Inlägget om att resa till Kinda kanal är ett betalt samarbete med Visit Östergötland, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig.
Göta kanal har väl nästan alla svenskar hört talas om. Men hur står det egentligen till med kunskaperna om Kinda kanal i Östergötland – har du koll på den? Den här drygt åtta mil långa kanalen förbinder ett antal sjöar och sträcker sig mellan Linköping i norr och orterna Horn samt Hycklinge i söder.
Längs kanalen finns flera fina besöksmål att stifta närmare bekantskap med – även när de flesta sommarturister har åkt hem för säsongen. Vår familj har olika intressen och preferenser och består utöver mig själv av min man Tobias (48) och barnen Sebastian (13), Julia (12) och Nelly (7). Inför den här långhelgen i mitten av september packar vi bilen full med allt från sovsäckar till pannlampor och regnkläder och lämnar hemmet i Nynäshamn för en roadtrip i Östergötland.
Här kan du läsa mer om våra tidigare resor till Östergötland.
Kinda kanal i Östergötland- var ligger den och varför skapades den?
Kinda kanal är inget modernt påfund. Redan under mitten av sjuttonhundratalet fanns planer på att skapa en transportled (huvudsakligen för timmer och jordbruksprodukter) i trakterna. Det dröjde ända fram till 1861 innan Kinda kanal till slut stod redo att ta emot sitt första fartyg. Kanalen förseddes med 15 handdrivna slussar och förbinder numera bland annat sjöarna Åsunden, Ämmern samt Lilla och Stora Rängen med staden Linköping och dess sjö Roxen.
Idag finns både järnväg och broar längs Kinda kanal, vilket i sin tur innebär att kanalens funktion för godstrafik inte längre är aktuell. Under sommartid trafikeras kanalen av fartygen M/S Kind och M/B Stockholm, vars kryssningar är både populära och en turistupplevelse i sig. Vi väljer dock bort både kryssningar och typiska sommaraktiviteter till förmån för en familjevänlig blandning i regionen samlat under tre dagar i mitten av september.
En familjeresa längs Kinda Kanal: 7 tips längs vägen
Att resa i Sverige utanför högsäsong kan som bekant innebära en viss utmaning eftersom många verksamheter bommar igen i samma sekund som sommaren drar sin sista suck. Efter den här resan kan vi åter igen konstatera att det finns många fördelar med att uppleva typiska semesterdestinationer i ett lugnt tempo utan trängsel. Här kommer en sammanfattning av vår resa med siktet inställt på området runt Kinda kanal. Häng med!
#1. Gamla Linköping – friluftsmuseum av bästa sort
Resans första stopp blir några timmar på friluftsmuseet Gamla Linköping. Barnen verkar först lite konfunderade över begreppet museum när vi i själva verket besöker en stadsdel. Efter att ha dissikerat begreppet fri-lufts-museum, det vill säga ett museum som i stora delar har sina samlingar utomhus, verkar de med på noterna.
Gamla Linköping är alltså ett museum, närmare bestämt ett året runt-öppet, tillgängligt, välskött och gratis sådant. Motsvarande platser i Sverige finns exempelvis på Skansen i Stockholm, Jamtli i Östersund och Wadköping i Örebro. Friluftsmuseet består i stora drag av tre delar: stadskvarteren med dess äldre byggnader, Valla gård och Vallaskogen. Under sommartid finns här ett antal guider/statister klädda i tidsenliga kläder, men under vårt besök får vi ha stället nästan helt för oss själva. Tråkigt? Inte alls. Vår minsting Nelly får hjälp att lära sig virka av Stickarboas butiksinnehavare Mona, något som förmodligen aldrig hade hänt under högsäsong.
Laddade med varsin rejäl portion potatismos, köttbullar, gräddsås, lingon och inlagd gurka från Wärdshuset fortsätter vi mot torget där barnen handlar leksaker inne på Ankungen. Vi varvar våra butiksbesök med att lära oss mer om svunna tider från skyltar och interaktiva filmer i byggnaderna. Vistelsen i Gamla Linköping avslutas med en långfika på Dahlbergs Café. Vi är knappast ensamma om att något motvilligt resa oss från sofforna när personalen deklarerar att de ska stänga för dagen. Den här miljön vill man inte lämna i första taget!
Läs mer på Gamla Linköpings hemsida.
#2. Rimforsa Strand – boende vid Kinda kanal
Vid slutet av regnbågen väntar platsen för resans första övernattning. Efter våra timmar i Gamla Linköping checkar vi in på Rimforsa Strand som är en familjeägd anläggning med svårslaget läge intill sjön Åsunden.
