Close
Helsingfors med barn: utflyktstips från Silja Lines fartyg

Helsingfors med barn: utflyktstips från Silja Lines fartyg

Inlägget om Helsingfors med barn gjordes som en del av ett samarbete med Tallink Silja Line. 

Under årets höstlovsresa satsade vår familj på Silja Resort-livet, vilket inkluderade några fina timmar i grannlandets snöklädda huvudstad.

Inför vår vistelse i Helsingfors hade jag siktet inställt på kulturupplevelser och googlade loss barnvänliga museum i Helsingfors. Eftersom vi steg i land på en måndag var dock de flesta museum stängda (vilket ju också är fallet här hemma i Sverige), vilket gjorde att min mans ursprungliga förslag om att åka till Fölisön seglade upp överst på att göra-listan i Helsingfors med barnen i släptåg.

Läs mer: Silja Resort: familjevänlig semester till havs

Helsingfors med barn: utflyktstips från Silja Lines fartyg

#1. Fölisön:

För flera år sedan pendlade min man Tobias till Helsingfors under en period, sedan dess har han pratat sig varm om Fölisön i egenskap av ”en av hans favoritplatser på jorden”. Han lobbade stenhårt för att åka dit under den här resan, men jag var först motvillig och ville hellre stanna i Helsingfors stadskärna. Men, när allt kom till kritan var det inte alls särskilt svårt att ta sig till ön och i slutändan är jag riktigt glad att han insisterade på att åka dit. Fölisön är en egen liten naturoas drygt fyra kilometer väster om Helsingfors stadskärna och det blev inte sämre av att ön under vårt besök ramades in av säsongens första snöflingor.

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

helsingfors silja line

Fölisön är ett populärt utflyktsmål för finländarna själva och på ön ligger också Fölisö friluftsmuseum bestående av ett åttiotal byggnader från 1600-1800-talet, som är ditplacerade från olika delar i Finland. Faktum är att Skansen i Stockholm användes som förebild – här skulle stadsborna erbjudas ett stycke traditionell byggnadskultur. Ön ägs av Helsingfors stad, men Museiverket har ansvar för själva friluftsmuseet. Friluftsmuseet har stängt under vintertid och öppnar igen i mitten av maj (här hittar ni öppettider och inträdespriser), men vi kunde ändå gå runt och kika på byggnaderna under vårt besök.

På ön finns också en restaurang och två badstränder (den ena är nudiststrand, vilket kan vara bra att veta för er som åker dit med barn). Huvudanledningen till att vi åker till Fölisön är dock varken stränder eller vackra byggnader, utan de halvtama ekorrarna och nyfikna småfåglarna som möter oss i hopp om att få ett smakprov av de osaltade nötter vi har med oss. Barnen är lyriska, min man likaså.

Transport till Fölisön: Vi tog en taxi från Siljaterminalen till Fölisön, (30 euro) och åkte buss tillbaka från ändhållplatsen på linje 24 (6:40 euro för hela familjen). Tidsåtgången blev ungefär densamma, det vill säga ca 20 minuter från terminalen respektive in till stadskärnan.

#2. Fika och caféer i Helsingfors:

Efter ett par kylslagna timmar på Fölisön var samtliga familjemedlemmar i akut behov av varm choklad och fika, vilket vi hittade i nära anslutning till busshållplatsen Lasipalatsi (Glaspalatset) i Helsingfors centrum.

Cafe Java

helsingfors silja line

helsingfors silja line

Cafe Java platsar kanske inte på det mysigaste caféet jag har besökt, men det fyller sitt syfte med rejält tilltagna kanelbullar och varm choklad. Caféet har två våningar, där övervåningen har en riktigt schyst utsikt över stadsmyllret. Trapporna är dock branta och branta, att ta med barnvagnen uppför trappan är inte särskilt smidigt vilket gör att vi stannar på gatuplan.

