Close
Semester från din partner: ökar lyckan med ”mina” och ”dina” veckor?

Semester från din partner: ökar lyckan med ”mina” och ”dina” veckor?

Jag har tidigare refererat till forskaren Micael Dahlen här i bloggen, bland annat om hans resonemang kring högkonjunktur vs lågkonjunktur och Bucketlist-effekten. Nu är det dags igen, den här gången i anledning av en nygammal artikel om att öka lyckan på semestern (publicerad i juni förra året, men uppdaterad nu i sommar).

Artikeln listar i korta drag ett antal forsknings­baserade råd om konsten att njuta av sin semester. En av punkterna har redan genererat ett inlägg om minisemester/mikroresa här på bloggen, men det rådet jag främst fastnade för var det om att ta semester från din partner:

Statistiken talar sitt tydliga språk. The Daily Mail rapporterade häromåret att 24 procent av brittiska par på semesterresa börjar bråka redan på flygplatsen (40 procent har sedan dagliga gräl och 10 procent gör slut). Forskare vid Washington University gick igenom skilsmässostatistiken och fann att ansökningarna toppar i augusti efter semestrarna. Därför är mitt tips att inte tillbringa hela semestern tillsammans. En undersökning bland amerikanska kvinnor som reste utan sin partner visade att de både var lyckligare med sin semester och sin relation. Gissningsvis gäller det även om du inte är kvinna. Liksom om ni båda hemestrar, men lite på varsitt håll.

– Micael Dahlen om att öka lyckan på semestern
lazy lodge lanta

Alltså, det är ju inte direkt rocket science han kommer med, Dahlen. Finns det några par som spenderar exakt hela semestern tillsammans? Jag känner inte så många. De allra flesta i min närhet behöver pussla ihop sina semesterveckor med och utan barn och partner för att få ihop sommarlov, semester och ledighet till någon slags balans som ska räcka till både avkoppling och aktiva dagar. Att ta en hel vecka utan partner och barn kan dock vara svårare att få ihop (om man inte lever varannan vecka-liv det vill säga), och är heller inte något alla eftersträvar.

Semester från din partner – om att öka (?) lyckan med ”mina” och ”dina” veckor

Jag befinner mig just nu på Sturkö tillsammans med min man Tobias. Vi får två gemensamma semesterveckor med barnen den här sommaren, därutöver kommer vi också att planera in varsin egen vecka. Det har vi gjort sedan barnen var små och det är uppenbarligen en strategi som har fungerat väldigt bra för oss eftersom vi fortsätter med samma koncept. Kanske är det viktigare än någonsin nu med tanke på att vi under de senaste åren har jobbat tillsammans i familjeföretaget.

Koh Lanta Padel

Tobias kör samma strategi varje år. Under hans ”ungkarlsvecka” vill han vara hemma i Nynäshamn och fyller dagarna med golf, beachvolleyboll, padel, X-box, pizza och chips i soffan. Typ så. Han vill inte planera en enda sekund utan gillar att ta dagarna som de kommer.

väderöarna bohuslän

Hur min vecka ser ut? Det är lite olika, men jag vill absolut inte vara hemma i Nynäshamn. Det skulle kännas som slöseri med min tid på något vis? Jag vill heller inte ta dagarna som de kommer utan tycker om att planera och ha något slags övergripande schema för mina dagar. Ofta ser jag till att spendera ”min” vecka tillsammans med något eller några av mina syskon.

Läs mer: Barnfri vecka och hur jag spenderar en sådan

Under de senaste åren har min egen sommarvecka spenderats i Blekinge, med avstickare till Bohuslän, Skåne, Öland och Småland. Den här sommaren är första gången på länge jag inte har en uttänkt plan för min vecka vilket känns lika delar märkligt och skönt. Jag har inte ens några specifika datum spikade, utan kommer att dra iväg senare i höst när skolan har kört igång igen. Just nu lutar det åt norra Sverige. Eller kanske Skottland? Färöarna? Möjligheterna är oändliga.

Så, ökar då min lycka genom att ta en egen semestervecka (eller flera)? Jo, jag vill nog hävda det. Jag älskar min man, kanske faktiskt lite extra mycket efter att ha varit ifrån honom ett tag.


Hur tänker du om egna vs gemensamma semesterveckor? Vad har du och din eventuella partner för upplägg? Gilla gärna Resfredag på Facebook. (Omslagsbild Koh Lanta.)

5 comments

  1. Jag tror defenitivt på konceptet om semester var för sig också. Trots att vi inte har barn, och planering självklart är enklare, gör vi gärna saker var för sig. Jag föredrar att resa helt själv utan något som helst planerat. Me myself and I. G verkar mest dras mot grabbresor :).

    1. Så spännande att höra hur andra lägger upp sina semesterveckor! Att resa själv är ljuvligt, håller med, även om en del tycker det att det vore ett skräckscenario…

  2. Enig om att egentid är viktig, sedan om den landar just under semestern spelar nog för oss ingen roll. Det kan bli strödagar lite här och där så klart men jag tänker att de dedikerade veckorna blir viktigare om man jobbar tajt ihop resten av året. Jag håller på er!

    1. Ja, ni verkar göra mycket härligheter både tillsammans och var och en för dig! Hehe, tack för hejarop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close