Close
Silja Resort: familjevänlig semester till havs

Silja Resort: familjevänlig semester till havs

Inlägget om Silja Resort är skrivet i samarbete med Tallink Silja Line.

Vårt höstlov fick en riktigt fin start i år. Vi packar väskorna, tar oss till Värtahamnen och checkar in på Silja Symphony för att ta oss an resortlivet till havs tillsammans som familj.

Vi har varken möjlighet eller lust att resa särskilt långt eller länge under höstlovet det här året. Under våra 40 timmar tur och retur till Helsingfors hinner ändå semesterkänslan infinna sig på Silja Resort under en välbehövlig paus från vardagsbestyren hemma i radhuset.

silja resort

silja resort

silja resort silja line

silja resort

Vi stiger ombord Silja Symphony på en söndag och glider ut från Värtahamnen i Stockholm klockan 16:45. Efter en helkväll med restaurangbesök och underhållning somnar vi som klubbade sälar och är nästa dag, efter en rejäl frukost, redo att göra Helsingfors dit vi anländer klockan 10:30. Efter några timmars intensivt turistande i Finlands snöklädda huvudstad är det skönt att komma tillbaka till fartyget och inte minst till bubbelpoolen i relaxavdelningen. Efter ännu en natt till havs anländer vi hemma i Stockholm klockan 09:45 på tisdag morgon, vilket gör att Tobias kan åka direkt till jobbet efter 40 timmars minisemester. Smidigt och tidseffektivt!

Silja Resort: familjevänlig semester till havs

Konceptet Silja Resort innebär för vår familj en samlingsplats till havs för avkoppling, underhållning och semester. Två nätter ombord är tillräckligt för att hinna göra oss hemmastadda (en natt hade känts för lite) och det är skönt att kunna lämna packningen i hytten när vi ger oss ut på Helsingfors gator.

#1. Silja Resort: Commodorehytt

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

Ni vet känslan när man har checkat in på ett riktigt fint hotellrum och egentligen bara vill stanna där resten av dagen? Precis så är mitt första intryck av Commodorehytten som vi har nöjet att husera i. Hytterna, som har havsutsikt och är 20-25 kvadratmeter stora, finns i två olika varianter: 1) med balkong och badkar eller 2) utan balkong och dusch istället för badkar (vi bor i en sådan variant). Vi bor i hytt nummer 11312, som i princip fungerar som en tvårummare. En liten hall, med toalett in till höger, leder in till ett kombinerat sovrum och vardagsrum, som kan delas av med hjälp av ett draperi. Under natten förvandlas (bädd)soffan snabbt till en säng, som rymmer våra tre barn i åldrarna 10, 8 och 4 utan problem. Här finns också en garderob med plats för väskor och jackor, en TV med barnkanal och en minibar där frukt och dricka ingår. Det finns givetvis flera andra hyttkategorier och boendealternativ i olika prisklasser att välja på, allt från Executive Suite till C-hytt.

Specialfrukost, Commodore Lounge och bastu

silja resort

Boende i Commodorehytterna har också tillgång till en specialfrukost som på Silja Symphony serveras på restaurangen Bon Vivant på däck sju. Det är såklart extra lyxigt att serveras direkt vid bordet, där servitörerna tar upp beställningar från á la carte-frukostmenyn. Jag håller mig till gröt, omelett och pannkakor, men det går bland annat också att beställa fisktallrik och Bon Vivant Plate bestående av Salsicca, rostade körsbärstomater, böngryta, bacon och äggröra.

silja resort

En annan guldkant i Commodorehytterna är att vi har tillgång till en avskild ”Commodore Lounge”, med en värdinna som kan hjälpa till med bordsreservationer och som i vårt fall också ger personliga tips till en bra upplevelse på fartyget. I loungen finns också en bar (gästerna betalar för beställningar från baren) samt tilltugg som ingår utan kostnad.

silja resort

Bäst av allt i Commodoreloungen är nog den egna bastun (separata avdelningar för män och kvinnor). Hit smiter jag ner tidigt på morgonen medan resten av familjen fortfarande sover och får en fantastisk utsikt över hav, kobbar och öar medan vi glider fram i Stockholms vackra skärgård.

