Close
Alla vägar bär till Rom

Alla vägar bär till Rom

Jag och min då nyblivna pojkvän upplever bokstavligt talat en weekend full av Rom(antik). I Italiens huvudstad, fylld till bredden av historia, är det svårt att gå mer än några steg utan att träffa på ett monument eller en byggnad vi känner igen.

Rom_samarbete_flygresor

Denna fantastiska stad ska helst upplevas till fots. Då och då får vi ta en välbehövlig paus för att samla ny energi. Rom kan bli rejält varmt redan i maj, det känns därför välbefogat att emellanåt svalka sig med italiensk glass i världsklass. 

Rom7

Romarrikets utveckling genom tiderna hittar man på stora stentavlor utanför Colosseum 

roma1

…vars världsberömda kulisser för övrigt inbjuder till otaliga fototillfällen. 

spanskatrappan

Spanska trappan utgör också ett välbesökt turisthäng. Spanska trappan ligger på kullen Pincios sluttning i centrala Rom. Luras dock inte av namnet, enligt Wikipedia är den spanska trappan uppförd med franska pengar. Bygget godkändes av tydligen av både påven och den franska kungen.

 

Pantheon

En av mina personliga favoritbyggnader i Rom är det mäktiga templet Pantheon. Nu är ju i och för sig inte heller den här byggnaden speciellt italiensk, det ursprungliga Pantheon fungerade som en plats för dyrkan av grekiska gudar fram till till år 608 då den togs över av katolska kyrkan. 

Rom6

Fontana di Trevi, den legendariska. Nästan ensam på plats…

Rom5

… eller kanske inte. Rom är en stad som lockar till sig ett myller av turister varje år, bered er på turistchock! 

Rom2

Utsikt över världens minsta självständiga stat. Vatikanstaten är så pass ung att den inrättades år 1929. Den exklusiva befolkningen utgörs av 800 personer, varav 450 av dessa är medborgare. Så, vilket syfte uppfyller egentligen denna lilla yta på jorden? Dess främsta funktion är att “Heliga stolen” ska vara oberoende, detta för att hindra påven och den romersk-katolska kyrkan att inte vara beroende av någon annan “världslig” makt. 

Rom1

Gata upp och gata ner. Jag tröttnar aldrig! Om jag nu ska nämna en nackdel med Rom är det trafiken – högljudd, galen och avgasstinkande. Den har man svårt att komma ifrån vart man än går. 

Rom

Sanningens mun (“Boca della Verità” på italienska) hittas vid ingången till kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Ni känner väl till myten? Den som stoppar in handen i munnen, och har begått mened, kan vänta sig att få handen avbiten. 

Rom9
Och så Colosseum. Med tanke på att filmen Gladiator är en av mina absoluta favoritfilmer blir det en hel del foton från detta storslagna monument. Jag är tydligen inte den enda som gillar att fota denna ellipsformade amfiteater, en undersökning från 2013 visar att Colosseum lockar allra mest av sevärdheterna i Europa (följt av Eiffeltornet och Akropolis).

 De säger att Rom inte byggdes inte på en dag. Inte heller hinner man uppleva staden på en dag, en weekend, eller vad vet jag, kanske en hel livstid? Men, visst är det väl värt ett försök eller två. Vill du hitta resa till Rom kan du kolla in flygbiljetter på resesidan Flygresor.se, de har nya priser varje dag. Fler av mina weekendtips hittar du här.

2 comments

  1. Kul att läsa om er Rom-resa! Haha, gillar formuleringen “Rom(antik)”. 🙂 Att det var så där mycket folk kring Fontana di Trevi minns jag inte från 80-talet. Kanske var turisthorderna lite färre då.
    Det ska bli spännande att jämföra upplevelserna då och nu. Återkommer med rapport!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close