Close
Fredagsfemman om här och nu

Fredagsfemman om här och nu

Jag hade ett utkast om ”fem turistnyheter i Sverige” klart till idag, men det får vänta. Den här fredagen är det istället andra tankar som rör sig i huvudet.

Fredagsfemman om här och nu

#1. Tack Elin, för allt <3

I tisdags somnade träningsprofilen Elin Kjos in efter att ha drabbats av lungcancer som snabbt eskalerade i slutskedet. Sällan har jag hört, sett och känt så många bli så berörda av en persons bortgång som de egentligen inte känner. Första gången jag hörde talas om Elin var under min tid på Cancerfonden. Jag började följa både henne och tvillingsystern Ida på Instagram – det var vi många som gjorde. Elin inspirerade i så mycket. Träning, syn på livet, sätt att ta sig an utmaningar. När systrarna för ett år sedan startade podcasten ”Systrarna Kjos” blev det en given poddfavorit i mitt flöde. Där har syrrorna en gång i veckan diskuterat likheter (och olikheter, gillar att det fanns en dynamik!), men också kommit med livsvisdom och budskap jag kommer att bära med mig under resten av livet. Låt oss alla hedra uppmaningen från Elins familj som avslutar det tunga Instagram-inlägget strax efter hennes bortgång:

”Till sist ber vi er att göra precis som Elin gjorde varje dag: Leva! Här och nu. Vänta inte en sekund till.

– Kärlek och mod, Elins familj

#2. Ro utan åror

Jag läser mycket i perioder, andra inte alls. Under de här månaderna har jag plöjt alla möjliga böcker från vårt lilla bibliotek på området – en av dem som har gjort starkast intryck (trots att det var andra gången jag läste den) heter ”Ro utan åror” och är skriven av Ulla-Carin Lindquist.

Ro utan åror recension

Jag är övertygad om att alla i min generation känner igen Ulla-Carin om ni ser ett klipp eller foto. Hon var nyhetsankare på SVT2 under min uppväxt och jag kan fortfarande höra hennes trygga stämma i huvudet om jag blundar. Ulla-Carin drabbades av den fruktansvärda sjukdomen ALS, samma som Börje Salming, och gick bort alldeles för tidigt. Under sjukdomsperioden hann hon alltså skriva den här boken, som är oerhört stark. Parallellerna med Elin Kjos är lika på så sätt att de båda vet att tiden är utmätt – och att de därför verkar uppskatta livet, relationer och vardagliga små ting när ännu är tid. Läs boken om du har möjlighet! Den är 100 procent läsvärd.

#3. Frågor och samtal om livet och döden

diamond cliff Koh lanta

En sak jag uppskattar under våra vistelser här i Thailand är alla samtal och frågor som förvånansvärt ofta snabbt går på djupet. Många vi träffar (inte alla!) har mer tid att fråga, lyssna och diskutera både tunga och svåra händelser i livet. Flera av dem är här av anledningen att de har varit med om livsomvälvande händelser, vilket har fått dem att ta steg ut i något okänt. Att ta en paus från livet hemma, att våga göra det där de kanske pratat om så länge – att uppfylla sina drömmar. Jag känner mig både styrkt och stärkt av alla dessa historier.

#4. Tacksamhetsdagsbok

Jag har skrivit dagbok så länge jag kan minnas, steget att börja blogga kändes därför inte särskilt långt. Precis som med mina dagböcker gillar jag att gå tillbaka här i bloggen för att titta på bilder, läsa och reflektera över grejer som hänt. Mellan varven för jag också en privat ”Tacksamhetsdagbok” och skrev 2017 även ett inlägg här på bloggen med samma tema.

Läs mer: Tacksamhetsdagbok – 5 saker att vara tacksam över

Inser att jag är tacksam för samma saker idag. Det i sig, att ha en grundtrygghet som håller i sig över åren, uppskattar jag extra mycket just idag.

#5. Goodnews_movement

Det är mycket diskussioner om smartphones och dess inverkan på vårt (hela mänsklighetens!) välmående just nu. Tiktoks VD Shou Chew frågades igår ut i den amerikanska kongressen, där ett av ämnena som avhandlades var appens inverkan på barn och ungdomar. Våra dagstidningar har återkommande artiklar som avhandlar de sociala plattformarna och jag kan lova att dialogen är här för att stanna. Just idag vill jag dock belysa ett Instagramkonto som faktiskt berikar mitt liv: Goodnews_movement som jag inte skäms för att rekommendera vidare. Kontot samlar feel good-klipp och får mig ofta att känna hopp om mänskligheten. För visst behövs lite ljuspunkter i domedagscrollandet!?

Önskar er alla en fin helg. Ta hand om er!


Omslagsfoto från Klong Nin, Koh Lanta. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

2 comments

  1. Det är så lätt att tro att man ska komma ihåg känslan av hur viktigt det är att ta vara på livet, men så kommer vardagen i vägen och annat prioriteras istället. Tack för påminnelsen, inte minst om de goda nyheterna!

    1. Den känslan är lätt att hålla i cirka 1 minut innan den sakta glider bort… Men tycker också den är ganska lätt att hitta tillbaka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close