Close
Kalkstensladan i Bungenäs: ännu en gotländsk pärla

Kalkstensladan i Bungenäs: ännu en gotländsk pärla

Kalkstensladan i Bungenäs, Gotland, lyckas enligt min man med konststycket att servera sommarens godaste måltid. Vår son Sebastian verkar vara belägen att hålla med: ”Gotland? Jo, det är verkligen ett gott land eftersom de har så god mat här!”

Kalkstensladan med dess två enorma skorstenar är svår att missa för personer som har vägarna förbi Bungenäs. Å andra sidan är Bungenäs, ett område som tidigare har fungerat som kalkbrott och militärområde, inte direkt en plats du ”råkar köra förbi”. Stället ligger ett stenkast från havet och för att komma hit kör du på småvägar mitt ute i ingenstans. Efter att ha parkerat bilen (just det, mitt ute i ingenstans) tar du en lånecykel eller promenerar den knappa kilometern ner mot Kalkstensladan och de andra byggnaderna på området. Kalkstensladan fungerar idag som en kombinerad restaurang och konsthall – och stället är som taget från ett glossigt tidningsmagasin. Det är rufft, men stilrent, lantligt, men samtidigt modernt. Välkommen till Gotland möter upstate New York!

bungenäs4

kalkstensladan2

kalkstensladan1

kalkstensladan

bungenäs6

barn_bungenäs4

Kalkstensladan (restaurangen)

Vi kommer hit en bra bit efter lunchtid, men det är fortfarande högtryck bland hungriga restaurangbesökare – vilket gör att vi får vänta ganska länge på maten. Det gör i och för sig inte så mycket, vi har inte bråttom, och under tiden hinner vi gå ner till stranden för att plocka stenar till barnens skattsamling.

Min man Tobias slår på stort och beställer in en Ibericokarré med friterad färskpotatissallad, ingefärssky och chorizomayo. Tallriken visar sig vara en fullträff med tanke på omdömet som ”sommarens bästa måltid”. Själv hickar jag till över priset på 170 kronor, men är det semester så är det. Jag beställer in en god sallad och barnen kör på sitt säkra kort med pannkakor. Kalaset går på 515 kronor totalt, vilket inte är billigt, men heller inte särskilt dyrt med tanke på den slutnota vi brukar få betala för att äta på McDonald’s. Upplevelsen Donken vs Kalkstensladan går liksom inte ens att jämföra. (Jag var till och med tvungen att fota inne på toaletten, handfatet i rostfritt tvål och tegelväggen i kombination med betonggolv och trä, levande ljus och kvalitetstvål – alltså ja tack. En sådan toalett vill jag också ha!)

Vi hinner också med en kort sväng in på konstutställningen som ligger i anslutning till restaurangen innan det är dags att dra vidare mot nya äventyr. Tack Gotland och tack Kalkstensladan för sommarens godaste måltid.


Här kan du läsa mer om vårt besök på Gotland. Tips-tack till Fantasiresor!

2 comments

  1. Alltså det stället! Så maffigt.

    1. Eller hur Sandra. Sååå fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close