Close
Förtrollande landskap i Rönnäs, Finland

Förtrollande landskap i Rönnäs, Finland

En skir björkskog och ett spegelblankt hav i den finländska skärgården. När vi öppnar dörrarna för att stiga ur bilen i Rönnäs hamnar vi mitt i ett grönskande sagolandskap.

rönnäs_björkrönnäs_blå

När jag var liten handlade sagorna som jag fick höra knappast om trånande prinsessor och tronande slott. Nej, jag är uppvuxen med en far som tog varje tillfälle i akt att berätta om och visa skogens fantastiska och förtrollande värld. Och vackrast av dem alla? Inte Snövit, utan Björken. Far, det översta fotot är till dig.

rönnäs_Båt

För att nå den skimrande björkskogen i Rönnäs kör vi till kommunen Lovisa, ungefär en timme från Helsingfors. Rönnäs är ett fritidsområde med fina stugor där du tillsammans med vänner och familj kan tanka nya krafter omgivna av vacker natur. Den här gången stannar vi en halvdag och erbjuds att prova en uppsjö av olika aktiviteter. Mest minnesvärt för Julia blir turen i roddbåten tillsammans med den nyfunna kompisen Max och hans mamma Lisa.

rönnäs_kanot rönnäs_fiske

På Rönnäs finns möjlighet att bekanta sig närmare med den finländska skärgården genom fiske, kajak eller cykelturer. Inte heller golfare behöver gå lottlösa, här finns också golfbanan Sea Golf Rönnäs.

Rönnäs_kidsSixt

För egen del kör vi runt i en hyrbil från Sixt under hela vår vistelse i Finland, så även till Rönnäs. Eller ja, “vi” kör inte alls. Jag är alldeles för feg och låter istället Lisa agera privatchaufför. Och det gör hon såklart med bravur! Däremot blir jag så inspirerad och peppad av Lisas färdigheter framför ratten att jag några veckor senare för första gången i mitt liv vågar hyra och köra bil i Italien. Friheten att kunna ta sig fram vart man vill och när man vill, utan att vara beroende av att passa transfertider, är verkligen guld värt. (Kan jag klara det kan vem som helst klara det, jag lovar!)

Rönnäs_båtrönnäs_night

Efter ett obligatoriskt finskt bastubad och en hejdundrande middag börjar det mörkna och det är dags att säga kiitos och hej då till Rönnäs och björkarna för den här gången.


Tack Visitporvoo.fi och Sixt för att ni gjorde vår upplevelse i Finland möjlig. Orden, åsikterna och bilderna är dock mina egna. Samtliga inlägg från vår resa till Finland finns under #travelhouseporvoo.

5 comments

  1. Vad vackert! Älskar björkar och det finska lugnet. Verkligen som en saga!

    1. Ja, det finska lugnet skulle jag behöva mer av i mitt liv – haha!

  2. Detta är den typ av lugn jag behöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close