Close
Höstlovsdagar med familjen i Karlskrona

Höstlovsdagar med familjen i Karlskrona

Fina höstlovsdagar går mot sitt slut. Under nio dagar har jag och barnen hängt i Karlskrona tillsammans med storfamiljen i olika konstellationer. Här trivs vi, allihop.

Min man Tobias har varit här nere över helgen. Igår kväll tog han med sig våra barn hem till Stockholm igen, men jag stannar hos mamma några dagar till. Eftersom hon blir svagare varje dag kan jag inte riktigt förmå mig att åka tillbaka till Nynäshamn riktigt än. (Åter igen är jag tacksam över livet som egenföretagare.) I flödet på min FB fick jag imorse upp ett minne från exakt ett år sedan då Sebastian satt i sin morfars knä och läste sagor på höstlovet. Det här höstlovet har vi istället gått på minnesgudstjänst och tänt ljus för min Far. Livet går vidare och nya minnen skapas som komplement till de gamla. Det känns fint. Så vad har vi gjort de senaste dagarna, förutom att fira advent? Ungefär det här:


höstlovsdagar

Njutit av vyerna, såklart. Den översta bilden knäppte jag en tidig morgon från min mammas veranda. Bilden ovan tog min storasyster Monna under en morgonpromenad. Samma hav och samma ö, fast bilderna är tagna från olika sidor av ön på olika tidpunkter.

höstlovsdagar
Avlagda ullbyxor från extrakusinen i Berlin. Fleecen kommer från Isbjörn of Sweden och skorna från Superfit (pressutskick).

Vår nyblivna treåring Nelly har bjudit på show varje dag och har bland annat hoppat glädjeskutt i full höstmundering.

höstlovsdagar

En av dagarna tog jag och min storasyster Mimmi (på bilden) båten in till Karlskrona.

höstlovsdagar

Det är superlyxigt att slippa den långa bussfärden in till stan och istället kunna ta skärgårdsbåten rakt in till centrum. Bra där, Blekingetrafiken!

höstlovsdagar

Vi tog sikte på en promenad runt ännu en av mina favoritöar i Karlskrona: Stumholmen. Rundan runt Stumholmen är lika vacker året om.

höstlovsdagar

Igår gick jag och mina systrar på minnesgudsjänst i Sturkö kyrka. Fin musik och fin tradition att tända ett ljus för var och en av de personer tillhörande församlingen som har gått bort under året.

höstlovsdagar

Vi passade också på att tända ljus på min mormors och morfars grav…

höstlovsdagar

… och min storasyster (som tagit bilden) tände också ett extra ljus för Far i minneslunden.

höstlovsdagar
Foto: Mimmi

Barnen har hängt mycket med kusinerna, men hann också köra en ”bus eller godis” för mormor innan de åkte hem igår kväll. Som jag skrev tidigare är jag inte vidare förtjust i halloween och lyckades övertala Julia att inte gå runt till alla grannarna. Det här blev en lagom kompromiss.

höstlovsdagar

En av de absoluta höjdpunkterna med lovet för barnen var annars fredagskvällens camping ute vid Uttorps naturreservat. Min svåger tog med Sebastian och Julia tillsammans med storkusinerna för en övernattning under bar himmel (!). Inget tält, bara sovsäckar och rejäla lager med kläder + en lägereld.

höstlovsdagar

Det grillades både marshmallows, köttbullar och korv innan det var dags att sova.

höstlovsdagar
Hajkfoton: Mats K

De fick också uppleva osedvanligt vackert månljus. Jag hoppas att ni alla har haft fina höstlovsdagar (det har vi verkligen haft!), men jag vill också dela med mig av ett inlägg från Jenny Strömstedts instagramkonto:

”Detta är ett inlägg till alla som är kvar hemma på höstlov. Som kryssar hem i snålblåst längs vägarbeten och fula viadukter. Som funderar över hur många timmar kidsen suttit vid datorn idag och om de åt nån lunch eller bara bullar ur frysen. Som jobbar arslet av sig för att skrapa ihop en ledig dag, planerar höstlovsmys på landet eller hos mormor men alla vägrar att följa med. Som sitter på bussen på väg hem och scrollar Instagram och ser bilder på familjer tillsammans i värmen eller i London och Paris och undrar hur de har tid och råd för de reser ju bort i jul också, och till påsk. Som inte är missunnsamma men lite avundsjuka ändå, fast det är fult. Till oss alla- frid och glädje. Ikväll tänder jag några extra ljus i mörkret och njuter av en god bok. Det heter läslov. Spelar det någon roll vem det är som läser?”

Alla har varken tid eller pengar att låta barnen ha höstlov i långbortistan – det är bara att konstatera. Men kom också ihåg att det inte behöver vara de stora äventyren som räknas i barnens ögon. Min son Sebastian konstaterade att det här var det bästa höstlovet någonsin, mycket på grund av campingen han fick hänga med på fredag-lördag. Det behöver inte kosta storkovan att skapa fina höstlovsdagar, glöm inte det!


Förra året kickstartade vi våra höstlovsdagar med varm choklad, kex och en hemlig grotta på Knappelskär i Nynäshamn

4 comments

  1. Mysigt ni haft det och så bra att du delar det Jenny skrev. Sätter igång en del tankar

    1. Ja, verkligen fina dagar. Tack för input, ser fram emot att höra mer om dina tankar.

  2. Fina dagar!

    Och visst är det så. Vi är väldigt privilegierade så, men jag vill verkligen inte att barnen ska tänka att det är naturligt att ens vara lediga varje lov, än mindre resa. Fritids på lovet har hänt och kommer göra många gånger igen. I år är dock lyxigt värre med långresa nu på höstlovet och skidor planerat på andra lov – men det är viktigt att påminna både dem och sig själv om att det inte är ett normaltillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close