Intrycken är många, datortiden knapp, internetuppkopplingen svajig och schemat tight – men här kommer i alla fall en kort hälsning från Myanmar (Burma). Jag har det stora nöjet att umgås med ett fantastiskt fint gäng som deltar i fadderresan tillsammans med Plan International Sverige:
I måndags var schemat fullspäckat med sightseeing i Yangoon där stadslivet myllrar, men religionen är högst närvarande. Det var såklart extra mäktigt att komma till Shwedagon, den enorma gyllene pagoden som räknas till den heligaste pagoden i Myanmar.
Tidigt i tisdags morgon åkte vi vidare mot Bagan, som grundades på 800-talet och senare blev landets religösa centrum i samband med att buddhismen infördes i landet av kung Anawratha. Som mest fanns här 4500 tempel och pagoder, idag finns drygt 2000 av dem kvar.
De senaste två dagarna har vi haft fullt fokus på projektdagar tillsammans med Plan International. Tårarna har runnit på flera av oss deltagare av alla intryck – vi har mötts med sådan nyfikenhet, glädje och värme! Det lokala kontoret gör ett enormt jobb här nere för att möjliggöra projekten, och programchefen Lin-Lin bidrar med entusiasm och optimism som smittar av sig.
Trots att jag har försökt läsa på om Myanmars historia bakåt i tiden innan jag reste hit är det inte förrän på plats jag verkligen börjar förstå komplexiteten. Turerna genom åren har varit många och har inneburit allt från framgångsrika kungariken och storhetstid till mongolisk invasion, brittiskt kolonialstyre och japansk ockupation. Ända sedan landet blev självständigt år 1948 har oroligheterna avlöst varandra. Mellan 1962-2010 styrde militären landet, vilket ledde till förtryck och att landet blev isolerat från omvärlden. Idag finns definitivt en framtidstro, men förändring går inte över en natt. Gamla strukturer finns kvar, och arbetet med att skapa något hållbart framöver måste ske på flera plan samtidigt.
Det är spännande att se med egna ögon få se och uppleva hur Plan International arbetar här nere. Arbetet fokuserar främst på tillgång till rent vatten, hygien, sjukvård och för en trygg start i livet. Förändringsarbetet är långsiktigt och bygger på lokala eldsjälar som engagerar sig. Det är också av största vikt att barnen är med och engagerar sig och gör sina röster hörda – vilket vi har fått se flera exempel på.
Jag har SÅ mycket mer jag vill berätta om resan – räkna med ett gäng blogginlägg framöver. Fram till dess får ni hänga med på Instagram under @resfredag. Tack och god natt!
2 comments
Oj tar hon i en munk på första bilden? Måste inte han typ fasta i 3 dagar då? 🙂 Som jag minns det från vår resa.
Nja, skulle gissa att denna killen bara är en novis. Inte lika mkt hard core-regler som en riktig munk.