultur, natur, god mat, kallbad, vandring och tumlarsafari var några punkterna för helgen. Om det var bra? Så bra att vi redan har bokat ännu en gemensam Skåneresa om några veckor, den här gången till Bjärehalvön under Båstad Hiking Festival (ett samarbete med Visit Helsingborg).

Jag tog tåget från Stockholm till Helsingborg, en resa på drygt fem timmar. Från Helsingborg går det bussar till Kullahalvön.

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

#3. Åre, Jämtland.

Åre på hösten

Förra året fick jag även chansen att äntligen se våra svenska fjäll i höstskrud. Detta tack vare min kompis Lisa/Lets go Explore som har deltidsboende i Åre by. Hon jobbade på distans och mellan varven drog vi ut på fjället. Lungorna fylldes av frisk, klar höstluft som gjorde mig alldeles lycklig. Naturens storslagenhet där uppe är något jag aldrig kommer att vänja mig vid – så olikt de vyerna jag själv är uppvuxen med.

Och bäst av allt? Det är så väldigt smidigt att ta sig till Åre, för min del nattåg raka vägen från Stockholm.

Läs mer: Att resa till svenska fjällen på hösten

#4. Gamla Linköping och Kinda Kanal, Östergötland.

östergötland gamla linköping

Jag och familjen är nyss hemkomna från en helg i Östergötland (i samarbete med Visit Östergötland). Med minnet färskt av våra lyckade upplevelser vill jag såklart slå ett slag för den här delen av Sverige! Friluftsmuseet Gamla Linköping har öppet året runt och är ett måste om du gillar att besöka Skansen i Stockholm eller Jamtli i Östersund. Åker du söderut kan du bland annat bo på Rimforsa Strand eller Vårdnäs Gård. Vi bokade sjöbastu och glamping på Vårdnäs Gård och skapade fina höstminnen tillsammans som familj!

Till Linköping tar du dig enkelt med tåg. Vi valde att ta bilen hela helgen eftersom vi hade bokat in flera olika besöksmål utspridda över regionen.

#5. Karlskrona, Blekinge.

höst stark

Karlskrona och alla dess kringliggande öar är en personlig favorit oavsett årstid och väder! Under hösten vill många besökare stanna kvar i stadskärnan och spatsera runt bland sevärdheter i örlogsstaden, för egen del tar jag gärna buss/båt ut till någon av öarna.

Det går dagligen direkttåg mellan Karlskrona och Malmö. Reser du från Göteborg eller Stockholm får du byta tåg en eller flera gånger, beroende på rutt.

Läs mer: Sveriges bästa höststad – vilken är det egentligen?


Vilka är dina bästa tips för höstresor i Sverige? För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Härliga tips! Sverige är verkligen fint på hösten! Vi har precis kommit hem från några veckor på västkusten, och det var fantastiskt fint!

    1. Åh ja, västkusten är fantastiskt alla årstider. Älskar att vara där. <3 Härligt att er resa blev lyckad.

  2. Bor nära Karlskrona men har Visby som favoritstad året runt. Blir en tur dit på höstlovet, så mysigt!

    1. Hurra vilken fin höstlovsresa Josefine! Karlskrona och Visby känns som en ultimat kombo i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close