När jag i våras googlade efter boendealternativ i området föll jag för den vackra inramningen, som sannerligen kommer till sin rätt under höstkanten. Vår familj promenerar längs vattnet, äter finmiddag i restaurangen, spelar brädspel nere i loungen och har en allmänt fin vistelse. Miljön är vacker och rofylld, maten är lyxig och barnen tycker att det är ganska skönt att få chilla lite efter en intensiv resdag.
Under årens lopp har Rimforsa hyst bland annat turisthotell och kursgård. Anläggningens historia sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet, då som en plats för högre utbildning för kvinnor. Det starka kvinnotemat (och teamet!) fortsätter – sedan 2010 ägs Rimforsa Strand av systrarna Veronica och Camilla som välkomnar både privat- och konferensgäster.
Kostnad: Vi betalar ca 5000 SEK för boende (två rum), middag och hotellfrukost.
Recension: Rimforsa Strand – hotelltips nära Linköping.
Läs mer och boka på Rimforsa Strands hemsida.
#3. Trollegater naturreservat – trollgrottor, äventyr och vacker natur
Gamla Linköping bär förvisso en stolt titel som Östergötlands friluftsmuseum, men Trollegater naturreservat förtjänar titeln som ett av regionens friluftsparadis. Här finns både spännande grottor att utforska och vackra vandringsstråk att ta sig an. Min ursprungliga plan var att här tillsammans med familjen utforska grottorna på egen hand. “Hur svårt kan det vara!?” tänker jag.
Ganska svårt, skulle det visa sig. Att besöka grottorna kräver att du får krypa och åla dig igenom flera passager. Med facit i hand är jag väldigt glad att jag via Kinda Turistbyrå får kontakt med guiden Tommy och hans son Felix. Den här proffsiga duon har stenkoll på varenda grottvinkel och ger oss dessutom både fakta om naturreservatet och spännande sägner om trollen som lär hålla till i området.
Under sin introduktion berättar Tommy och Felix att Trollegater blev naturreservat 1980, även om själva grottorna “upptäcktes” 1963. Med pannlampor på huvudet och rejäla skor på fötterna tar vi – under ledning av Tommy och Felix – sikte på flera av de tiotalet utmärkta grottorna i området. Barnen klättrar, ålar, hoppar och kryper fram genom vår vistelse i Trollegater och verkar ytterst nöjda med dagen och tillhörande bedrifter. Själv kan jag knappast kalla mig modig, men däremot stolt när jag lyckas klämma mig ner tillräckligt långt för att nå trollens festlokal Stensalen.
Tips och adress till Trollegater Naturreservat:
GPS-koordinater till Trollegater lyder 58.147231,15.572153. För bästa upplevelse rekommenderas en guidad tur, förslagsvis med Tommy som vi får kontakt med via Kinda Turistbyrå. Temperaturen i grottorna håller ca 11 grader, se därför till att klä dig i långärmat och långa byxor. Därutöver är det lämpligt att utrusta dig med både pannlampa och vattentåliga skor.
Läs mer: Trollegater naturreservat i Östergötland: trollgrottor och vacker natur
#4. Kisa – Colombia café, Emigrantmuseum och Skon vid bron
Jag får höra av en vän att Astrid Lindgren hämtade inspiration till Körsbärsdalen från Kisa. När Astrid reste igenom den lilla staden vidare mot Vimmerby (som ligger en halvtimme söderut) kantades vägen av blommande träd – och resten är historia. Eller?
Jag har egentligen ingen aning om huruvida det där med Astrid Lindgren och Kisa stämmer eller inte. Det jag däremot vet är att Kisas omtalade cafékändis Café Columbia definitivt har “Barnen i Bullerbyn”-vibbar. I det vackra röda trähuset, som tidigare har huserat både apotek och emigrantbyrå, samsas idag Café Columbia…
…med Emigrantmuseet. Vi stannar ett bra tag på Kisas stolthet där vi äter både lunch och fika. Vi passar såklart också på att gå en trappa upp för att besöka Emigrantmuseet – vilket ger ett utmärkt tillfälle för barnen att lära sig mer om den stora emigreringen till Amerika under artonhundratalet.
Vi gör också ett spontant stopp vid skoaffären Skon vid bron, där vi lär känna den trevliga och engagerade ägaren Lasse. Efter en lång pratstund lämnar vi skobutiken med ett helt gäng nya östgötatips och tre par nya skor. Det hör numera till ovanligheterna att få service och lokalkännedom på en och samma gång – se därför till att besöka Skon vid bron om du har vägarna förbi Kisa någon gång!
