Längs Vätterns strandlinje vilar ett flertal osedvanligt vackra höjdpunkter utspridda som lockar turister från när och fjärran. En av dem är den lilla trästaden Hjo som ligger vid Vätterns västra strand. I det här inlägget kan du läsa om lämpliga tips på saker att se, att äta och att göra i Hjo för en förstagångsbesökare.
Att göra i Hjo: 6 tips i en av Sveriges trästäder
Hjo kommun, som tillhör Västergötland, har drygt 9000 invånare och är ett kärt besöksmål i Sverige – så pass kärt att stadens kommunslogan är “I love Hjo” med tillhörande rött hjärta. Hjo fick sina stadsprivilegier i början av 1400-talet och bär på mycket spännande historia. Jag har velat besöka staden i flera år, och under en roadtrip med mina systrar i västra Sverige under sommaren 2021 gör vi äntligen slag i saken.
Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra
#1. Hitta din personliga favorit i trästaden Hjo
Hjo tillhör “Sveriges Tre Trästäder”, ett nätverk som bildades mellan Hjo, Eksjö och Nora år 1997 “för att utveckla idéer och utbyta erfarenheter kring småstaden som kulturhistoriskt besöksmål”. Initiativet är ett utmärkt exempel på hur svenska turistmål kan arbeta tillsammans bortom landskapsgränser för att gemensamt marknadsföra sig, samtidigt som det görs arbete för att bevara kulturhistoriskt viktiga platser.
Några av de mest populära platserna för att beundra Hjos vackra träbyggnader är givetvis Hjo Stadspark och de berömda parkvillorna.
De pampiga villorna är ett arv från tiden för “Hjo Vattenkuranstalt” som invigdes 1876 under tiden då överklassen sökte sig till Hjo i egenskap av populär kurort.
Andra adresser att ta sikte på för att beundra Hjos träarkitektur är Långgatan, Stadsgården och Sjögatan.
Planer på att besöka Hjos ”syskon” Nora? Här kommer mina tips: Att göra i Nora – 5 tips i en av Sveriges 3 trästäder
#2. Spana på strandhytterna vid Guldkroksbadet
Att jämföra Hjos små färgglada strandhytter med Brightons motsvarigheter i England kanske är att ta i, men visst finns det likheter. Skisserna till de nio badhytterna gjordes redan år 1913 av arkitekten Lars Kellman och gick då under rubriken “Hjo Strandbad“. Ett helt decennium senare är byggnaderna en klassiker i Hjos stadsbild.
Tips! Badhytterna kan hyras säsongsvis, men också över dagen för en ringa kostnad om 64 kronor. Kontakta i så fall personalen på Guldkroksbadet alt ring 0702-73 54 68. Här hittar du mer information om Hjos badhytter.
#3. Strosa nere vid Hjo hamn
Hjo hamn var tidigare en betydande hamnplats för hela Västergötland. Numera är hamnen en återkommande favorit för både flanerande turister och lokalbor utan någon tid att passa. Här kan du titta på folk, men också beundra Vättern och guppande båtar på rad längs småbåtshamnen.
En av de mest välkända silhuetterna nere i hamnen är S/S Trafik, som kan skryta med att hon är en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar. Den stolta jungfrufärden gick mellan Hjo och Hästholmen (Vadstena) i november 1892. Efter många turer både på Vättern och avseende ägandeskapet fungerar idag S/S Trafik som turistattraktion med turer till andra Vätternfavoriter i form av Visingsö, Hästholmen och Vadstena.
En annan kändis vid Hjo hamn är tåget som står nere på piren. Tåget är en symbol för den järnvägstrafik som tidigare gick mellan Stenstorp och Hjo, med ett stickspår ner mot hamnen.
Nere vid hamnen kan du också få en närmare titt på Hjos klassiska fyrar, som fick elektrisk belysning först 1984.
Bra att veta! Gästhamnen i Hjo är öppen mellan 12 maj och 10 september 2023, läs mer här.
#4. Ät gott på Biergarten Hjo
Är du ute efter en rejäl måltid med bra råvaror ska du ta dig till Biergarten Hjo som ligger centralt placerad i den lummiga stadsparken. Vi är knappast bortskämda med ölträdgårdar i tysk stil här i Sverige, men Hjo har satsat och gjort det med den äran!
Vi beställer in varsin klassiker i form av köttbullar och potatis toppat med en rejäl skopa brunsås. Betyg? Med beröm godkänt. Därutöver är servicen bra och stället ombonat.
Tips! Vill du äta lokala delikatesser i fiskform rekommenderas restaurangen Hjo Sik nere vid hamnen.
#5. Sightseeing i Hjo med glass i stora lass
Gillar du glass i stora lass? I så fall har du hamnat i rätt stad. Hjo har tre kända glassklassiker att ta sikte på:
- Glasscaféet Moster Elins Glass ligger nere vid Hjo hamn.
- Gula Paviljongen är ett ekologiskt glasscafé som ligger längs Hjoån. Här serveras bland annat det egentillverkade märket “Wetternglass” inspirerad av italiensk gelatoglass.
- Österhagen Glass säljs i butiker över hela Sverige. Den här gräddglassen tillverkas i en mindre glassfabrik på Långgatan i Hjo, där du kan köpa glass och även se den tillverkas på plats.
#6. Shopping i Hjo
Många av skyltfönstren i Hjo pryds av vackra och snirkliga handskrivna butiksnamn, vilket nästan blir en sevärdhet i sig. Butiker finns det gott om, många av dem ligger på Hamngatan som är en av Hjos huvudgator.
Är du specifikt ute efter loppis second hand och antikt hittar du tips på den här länken.
Hjo är för övrigt hemstad till Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn och internationellt hyllad för sin känsla för färg, form och inredning. Här är Estrid född och uppvuxen, och jag vågar påstå att hon i sitt yrkesliv inspirerades av Hjos speciella uttryck och vackra byggnader. Minnesplatsen och tillhörande konstverk för Estrid Ericson ligger vid gamla Hotell Royal i Hamnbacken.
Fler tips runt Vättern:
- Barnvänliga tips vid östra Vättern
- Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer
- Vandra och cykla på Omberg – tips för guidade turer
- Karlsborgs Fästning – tips på utflykt vid Vättern
- Djäknesundet: Vätterns finaste badplats?
Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige. Omslagsbild: Hjos strandhytter. Inlägget publicerades ursprungligen under 2021, men är uppdaterat i juni 2023.
7 comments
Vilka fina bilder! Hjo står på vår “lista”. Det har inte blivit av ännu, men någon gång ska vi komma dit, och nu blev man ju ännu lite mer sugen!
Tack Helena. Ja, det är verkligen en stad värd att besöka någon gång i livet!
Var i Hjo bara för några veckor sedan då vi ändå skulle till Karlsborg. Att välja glass på Moster Elins var inte lätt…beslutsångest deluxe!
Haha, samma här! Blev en klassiker med mjukglass till slut, medan min syrra gick loss på en lakritsbomb av något slag.
Tänk att jag bor i denna Vätterns lilla pärla – Fint inlägg!
Tack, vad glad jag blir för din kommentar. Ja – du har verkligen ett fint ställe att bo på!