Close
Englandsresan: tio tankar, funderingar och konstateranden

Englandsresan: tio tankar, funderingar och konstateranden

Igår vinkade jag hej då till mina systrar efter fyra fullmatade och fina dagar tillsammans i London och Brighton. Storbritannien är det landet jag ständigt återkommer till på ett eller annat sätt, även om det på senare år mest har handlat om Skottland.

Jag är nyss hemkommen från Englandsresan och som vanligt är det en massa tankar, funderingar och konstateranden som snurrar runt i huvudet. Här är några av dem.

Tio tankar, funderingar och konstateranden om Englandsresan

#1. Resesällskapet gör skillnaden

systrar Brighton

Jag har inga större problem med att resa ensam, utan tycker tvärtom det kan vara ganska skönt att vara själv emellanåt. Den här Englandsresan hade jag dock inte velat göra utan mina systrar. Vi känner varandra utan och innan, har miljoner samtalsämnen och gillar att göra/se ungefär samma saker. Att resa med en person eller i ett sällskap där jag inte känner mig bekväm kan riskera att förstöra hela upplevelsen, medan rätt resesällskap däremot kan förhöja densamma. Var allt bara guld och gröna skogar då? Nja, jag ska väl erkänna att mitt fotograferande och filmande säkert kunde bli lite frustrerande emellanåt: ”Men åh, lägg ner kameran. Ska du inte äta medan maten fortfarande är varm!??” Å andra sidan visste syrrorna att min resa gjordes genom ett samarbete med VisitBritain = jobbresa, dessutom är de vana vid att jag fotar mycket i vanliga fall. Eftersom vi flög olika tider hade jag några timmar själv både i början och slutet av resan, vilket blev ett bra upplägg. Under de timmarna släppte jag inte kameran (eller ja, kamerorna) en sekund.

#2. London växer på mig

London

Jag har i ärlighetens namn inte varit en av alla tusentals svenskar som lyfter London till skyarna, tvärtom har jag tyckt att London har svårt att leva upp till hypen. Jag har å andra sidan bara varit under högsäsong när det har myllrat av folk överallt. Den här gången åkte vi i slutet av januari, en månad där turistmassorna uteblir. Upplevelsen blev därmed en annan och jag hade ro att utforska gatorna på ett annat sätt än tidigare. Dessutom blir allt lite roligare när pundet är så pass lågt vilket gör att jag får ”mer” för mina pengar. Så ja. London växer på mig. Jag har oerhört mycket kvar att uppleva där framöver!

#3. Maten blir en allt större del av mitt resande…

mat Brighton

Ju mer jag reser och ju äldre jag blir verkar maten bli en allt viktigare del av min reseupplevelse, till skillnad från alla de år jag prioriterade fler resor framför restaurangbesök och matkassa. Under förra veckan skickade jag ett meddelande till min poddkollega Lisa om att ”jag nästan kände mig som henne” när jag googlade restaurangtips och förbokade bord. Jag vill inte låta planerandet av mat förstöra spontaniteten under mina resor, exakta tidsscheman att gå efter är inget för mig, däremot inser jag att minst en restaurangbokning per resa inte alls är fel för att (förhoppningsvis) få i vart fall en lyckad matupplevelse. Måltiden ovan åt vi på den vegetariska restaurangen Terre á Terre i Brighton efter att ha fått tips om den från flera håll, bland annat VegoKäk. Det var utan tvekan den bästa vegetariska matupplevelsen jag har haft. Missa för allt i världen inte den om ni åker till Brighton!

4. … men jag förblir en fikafanatiker

Brighton
Varm choklad x 3 på Cloud 9 i Brighton.

Jag brukar inte räkna mat och fika i riktigt samma kategori, låt mig förtydliga att mitt nyfunna matintresse inte på något sätt förtar mitt obotliga fikaintresse. Resan har i vanlig ordning (guld)kantats med hjälp av varm choklad, afternoon tea, enorma bullar och andra godsaker – det kommer nog aldrig att ändra sig i mitt fall.

5. Prioriterade museibesök

tate modern
Tate Modern.

Får jag chansen försöker jag alltid att prioritera minst ett besök på museum under mina resor, under Englandsresan blev det totalt tre (Tate x 2 i London och Royal Pavilion i Brighton). För ett par dagar sedan ställde jag en fråga på Instagram Stories om hur andra gör och kan konstatera att drygt 80 procent inte prioriterar museum på resande fot. För mig känns det viktigt att försöka förstå och lära mig mer om kulturen och historian på plats – det ger mig en extra dimension av resan.