#2: Silja Resort: Mat och restauranger ombord

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

Utöver frukosten, som vi alltså äter på Bon Vivant, finns ett bra utbud av restauranger ombord på Silja Symphony och hur gärna vi än hade velat finns det varken tid eller plats i magen för att hinna prova alla. Första kvällen till havs äter vi på familjevänliga Tavolàta Ristorante Italiano där barnen själva kan plocka mat från barnbuffén, medan jag beställer in en vegetarisk pasta och Tobias tar in oxfilé och klyftpotatis. Till efterrätt slår vi till på både citronpannacotta (ljuvlig) och Tiramisu med citronglass. Nästföljande kväll föreslår jag middag på Happy Lobster, men eftersom resten av familjen röstar på Sushi & Co får jag kapitulera. Det visade sig vara ett riktigt bra beslut – sushin blev resans godaste måltid.

Andra restauranger ombord är El Capitán (med grillsmaker som specialitet), Bon Vivant (där vi äter frukost) eller Grande Buffet  – där gästerna kan plocka buffémat efter behag.

#3. Silja Resort: Underhållning ombord

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

Det finns ett gediget underhållningsutbud ombord. Eftersom vårt fokus för resan är att umgås med familjen blir varken casino eller nattklubb aktuellt för oss vuxna. Däremot spenderar vi ett par timmar på den barnanpassade underhållningen på Atlantis Nightclub, som under höstlovet består av bland annat buktalaren Zillah och apan Totte (väldigt uppskattat hos vår fyraåring) och disco med Silja Lines profilsäl Harry. Vi hinner också med att titta på en riktigt imponerande luftakrobatikshow med Catwall Acrobats. Utöver showerna (förutom akrobatikshowen går det en show vid 21-snåret och en vid midnatt) finns det också gott om musikunderhållning. På Promenaden spelas livemusik och på puben finns en trubadur på plats.

#4. Silja Resort: Silja Land

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

Våra barn har egentligen fullt upp att roa sig både i korridorer, i affärerna längs Promenaden på sjunde däck och i vår egen hytt, men vi hinner också in ett par svängar på Silja Land – vilket alltså är Silja Lines eget lekland. Här finns det mesta som kan tänkas roa leksugna barn, bland annat legobord, minikök, tågbana, två bollhav och rithörna. Till vår tioårings lycka finns det även möjlighet att spela PS4. I anslutning till leklandet finns också en populär glassbar.

#5. Silja Resort: Shopping på Silja Symphony

silja resort

silja resort

silja resort

På däck sju, som också är det däck du kliver på från terminalerna, ligger fartygets ”huvudgata” Promenaden. Här finns både informationsdisk, restauranger/pubar och Atlantis Nightclub, men också alla möjliga sorters shoppingalternativ som verkar vara utformade för att passa olika resenärstyper. Vi håller oss mest i leksaks- och presentvarianterna, men här finns också kläd- och elektronikbutiker. På däck sex ligger Tax Free Superstore, där jag personligen mest lockas av Fazers alla laktritsvarianter. När vi kliver av fartyget har vi hunnit med att shoppa en Muminväska, ett gosedjur, två chokladkalendrar – och har dessutom gjort en rejäl uppdatering av lakritsförrådet.

#6. Silja Resort: Relax och avkoppling

silja resort

silja resort

silja resort

silja resort

Efter våra timmar inne i Helsingfors med tillhörande snöbollskrig, röda nästippar och iskalla tår röstar samtliga familjemedlemmar för ett varmt bad och bastu när vi kommer tillbaka till Silja Symphony. Relaxavdelningen Sunflower Oasis Sauna Spa ligger uppe på däck 12 och har ett inträdespris på 100 kr/vuxen, 50 kr/barn i åldrarna 6-11 år och 30 kr för barn 0-5 år. Tänk dock på att barn under 1 år inte bör vistas i poolen på grund av hög klorhalt!

På relaxavdelningen finns tre olika bubbelpooler och en liten barnpool med minivariant av vattenrutschkana. För att alla ska hinna ta del av faciliteterna finns en maxgräns på 1,5 h inne på relaxavdelningen. Handduk och nyckel till förvaringsskåp ingår i inträdespriset.