Fler tips om Kisa:
- Tolvmannabacken / KISA MTB PARK: Gillar du cykling är ett besök vid den före detta skidbacken Tolvmannabacken utanför Kisa given! Här skapas just nu en familjeägd “drömcykelpark” som lär locka otaliga äventyrslystna besökare till Kisa.
- Kullaparken: Padel, fotbollsplan och linbana och lekpark – bra för rastlösa barn och tillhörande föräldrar.
#5. Vårdnäs Stiftsgård – glamping, bad och sjöbastu
Den andra natten på vift utmed Kinda kanal spenderar vi på Vårdnäs Stiftsgård, vilket blir vår gemensamma familjefavorit under resan.
Rosiga om kinderna efter flera kyliga bad och efterföljande häng i sjöbastun grillar vi kvällens middag under en stjärnklar himmel…
… för att sedan krypa ner i medhavda sovsäckar och spendera natten i vårt vindskydd som mycket lämpligt bär namnet “Kinda Kanal”. För den som föredrar hotellrum av olika anledningar (exempelvis en krånglande rygg som Tobias) finns bra alternativ för att komplettera sängplatserna i vindskyddet.
Vårdnäs Stiftsgård byggdes 1944 för att stiftet / församlingarna skulle ha någonstans att samlas under krigstiden. Idag är 70 procent av anläggningens övernattande ”vanliga” gäster och resten från stiftet. Det är fint att se hur välskött anläggningen och dess faciliteter är, det finns all anledning att berömma allt från den välansade fotbollsplanen och den fräscha bastun till mottagandet i receptionen.
Kostnad? Vi betalar ca 3500 SEK för vår familj. I detta pris ingår grillmiddag, övernattning i vindskydd för 4 personer, enkelrum för 1 person, hyra av sjöbastu samt frukost.
Läs mer: Vårdnäs Stiftsgård – tips på boende utanför Linköping
#6. Stafsäter Gårdsglass – glassig stolthet
Stafsäter Gård, inbäddat bland lövskog och östgötaslätter, är ett familjeföretag som har lyckats med konststycket att bli ett besöksmål i sig. Verksamheten på gården är uppdelad i de olika verksamheterna “Gårdsglass”, “Gårdsbutik”, “Sjömagasinet” och “Egendom” och drivs i olika konstellationer av Marie och Johan Ekman samt Caroline Larsson.
Vi får en strålande fin dag som gjord för att äta glass i stora lass! Att äta jordgubbsglassen känns enligt barnen “som att äta riktiga jordgubbar”. Vetskapen om att all glass är tillverkad med hjälp av råvaror från gården och dess närliggande grannar är anledning nog att komma hit – vilket också märks på antalet gäster som droppar in i samma takt som glassen smälter i solen.
Efter en rejäl portion glassfika botaniserar jag och mina tjejer länge och väl i den fina butiken och kommer ut med presenter till både oss själva och andra. Vid nästa besök skulle jag gärna boka Sjömagasinet (med egen brygga och allt!), detta i kombination med att ta mig an 45 kilometers vandring på vandringsleden Rängen Runt.
Läs mer på Stafsäter Gårds hemsida.
#7. Landeryds Golfklubb – lunchstopp av bästa sort
Enligt min man Tobias är Landeryds Golfklubb en av de finaste golfklubbarna i Sverige. Han har varit här på flera golfresor med sitt golfgäng och uppskattar både boende, golfbanor och padelmöjligheter. När vi ska hitta ett bra ställe för en rejäl söndagslunch är därför Landeryds Golfklubb ett givet alternativ!
Golfklubben har två restauranger: Restaurangen Vesterby och Bogestad Krog. Vi äter på Vesterby (i golfklubbens huvudbyggnad) och får ett bord med utsikt över sista hålet. Sämre lunchunderhållning kan man ha! Själva lunchen får också bra betyg, det serveras rejäla portioner med tillhörande sallad, bröd och kaffe + kaka. Läs mer om Landeryds Golfklubb.
Landeryd ligger bara tio minuter från Stafsäter Gård och blir därmed en perfekt avslutning på en väldigt lyckad familjeresa längs Kinda kanal. Tack Östergötland för ännu en fin vistelse i trakterna!