Adress: Mannerheimvägen 22, Helsingfors

Fazer Café

helsingfors silja line

helsingfors silja line

Inför och under resan fick jag flera tips om att fika på något av Fazers egna caféer i Helsingfors. Det finns flera stycken utplacerade i Finland, vi slinker in på Fazer Café Citycenter som alltså ligger inne i ett köpcentrum. Här håller fikat betydlig högre klass än Cafe Java, men jag hade nog förväntat mig ännu mer myskänsla inne på själva caféet. Vår cheesecake med lingon är magiskt god, det lär också Geishabakelsen inne på Glogatan 3 vara. Fazers caféklassiker på Glogatan har funnits på samma adress sedan 1891 och har lockat många turister under åren, på systercaféet i Citycenter hör vi dock bara finska pratas vid borden.

#3. Helsingfors domkyrka:

Ett av Helsingfors mest kända landmärken är den vackra vita domkyrkan som tronar uppe vid Senatstorget. Kärt barn har många namn och under tidens gång har kyrkan gått under namnen Nikolajkyrkan samt Storkyrkan, och till vardags också Senatskyrkan. Men är det verkligen ett besöksmål för barnen? Jo, men pampiga byggnader imponerar på både stora och små i vår familj och eftersom ytorna uppe vid kyrkan och vid Senatstorget är bilfria är det en bra lekyta.

helsingfors silja line

helsingfors med barn

helsingfors silja line

För egen del fick vi här uppleva både säsongens första snögubbe och snöbollskrig. Domkyrkan ligger på promenadavstånd från Olympiaterminalen (räkna med ca 15 minuter) där Silja Lines fartyg ligger förtöjda.

Övriga tips i Helsingfors med barn:

helsingfors silja line

För att uppleva Helsingfors med barn behövs alltså ingen bil, här kan du smidigt ta dig runt både till fots och med buss eller spårvagn. Vi hade en sulky med oss till vår fyraåring, ett bra beslut så här i efterhand.

helsingfors silja line

Efter utflykten till Fölisön med efterföljande fika och sightseeing i staden promenerade vi i sakta mak tillbaka mot Olympiaterminalen och Silja Symphony. Alldeles i närheten av terminalen ligger Gamla Saluhallen…

helsingfors silja line

… som är ett perfekt stopp för att köpa med presenter hem till Sverige, alternativt äta något innan det är dags att kliva på fartyget igen.

Om vi hade besökt Helsingfors en annan veckodag än en måndag hade vi som sagt gärna besökt ett av Helsingfors museum, förslagsvis Naturhistoriska museet eller Helsingfors stadsmuseum med fokus på barnens stad Sederholmska huset. Jag hittade flera bra tips och ytterligare information här: barnvänliga museum i Helsingfors. Ett annat tips vi får från personalen ombord på Silja Symphony är Sea Life (och under sommartid också Borgbackens nöjespark, Sveaborg eller Botaniska Trädgården som min bloggkollega Jennifer skriver om mer om här: Botaniska Trädgården i Helsingfors).

Övriga tips utanför Helsingfors med barn:

helsingfors silja line

Förra gången jag tog färjan över till Helsingfors med barn låg fokus på den mindre orten Borgå (Porvoo på finska) och ännu mer naturvidder ute vid vackra Rönnäs. Den gången hyrde vi bil för att ta oss runt, men det går självklart även att ta med egen bil på Silja Lines fartyg. 

Läs mer:


Här hittar du fler inlägg om att Resa med barn. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

3 comments

  1. Oooh, så mysigt att läsa om Helsingfors <3 Kul att ni åkte till Fölisön också, jag brukar typ vilja tipsa om det men tänker sen att "det är jobbigt pga utanför stan". Men tycker ni var smarta som tog taxi dit direkt från terminalen och sen buss tillbaka! 🙂

    Byggnaden där cafe java ligger har förresten varit under renovering länge och är äntligen klart, tycker det är bland de coolaste byggnaderna i Helsingfors! Lasipalatsi! 🙂

    1. Tack för din kommentar Jennifer. Ja, men vår lilla utflykt blev ju superlyckad till slut – trots att jag själv var lite osäker på om vi skulle hinna ut. Tur att min man övertalade mig… 🙂

      Yes, förstod att den där renoveringen tog lång tid. Men den som väntar på något gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close