Close
Hotelltips i Visby: Hotell Villa Borgen

Hotelltips i Visby: Hotell Villa Borgen

Inlägget om hotelltips i Visby innehåller reklamlänk/adlink.

Är du ute efter ett prisvärt hotelltips i Visby kan jag varmt rekommendera Hotell Villa Borgen. Jag spontanbokade nyligen ett par nätter i samband med min egensnickrade retreatresa till Visby, och trivdes så bra att jag bokade på en extra natt i mitt enkelrum med utsikt över Visbys takåsar.

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

Hotellet, som är centralt beläget på gågatan Adelsgatan innanför ringmuren, är personligt och inrett med fingertoppskänsla. Hotellet erbjuder dessutom en omsorgsfullt tillredd hotellfrukost. Det här är med andra ord ett hotelltips i Visby värt att återvända till!

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

Hotell Villa Borgen: charmigt hotelltips i Visby på Gotland

#1. Om hotellet

Hotell Villa Borgen har varit igång sedan åttiotalet och drivs sedan 2016 av den nuvarande ägarinnan Johanna Harlevi Viotti. Johanna är född och uppvuxen på Gotland, men lämnade ön och reste under flera år innan hon till slut återvände hem 2014. Johanna började jobba på hotellet (som då drevs av hennes bror) och fick ett par år senare frågan om hon ville ta över. Johanna, då 26 år, tvekade först – hon skulle ju fortsätta resa! I slutändan kunde den nuvarande ägarinnan dock inte tacka nej till chansen. ”- Jag har lärt mig SÅ mycket.”

Stilen har vuxit fram efter hand med inspiration från alla resor, och hotellet fortsätter att utvecklas med tiden: – ”Jag tar det som det kommer, men hoppas på både spa och restaurang här framöver.”Johannas ambition är att hotellet ska vara personligt och kännas avslappnat. Tanken är att hotellgästerna ska kunna ta en fika, hänga i trädgården och ”bara vara”.

Så, hur har då Johanna och hennes kollegor på Hotell Villa Borgen lyckats med ambitionen om att skapa ett personligt hotell? Jo, men visst har de lyckats! Den ombonade atmosfären är ett vinnande koncept, som definitivt är värt att tipsa vidare om.

#2. Hotellrummen på Hotell Villa Borgen

Det finns totalt sex olika rumstyper att välja på, allt från enkelrum till lägenheter. Rumstyperna är fördelade på

 • Familjerum på 40 kvm för upp till fyra gäster.
 • Enkelrum på 15 kvm.
 • Dubbelrum på 24 kvm.
 • Lägenhet på 100 kvm för upp till sex gäster.
 • Sviten Loftet på 70 kvm (fördelade på två våningsplan) för upp till fyra gäster.
 • Källarvåning på 60 kvm för upp till fem personer.

Jag checkar in i ett av enkelrummen (rumsnummer 22) med utsikt över Visbys takåsar. Rummet är precis vad jag är ute efter för min egensnickrade retreat. Efter flera timmars knatande på Visbys gator är det skönt att komma tillbaka till rummet för att ta en varm dusch och sedan krypa upp i sängen och läsa en bok. När regnet öser ner på morgonen därefter sitter jag länge i frukostmatsalen, innan jag återvänder till rummet för att vila och skriva dagbok – allt medan regnet strilar ner utanför fönstret.

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

Det finns en skön säng, ett litet skrivbord och en fåtölj…

…och därtill ett helkaklat badrum med dusch.

#3. Hotellmiljön och frukosten

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

Mitt hotelltips i Visby ger ett intryck långt ifrån standardiserade hotellkedjor. Här finns genomtänkta detaljer, och gröna sticklingar överallt!

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

Jag lägger snabbt märke till de bruna stolarna i matsalen och får höra av Johanna att stolarna kommer från hennes pappa, som tidigare ägde en cafeteria tio minuter norr om Visby. Jodå, entreprenörskapet går tydligen i släkten.

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

De vackra tavlorna som pryder hotellväggarna, en samling som tillhör Johannas mammas make, bidrar också till hotellets karaktär. Tavlorna är signerade konstnären Lars Norrman.

På hotellet syns också spår från syskonens resor ute i världen, bland annat en målning som Johannas bror har tagit hem från Asien (där han för övrigt själv spenderade längre tid i ett munkkloster).

Personligen tycker jag att frukosten säger det mesta om ett hotell. Är frukosten genomtänkt och gjord med det lilla extra genomsyrar förmodligen den känslan hela hotellet. Hotellfrukosten på Hotell Villa Borgen bekräftar min teori! Här finns alla varianter på frukostmat jag i vanliga fall betalar dyra pengar för i Stockholm – exempelvis chiapudding, smoothies och grekisk yoghurt med honung och valnötter.

#4. Boka rum och bra att tänka på inför ditt besök på Hotell Villa Borgen

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

LÄS MER OCH BOKA HÄR: Hotell Villa Borgen (adlink).

 • Högsäsong vs lågsäsong: Visby är fantastiskt på sommaren, men ännu bättre under lågsäsong! Boka in din hotellvistelse när turistmassorna har lämnat ön, upplevelsen blir en helt annan. (Hotellet håller dock stängt över jul.)
 • Hur långt till färjan? Det tar cirka 7-8 minuter att promenera från färjeterminalen till Hotell Villa Borgen.
 • Adress och kontaktuppgifter: Adelsgatan 11, Visby. Email: hotel (at) villaborgen.com
 • Mer information finns på Hotell Villa Borgens hemsida.

#5. Johannas 3 bästa tips i Visby:

Visby gotland resa höst
 • Ät på restaurangen Surfers (Johannas stående favorit är maträtten Bang-Bang).
 • Missa inte utsiktsplatsen uppe på Klinten, dit du tar dig via trappan bredvid Domkyrkan.
 • Gå en runda i Visby botaniska trädgård, och fika i anslutning till besöket i Café Gula Huset. Här finns en liten gård att sitta på, supermysigt!

Ett annat hotelltips i Visby som jag själv är nyfiken på inför framtiden är boutiquehotellet Villa Alma. Här kan du läsa mer inspiration om att resa i Sverige. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close