7. Brexit och dess konsekvenser

Brexit

Ett av de första budskapen vi möttes av i Brighton var klisterlappen ovan: ”Bollocks to Brexit”. Det är omöjligt att befinna sig i Storbritannien och inte fundera över hur framtiden kommer att se ut när utträdet blir verklighet. Hur kommer det att påverka britterna? Hur kommer det påverka oss turister? Ingen verkar ha ett svar på frågan och hela debatten känns som elefanten i rummet. Vad tänker du?

#8. Vårtecken i Brighton

snödroppar

Jag blev alldeles lycklig över att se snödropparna blomma i Brighton! Första dagen vi kom till kusten var det strålande sol och vi blev till och med solbrända efter att ha varit utomhus större delen av dagen. Det var en fin kontrast till London där det mest var grått och ruggigt.

#9. Musikallycka

les miserables

Londonvistelsen avslutades på allra bästa sätt genom ett besök på musikalen Les Misérables. Min spellista på Spotify är numera uppdaterad med höjdpunkterna från kvällens musiknummer. Musik kan verkligen få mig på bra humör! Nu är jag sugen på att äntligen boka den där biljetten till Danny Saucedos show som jag har gått och tänkt på så länge, dessutom blev jag peppad att ta upp mitt pianospelande igen.

#10. Kombinera mera!

brighton pier Englandsresan

Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Att kombinera en storstadsvistelse med en resa till en mindre ort är ett vinnande koncept. Under vår förra Londonvistelse hyrde vi en bil och gjorde en roadtrip västerut mot Cornwall för att så småningom landa i St Ives. Den här gången tog vi alltså bussen söderut mot Brighton. Nästa Londonresa är jag enormt sugen på att kombinera med några dagar i Bristol, Bath, Oxford eller Cambridge. Frågan är bara vilken av dem jag ska välja, har ni några kloka tankar?


Englandsresan gjordes i samarbete med VisitBritain. Specifika tipsinlägg om London och Brighton kommer här på bloggen inom kort. 

6 comments

 1. Jag fick tips så sent som i helgen om musikal i London och primärt Lejonkungen. Funderar på om jag ska gå och se den när jag åker över om ett par veckor, plus ett besök på National Museum. Verkligen så ”inte jag” över det. 🙂

  Ser för övrigt ut att ha haft en fin stund på ön och av någon anledning har det även här blivit ständigt återkommande. Tredje resan över på ett år!

  1. Haha, skönt att gå utanför ”jag-boxen” ibland – eller hur? Lejonkungen ska vara grym har jag hört! Les Mis har jag velat se i flera år, förra gången gick vi på Rock of Ages (som också var riktigt bra!). Här hemma såg vi Book of Mormon förra året. Det finns många, bara att beta av! 🙂

   Ja, ”ön” är en plats att återvända till. Hoppas du (ni?) får en bra vistelse!

 2. Oh god, den där varma chokladen <3 Tycker ibland det är jobbigt hur man ska hinna med att äta och fika allt gott man vill hinna under en weekend/några dagars resa. Hehe.

  Och att besöka London utanför högsäsong – det gjorde jag förra året och håller helt med dig. Hade tidigare spenderat 24 timmar där under högsäsong och fattade inte alls grejen då 😉

  1. Hehe, vi kunde också konstatera att vi hade svårt att hinna med allt vi ville äta – vi skulle behövt fler timmar på dygnet och större magsäckar! 🙂

   Jag blir allt mer övertygad om att lågsäsong är grejen för de flesta typer av resor.. det hade dock gärna fått varit liiiite varmare i London!

 3. Storbritannien bortom högsäsong är underbart. Inget är som nyårsdagen i St Ives i storm eller sol och vinter i York är fantastiskt utan turistmassorna.
  Som en som varit anglofil sedan barnsben tycker jag du ska börja med Bath.

  Brighton är tillsammans med London de som mest vill stanna i EU. Vad jag tycker? Tja, vår familj bor i ett av de distrikt som röstat överväldigande för brexit och röstat ut sin egen släkting (min man) som har bott i Sverige för länge för att ens få rösta fast det påverkar honom så jag tycker mycket och har en hel kategori om ämnet. Så stor att jag nästan diskvalificerar mig som resebloggare:
  https://barabrittiskt.wordpress.com/tag/brexit/

 4. Jag vill följa med och lyssna på Danny! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close