Familjen Myhres favoriter under vår resa till Kinda kanal med omnejd (Östergötland)
I bilen hem tillbaka mot Nynäshamn får hela familjen berätta om sina favoriter under resan med minnet ännu färskt och fyllt av upplevelser, aktiviteter och äventyr.
Bäst med resan längs Kinda kanal?
- Nelly: Att sova utomhus eftersom det var mysigt och roligt.
- Julia: Att basta och bada på Vårdnäs – det var både roligt, skönt och lite äventyrligt.
- Sebbe: Sova i vindskyddet. Och bada bastu! Att kunna grilla, sova i vindskydd och bastubada på samma ställe är en lyx.
- Tobias: Vårdnäs Stiftsgård eftersom det skapar bra möjligheter att bli sammansvetsad som familj. Överlägset andra hotellrum!
- Annika: Jag är beredd att hålla med resten av familjen – bastubad och vindskydd på Vårdnäs kommer vi inte glömma i första taget.
Det här vill jag göra igen!
- Nelly: Utforska grottorna vid Trollegater!
- Julia: Sova i vindskydd och grilla över eld med sjöutsikt.
- Sebbe: Jag skulle också gärna sova i ett vindskydd igen, fast den här gången kanske med annan mat eller andra personer.
- Tobias: Åka till vindskyddet.
- Annika: Absolut fler resor till Gamla Linköping, gärna i anslutning till julmarknaden “Tidernas jul” som lär vara både stämningsfull och toppenfin på alla sätt och vis.
Mitt bästa tips från Kinda kanal?
- Nelly: Gå till Stickarboa (i Gamla Linköping) där Mona lärde mig att virka.
- Julia: Ha på er bra kläder till grottorna vid Trollegater. Packa med tofflor till vindskydd och bastu för att slippa byta till skor.
- Sebbe: Åk till grottorna! Det är roligt och blir en seriös utmaning. Allt blir roligare med lite ”risk”.
- Tobbe: Ta med grillgrejer till Trollegater och passa på att vandra i området.
- Annika: Våga skippa sommarstöket och planera en resa när alla turister har åkt hem!
Godaste maten/fika under resan?
- Nelly: Mat? Grillmiddag på Vårdnäs. Fika? Jordgubbsglassen på Stafsäter Gårdsglass.
- Julia: Mat? Raggmunkar på Rimforsa Strand. Fika? Rabarberpaj och varm choklad på Dahlbergs Café.
- Sebbe: Mat? Hotellfrukost på Rimforsa. Fika? Jordgubbsglassen från Stafsäter känns som att äta jordgubbar- inte fabriksaktig!
- Tobbe. Mat? Grillmaten på Vårdnäs. Fika? Glass från Stafsäter.
- Annika: Mat? Urgoda hamburgare på Landeryds Golfklubb. Fika? Klassisk chokladboll och varm choklad från Dahlbergs Café.
Fler tips om saker att se och göra vid Kinda kanal:
Vi får många fina tips av lokalbor längs Kinda kanal under resan, här är några av dem:
- Hovby Skans: För alla historieintresserade kanske en av Östergötlands största fornborgar kan locka? Hovby Skans ligger vid sjön Åsunden.
- Valö café: Valö Café hade tyvärr hunnit stänga för säsongen under vårt besök vid Kinda kanal, men förhoppningvis förlänger de säsongen framöver (om efterfrågan finns från oss besökare).
- Björkfors Kajak & Hostel: Kinda kanal erbjuder såklart en mängd fina möjligheter att ta sig fram med kanot eller kajak. Spana in Björkfors Kajak & Hostel för hjälp med uthyrning, här finns också vandrarhem som håller öppet året runt!
- BP Nostalgimack Björkfors: 1955 invigdes BP-macken i Björkfors, och 2001 var det dags för återinvigning – då i en nostalgivariant.
- Idhult naturreservat: Besöksvärt, särskilt när Eva och Adam -orkidéerna blommar under våren. Läs mer om Idhult naturreservat.
- Fler fina tips längs Kinda kanal finns hos Visit Östergötland och resebloggaren Cornelia/Lite mera rosa som bor i området.
Inlägget om att resa till Kinda kanal med omnejd är ett betalt samarbete med Visit Östergötland, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. (Omslagsbild tagen vid Gamla Linköping). Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.
9 comments
Vilken resa! Jag blir mycket inspirerad.
Ja, det blev en väldigt fin blandning som alla i familjen är nöjda med!
Så många fina tips – tack! Hade aldrig hört talas om Kinda kanal så blev glatt överraskad
Tack själv för din kommentar Matilda, det gör mig glad att höra!