Close
Vilket boende ska en barnfamilj välja på resan?

Vilket boende ska en barnfamilj välja på resan?

Vilket boende ska en barnfamilj välja på resan? Frågan återkommer till mig med jämna mellanrum och det finns inget givet svar. Vår familj varvar friskt mellan hotell, vandrarhem, stuga, hus och lägenhet beroende på resans längd och syfte.

Flygbiljetterna är bokade och resan börjar närma sig, men fortfarande har ni ingenstans att bo. Känner ni igen er? Vår familj bokar ytterst sällan färdiga paketresor. Vi föredrar istället att boka boende separat, liksom flygbiljetter och hyrbil, för att få bästa möjliga flexibilitet under resan. Här är några av de boendeformer vi har provat som barnfamilj under åren, samt för- och nackdelar med de respektive alternativen.

Vilket boende ska en barnfamilj välja på resan?

Hotell (lyx, mellan, budget):

Lyxhotellet Kempinski i Moskva med Nelly, 6 månader. Foto: Pernilla Förnes

Vi brukar använda oss av jämförelsesajter, exempelvis Hotels.com (glöm inte att skapa konto och logga in för att få tillgång till bonusnätter på var tionde bokning) eller Booking.com. Ett tips är att gå in och jämföra priserna direkt på hotellets egen hemsida för att se om det går att komma billigare undan. Ofta går det att boka hotellrum på jämförelsesajterna och sedan avboka om man hittar något annat billigare alternativ. Håll utkik efter kampanjer via nyhetsbrev eller sociala medier!

Fördelar: Hotell känns alltid som ett säkert kort, man vet ungefär vad man får och emellanåt kan det vara skönt att lyxa till det med renbäddade sängar, städning som ingår och hotellfrukost. Nackdelar: Ofta kan ett hotellrum med mindre barn kännas instängt efter ett tag, det finns inte så mycket mer att göra än att hänga i hotellsängen. Som småbarnsfamilj vill jag ha tillgång till ett litet kök med kylskåp för barnmatsburkar samt mikronvågsugn för att värma mat, det kan bli klurigt på ett hotell. Även priset riskerar att bli en nackdel, med flera barn i familjen kan hotellkostnaden bli orimligt stor.

Motell (eller inn):

Under vår roadtrip i västra USA för några år sedan bodde vi nästan uteslutande på ”motels” eller ”inns”. Motell finns i Sverige också och ligger ofta i anslutning till en större väg. Den här boendeformen har generellt sett lägre standard än ett hotell och kan variera rejält i utformning, fräschhet och vad som ingår i eventuell frukostdeal. Vårt finaste inn, som vi hittade i vi Las Vegas, skulle lika gärna kunna ha varit ett svenskt hotell i mellanklass, det mest ofräscha (och dessvärre också dyraste) bodde vi på i Los Angeles. Jag tittade efter vägglöss under flera månader efter vi kom hem från det stället.

Fördelar: Sådana här typer av boenden är mycket prisvärda, i USA betalade vi från cirka 300 kronor och uppåt för två vuxna och två barn. Under vår resa använde vi oss uteslutande av www.hotels.com för att löpande boka boende på resan. Nackdelar: Mysighetsfaktorn är inte jättehög. Frukosten som ingick i priset kunde bestå av en torr muffins och ett glas juice.

Stuga:

bo i stuga
Stugliv i Bohuslän.

I norra Europa är konceptet att hyra en stuga på sommarhalvåret riktigt populärt, ofta ligger hela stugbyar i anslutning till större campingar. Det är också väldigt vanligt förekommande att hyra stuga på skidorter – själva har vi hyrt stuga i Sälen under två jular.

Fördelar: Hög mysighetsfaktor, både sommar och vintertid. Alla faciliteter som behövs brukar finnas, om än i mindre skala. Nackdelar: Trots liten boendeyta är min erfarenhet att priserna på stugor har en förmåga att skena iväg. Just den lilla boendeytan kan också vara en nackdel, då man har en tendens att ”gå på” varandra efter ett tag.

Hus:

hyra hus istrien
Vårt fina hus i Istrien där vi bodde en vecka i somras.

Att hyra hus tillsammans med en annan barnfamilj är ett riktigt lyckat koncept som vi kommer att fortsätta med. Det finns en mängd olika husuthyrarsajter där man kan jämföra pris, läge och standard, bland annat HomeAway och Novasol. När vi letade hus i Kroatien fastnade vi för sajten My Istria efter rekommendation från en bekant.

Fördelar: Ofta är husen fullt utrustade med allt från brödrost till elvisp. Att köra storhushåll är inga problem och maten kan lagas hemma. Det finns ofta stora ytor både inomhus och utomhus, vilket är idealiskt om man ska hyra boende tillsammans medd en annan familj. För egen del tycker jag det är så värt att lägga några extra slantar på slutstädning för att slippa hetsen och stressen den sista dagen. Nackdelar: Det kan vara svårt att hitta bra hus att hyra centralt, vilket innebär att man nästan alltid måste vara bilburen för att få ut mesta möjliga av semestern.

Lägenhet:

Vill man åt samma självständighet som man får vid hushyra är lägenhet värt att överväga. Det går ofta att hitta fina lägenheter centralt, via exempelvis AirBnB, men också hotels.com.

Fördelar? Självständigheten har jag redan nämnt, det är skönt att rå sig själv och ha tillgång till eget kök. Jag tycker också det är roligt att känna sig som en lokalinvånare och prova på livet bortom de allra tätaste turiststråken. Nackdelar: Även lägenheter har en tendens att sticka iväg prismässigt.

Vandrarhem:

vilket boende ska en barnfamilj välja på resan

I julas firade vi jul i Skottland och bestämde oss för en roadtrip västerut. När vi började titta på hotellalternativ blev vi varse om att hela Skottland också är på resande fot under julhelgerna. Vi fick ta till plan B, det vill säga vandrarhem (det fanns många bra bra ställen på samlingssajten Hostelworld). Vistelsen med sällskapsspel i sällskapsrummet och kvällsfika i storköket blev riktigt lyckad. Själv slängdes jag tillbaka i nostalgins backpackerliv med delat kök och gemensamma allmänna ytor.

Fördelar: Det går att komma extremt billigt undan. Vi bokade ett jättefräscht familjerum med två våningssängar för ett spottstyver. Nackdelar: Otvättad disk, sunkiga toaletter och högljudda festkvällar är risker man får ta om man bokar vandrarhem – men behöver inte vara regel.


Andra tips som är värda att nämnas i sammanhanget är husbytargrupper på t.ex. Facebook, eller för all del egna boendebyten med vänner och bekanta både i Sverige och utomlands. Andra boendeformer (som vi dock själva inte har provat än) är camping/tält, husbil och husvagn, vilket verkar ge en enorm frihet. Jag vill också slå ett slag för Bed and Breakfast. Vilken typ av boende föredrar ni som barnfamilj? 

2 comments

  1. Vi älskar husbyte. Dels är det gratis och toppen att få i ”vanliga områden” och se vardagslivet där istället för att kanske hamna mitt i turiststråk. Gillar också att barnen trivs, oftast flyttar de rakt in i andra barnrum med spännande leksaker. Och en grej till – tycker det är skönt att ha folk i vårt eget hus när vi självs inte är där, husvaktare! ?

    1. Det verkar onekligen som en win-win! Vi har faktiskt inte provat själva än, men det kanske är dags!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close