Close
ArtScience Museum (Singapore)

ArtScience Museum (Singapore)

Nere vid Marina Bay Sands ligger en vit, futuristisk byggnad som är svår att missa. ArtScience Museums yttre sägs påminna om formen av en lotusblomma, själv associerar jag byggnaden till ett hjärta med artärer, eller kanske en upp-och-ner vänd version av Operahuset i Sydney.

Oavsett vilket förtjänar museet ett eget blogginlägg – vårt besök på ArtScience Museum platsar definitivt in på listan över saker som jag tycker kan vara värt att se och uppleva i Singapore.

artscience

Jag och min syster får i förbifarten ett tips av hotellreceptionisten att det finns ett relativt nyöppnat konstmuseum, men vi tänker inte så mycket mer på det. Vi styr istället stegen mot Marina Sands Bay och Gardens by the Bay. Precis i anslutning dessa båda turistattraktioner ser vi den vita märkliga byggnaden och går dit utan förväntningar.

artscience

Jag försöker i vanliga fall undvika att detaljplanera mina resor för att på så sätt lämna utrymme för spontanitet. Samtidigt har det i vissa fall varit till min nackdel. I Rom var jag t.ex. inte alls beredd på alla oändliga köer till olika museum vilket gjorde att jag helt enkelt gick vidare. In till ArtScience Museum är det knappt någon kö alls. Vill man vara på den säkra sidan rekommenderar dock museet att förköpa biljetter på internet. Vi betalar 17 Singapore-dollar/vuxen (ca 100 SEK).

artscience

Vi har turen att få uppleva den permanenta utställningen FUTURE WORLD: ”Where Art Meets Science”. Femton olika konstinstallationer exploderar i färg, form och datagrafik i en unik konstupplevelse som inte går att jämföra med något annat jag har sett.

artscience

Bakom utställningen står det Tokyobaserade teamet teamLab som är ett kollektiv av ”ultra-teknologer”, bestående av artister, programmerare, ingenjörer, matematiker, animatörer, arkitekter och designer.

artscience

Här får besökarna vara med och interagera genom att till viss del skapa konsten själva.

artscience

Vid en av installationerna färglägger jag till exempel en teckning som sedan scannas in och åker direkt upp i en 3D version på en vägg. Tillsammans med andra besökares teckningar skapar vi på så sätt en hel stad i rörelse.

artsciencemuseum

Welcome to Chrystal universe”. Den konstinstallation som gör mest intryck är ett ljusspel som är vackert, annorlunda och mäktigt i en salig blandning som gör att mina tårar börjar rinna. Det må vara totalt annorlunda än stå och beundra Rembrandts eller Da Vincis tavlor, men effekten för mig är densamma. Om betraktaren börjar gråta har konstnären verkligen lyckats. Grattis teamLab till en strålande insats för konstscenen!


ArtScience Museum, 6 Bayfront Ave, Singapore.

3 comments

  1. Bra tips! Vi har varit i Singapore ett par gånger och kommer åka dit igen. Ska absolut gå dit nästa gång.

    1. Vad kul, hoppas att ni gillar det lika mycket som jag gjorde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close