#7. Silja Resort: Bra att veta (allmänt)

silja resort

silja resort

silja resort

  • Transport/parkering Värtaterminalen: Terminalen för Silja Lines fartyg i Värtahamnen ligger på Hamnpirsvägen 10. Hit kommer du kommunalt via Gärdets tunnelbanestation eller busshållsplatsen Värtahamnens färjeterminal. Vi väljer istället att ta bilen från Nynäshamn och parkerar den vid långtidsparkeringen strax intill terminalen (prislappen hamnar på 200 kr totalt). Det finns också ett parkeringshus vid Tegeluddsvägen 27 som bevakas av parkeringsvakt två gånger per dag.
  • Boardingkort: Boardingkorten hämtas ut vid incheckningsdisken inne vid terminalen på avresedagen. Eftersom incheckning sker senast 30 minuter före avgångstid är det viktigt att komma i god tid för att hinna hämta ut boardingkorten (ta med legitimation!). Korten behöver du ha åtkomligt under hela resan, det används både som rumsnyckel och för att kunna stiga ombord i Helsingfors vid återresa.
  • Landstigning i Helsingfors: I Helsingfors anländer Silja Lines fartyg till Olympiaterminalen som ligger på smidigt gångavstånd till bland annat Helsingfors vackra domkyrka som alla besökare borde uppleva på nära avstånd. För den som föredrar att åka kommunalt går både spårvagn 2 och 3 mellan Olympiaterminalen och järnvägsstationen inne i centrum (en sträcka på drygt två kilometer). Ett separat inlägg om våra timmar i Helsingfors kommer framöver.

Här hittar du fler inlägg om att Resa med barn. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

9 comments

  1. Härligt, även små resor sätter guldkant på tillvaron!
    Vi gjorde åxå en kortare ”Utrikesresa” häromdagen, dottern och jag tog tåget till Köpenhamn.
    Åt lunch på supercoola restaurangen Sporvejen: En gammal spårvagn som nu är restaurang. Besökte Rosenborgs slott och så klart blev det även Halloween på Tivoli! 😊
    Sedan övernattning i Malmö till fyndpris!

    1. Ja, men håller verkligen med om att de där kortare resorna är minst lika mycket värda. Skönt att kunna checka ut från vardagen, om än kort. Låter fantastiskt härligt med en tur ner till Köpenhamn. Jag kan sakna den biten att bo i Blekinge – ”kontinenten” är så mycket närmare. Hoppa på tåget så är du nere i Danmark på ett kick!

  2. Omfattande och bra inlägg! 💃

    1. Tack Katarina. Jo, och då var det ändå svårt att sålla bland alla bilder och allt jag ville få med. Det här är den korta sammanfattningen… 🙂

  3. Hej
    Jag är nyfiken på vad prisnivån är på denna kryssning till Helsingfors, hyttpris, frukost, middag , ja allt som allt? Mvh Madde

    1. Hej Madeléne! Precis som med flyg och tåg använder Tallink Silja en ”dynamisk prissättning”, vilket innebär att priset skiljer sig beroende på en massa faktorer: hög-eller lågsäsong, beläggning etc. Det gör att det blir svårt att fastställa ett exakt pris. Vi bodde i en Commodore-hytt och reste under höstlovet, då ju priserna ligger högre än normalt. När man bokar sin kryssning kan man köpa ett måltidspaket vilket inkluderar 2 middagar och 2 frukostar i fartygets buffé. (Barn 0-5 äter gratis.). Enklaste sättet att skapa en prisbild givet dina/era förutsättningar är att sätta ihop den själv på https://www.tallinksilja.se/silja-resort

      Jag kollade upp vad en kryssning för en familj på 4 pers (2 vuxna, 2 barn mellan 6-11 år) skulle kosta med boende i A-hytt nu på fredag. 4 bäddar och måltidspaket på utresa och hemresa låg då på 4936 kr.

      Hoppas att det var ett tillräckligt svar! Med vänlig hälsning, Annika

  4. Åh vad härligt med mini-semester. Jag älskar kryssningar och åker ofta iväg på 24-timmars från STockholm. Borde pröva en 40 timmars till Helsinfors! 🙂

    reselycka.heymo.se

    1. Ja, men vi blev så nöjda. Lyckat koncept! Ser fram emot att höra vad du tänker om 40h-varianten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close