Close
Borgå med barn: tips på familjevänliga aktiviteter i Finland

Borgå med barn: tips på familjevänliga aktiviteter i Finland

Planerar du en semesterresa till Finland med barnen? Våga lämna Helsingfors trygga storstadspuls bakom er och ratta i stället bilen mot den idylliska semesterorten Borgå, eller Porvoo, som staden heter på finska.

Borgå är en liten stad med drygt 50 000 invånare. Trots sitt ringa invånarantal lockar staden, som ligger ungefär 45 minuters bilväg från Helsingfors, över en och en halv miljoner (!) turister varje år. Om jag hade åkt hit själv hade jag förmodligen varvat långa promenader med att sitta och fika på Runebergstårta mest hela dagarna. Men, med en femåring och en 10-månaders bebis som resesällskap gäller det att hitta aktiviteter som roar samtliga medlemmar i vår lilla trio. Här är en guide till Borgå med barn:

Borgå med barn: tips på familjevänliga aktiviteter i Finland

#1. Gör en stadsvandring i Gamla Borgå

borgå

borgå

SONY DSC

Som i de flesta städer är det den gamla stadskärnan och dess spännande historia som lockar till sig flest turister, så även den här gången. Och det är ingen dålig historia Borgå stoltserar med! Staden ligger vid en tidigare handelsplats, Borgbacken, som lär vara uppförd på en gammal vikingaborg från 1300-talet. De slingriga gränderna i den äldre delen av Borgå är perfekta för äventyrslystna barn med mycket spring i benen. Ett tips är gå in i Borgå Domkyrka och se om barnen kan hitta enhörningen som är målad på en av de vita kalkväggarna.

Adress: Borgå Domkyrka, Kirkkotori 1.

#2. Provsmaka choklad på Brunberg

borgå

borgå

brunberg

Världskartan på väggen är täckt av färgglada knappnålar och vittnar om att vi inte är de första besökarna som lockas av diverse godbitar i choklad- och sötsaksfabriken Brunberg. Lådor med smakprover finns, till både barn och vuxnas stora lycka, utplacerade i butiken. Min femårings bästa tips? Köp hem några påsar med galet goda (och beroendeframkallande) lakritstoffeebitar.

Adress: Välikatu 4.

#3. Upplev konst vid Porvoo Art Factory

borgå

borgå

borgå

På gårdsplanen utanför Art Factory finns en kreativ installation som väcker leklust för barn i alla åldrar. Här samsas bland annat en färgglad lekstuga med ett stort schackspel där varje pjäs har fått ett unikt utseende. När barnen har lekt av sig en stund utomhus rekommenderas en tur inne i konsthallen för att beundra pågående utställning.

Adress: Kokonniementie 8.

#4. Shoppa i Riimikko leksaksbutik

borgå

borgå

borgå

En av de absoluta höjdpunkterna för både mig och femåringen är besöket i leksaksbutiken Riimikko i Gamla Borgå. Här stiger vi rakt in i leksakshimlen, långt ifrån ångestframkallande besök på hysteriska leksakskedjor. Leksakerna som säljs i Riimikkos regi verkar vara utvalda med stor omsorg. Om inte annat är det ett nöje att handla bara för att se kassörskan knappa in beloppet på den antika kassaapparaten vid varudisken.

Adress: Mellangatan 8.

#5. Åk ut på en båttur

borgå

Borgå

borgå med barn

Vill ni njuta av en härlig båttur och som bonus få en vacker vy över Borgå och dess berömda röda strandstugor rekommenderas en båttur på ån (Porvoonjoki River). Vi hoppar på m/s Fredrika, där den största behållningen för bebisen i familjen blir en pratstund med den bedårande och numera rutinerade lilla skeppshunden Lina.

Adress:  Jokikatu 13.

#6. Röj loss i Muminlekparken

borgå

Befinner man sig nu i Finland vore det dumt att lämna landet utan ett besök i Muminlekparken. Förutom det karaktäristiska tubformade Muminhuset med rött tak rör det sig förvisso om en ganska vanlig lekpark, dock med Muminkaraktärer präglade på parkens attraktioner. Knepet med listig varumärkesplacering fungerar tydligen utmärkt med tanke på att min dotter fortfarande pratar om ”Muminparken”.

Adress: Stadsparken i hörnet vid Lundagatan/Linnankoskigatan.

#7. Besök Postbacken & Noark Miniatyrvärld

Postbacken

Noark

Noark

Ett annat utflyktstips för er som besöker Borgå med barn är Postbacken och Noark Miniatyrvärld. De två barnvänliga utflyktsmålen belägna i princip grannar med varandra. Postbacken är ett idylliskt kulturområde som bjuder på både friluftsmuseum och fikastuga. Här kan barnen roa sig med diverse aktiviteter i pysselateljén. Noark Miniatyrvärld bjuder i sin tur på ett flertal fascinerande minivärldar och en modelljärnväg som trollbinder både barn och vuxna.

Adress: Noaks Miniatyrvärld, Sanismäentie 2. Postbacken, Vanha Viipurintie 12.

Fler tips: Andra aktiviteter som vi testade och kan rekommendera för er som besöker Borgö med barn är en utflykt till Postbacken, ett besök i Borgås simhall och en rogivande utflykt till magiska Rönnäs som ligger i grannkommunen Loviisa. (Inlägg om Noark Miniatyrvärld och Rönnäs väntar här i bloggen korten inom kort.)


Resan till Finland var en pressresa, tack Visitporvoo.fi som gjorde vårt besök i Borgå med barn möjligt. 

8 comments

  1. Verkar ju passa perfekt även för barn 🙂 Fint inlägg!!

    1. Tack Sofia! Ja, Borgå med barn är faktiskt en höjdare! Men så hade vi också turen att ha fantastiska guider som hade satt ihop ett väldigt fint program.

  2. det var so fint att träffas där. Tack för inspirationen med sprak.
    Din Blogpost är sa fint eftersom du vill är en barn i Porvoo.

    1. Danke Geertje! Ja, ich bin so froh dass wir da einander kennengelernt haben. Ich hoffe, wir treffen uns wieder bald. Potsdam fehlt mir!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close