Close
Vårdnäs Stiftsgård: tips på boende utanför Linköping

Vårdnäs Stiftsgård: tips på boende utanför Linköping

Letar du prisvärt boende i närheten av Linköping? Gillar du att vistas i naturnära och lugna omgivningar och kan tänka dig att bo ganska enkelt? I så fall är Vårdnäs Stiftsgård precis intill Stora Rängen/Kinda kanal ett fint alternativ! I det här inlägget kan du läsa om vår familjevistelse på Vårdnäs Stiftsgård i mitten av september 2022. 

Läs mer: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa

Vårdnäs Stiftsgård: tips på boende utanför Linköping

Inför våra familjeresor letar jag ofta efter olika typer av boenden för att variera både budget och upplevelse. När vi spikade årets resa till Östergötland som gick av stapeln tidigare i höst började jag googla efter hotell redan i mars.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Jag fastnade snabbt för beskrivningen av och bilderna från Vårdnäs Stiftsgård som jag tycker påminde en del om Marholmen i Norrtälje där vår familj hade en lyckad höstvistelse förra året. Närheten till vatten och vacker natur var såklart ett stort plus, likaså möjlighet att umgås med familjen under bar himmel framför en sprakande brasa. Vårdnäs Stiftsgård är dessutom ansluten till STF (Svenska Turistföreningen), vilket i de flesta fall är en bra kvalitetsstämpel. I slutändan blev det alltså ett lätt val att boka en natt på Vårdnäs Stiftsgård, vilket vi kombinerade med en lyxkantad övernattning på Rimforsa Strand.

Läs hotellrecension här: Rimforsa Strand – hotelltips nära Linköping

#1. Allmänt om Vårdnäs Stiftsgård

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Vårdnäs Stiftsgård ligger en halvtimme söder om Linköping, precis intill sjön Stora Rängen / Kinda kanal. Precis som namnet antyder ägs och drivs gården av Linköpings Stift. Den första byggnaden på området invigdes 1944 i syfte att skapa en samlingsplats för stiftet. Samma syfte uppfylls idag, men numera har gästerna från stiftet fått sällskap av privat- och konferensgäster.

#2. Att bo i ett vindskydd på Vårdnäs Stiftsgård

Vårdnäs Stiftsgård erbjuder en mängd olika boendetyper. Här finns enklare hotellrum, gästrum (tänk vandrarhemsstandard), en större villa (perfekt för privata sällskap eller konferens) och en lägergård, men också vindskydd.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Vi parkerar bilen uppe vid receptionen, checkar in och får låna en kärra att dra ner packningen till vårt lyxboende för natten.

Vi har bokat in oss för en vistelse i vindskyddet Kinda Kanal som går under boendekategorin Camping Deluxe. Och visst är just ”lyxigt” det ord barnen använder när de ser det här stället! Vindskyddet är pimpat med färgglada kuddar, mattor, myggnät, ljusslingor (jodå, här finns eluttag som räcker till både ljusslinga och dator/mobil/kamera eller vad man nu vill ladda) och lyktor.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Barnen är snabba med att göra sig hemmastadda och har fullt sjå med att rulla ut sovsäckar, liggunderlag, huvudkuddar och placera ut sina gosedjur. Sovgrejer får alltså vi gäster ta med sig själva, vilket känns fullt rimligt med tanke på tvättmöjligheter.

Vid incheckningen får vi också en nyckel till ett litet förråd intill vårt vindskydd. I förrådet finns rejält med ved, tändstickor, släckvatten och annat som kan tänkas behövas för en kväll framför den eldstad som tillhör vårt vindskydd.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Efter både bad och bastu går vi ”hem” till vårt vindskydd lagom till det mörknar…

… för att tillaga kvällens brakmiddag. Inför vistelsen på Vårdnäs Stiftsgård har vi förköpt ett middagspaket från restaurangen, allt lastat i samma kärra vi använde till sovgrejerna. Det är ett nöje att plocka upp den förberedda maten från backarna och kylväskorna. Den marinerade kycklingen och köttet är redan tillagat och förberett för att värmas över elden, likaså potatisen. Detta kompletteras med majs, sallad, dricka, smör…

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

… och till efterrätt väntar kakor och hett te. Stjärnhimlen tindrar, elden sprakar och allting är – utöver lite missöden med att få fyr på elden – faktiskt precis så idylliskt som jag hade hoppats på!

Efter tandborstning och toalettbesök (det finns en liten toalett vi kan använda på källarplan i konferensvillan) somnar barnen inom ett par minuter efter att de har lagt sina rufsiga kalufser på de medhavda huvudkuddarna. Jag sitter själv kvar vid brasan en lång stund…

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

… medan min man istället traskar upp mot huvudanläggningen och det enkelrum vi har bokat till honom eftersom hans strulande rygg inte lirar vidare bra med vindskydd och liggunderlag. Det går med andra ord utmärkt att pussla ihop olika boendemöjligheter anpassat efter de behov som finns!

Barnen sover sig igenom hela natten i vindskyddet, själv vaknar jag ett par gånger med en kall nästipp trots rejält med underställ, mössa och vantar. På morgonen ser vi flera kajaker paddla förbi strax nedanför vindskyddet medan vi packar ihop och gör oss redo för att äta frukost.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Frukostbuffén, som ingår i vårt vindskyddspaket, serveras uppe i huvudbyggnaden. Det är en ganska basic frukost som serveras, där höjdpunkten är det egenbakade brödet. Vill du ha en lyxigare hotellfrukost under en vistelse i området rekommenderar jag istället Rimforsa Strand.

#3. Sjöbastu och andra aktiviteter på Vårdnäs Stiftsgård

Vi har förbokat den röda sjöbastun innan vi hugger in på middagen, och får uppleva en alldeles ljuvlig höstkväll att minnas länge. I den lilla bastubyggnaden finns, utöver en bastu med fönster ut över vattnet, ett fräscht omklädningsrum, toalett, duschar och en liten relaxavdelning – med dörr ut till en stege som leder ner till badbryggan.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Det tar tid för resten av familjen att övertala mig att hoppa i, men faktum är att vattnet vittnar om spår av sommarvärme. Barnen spelar tre-i-rad, bastun är precis lagom het och vi badar och bastar om vartannat.

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland

Som grädde på moset får vi en solnedgång av finaste slag. Vilken kväll! Vilket ställe!

Fler tips på aktiviteter vid Vårdnäs Stiftsgård:

  • Vandring: Vårdnäs Stiftsgård ligger precis vid ”Rängen Runt”, vilket är en den av Östgötaleden. Flera av de sällskap vi stöter på under vår vistelse har varit ute och vandrat tidigare under dagen. Här kan du läsa mer om vandringsmöjligheterna i området.
  • Kanot, kajak och roddbåt: Beroende på säsong finns möjlighet att hyra kanot, kajak och roddbåt för att uppleva de vackra omgivningarna från vattnet. Läs mer här.
  • Yoga: Gillar du yoga finns möjlighet att boka in dig på pass tillsammans med stiftsgårdens samarbetspartner Katarina Grönkvist, läs mer här.

#4. Bra att veta om Vårdnäs Stiftsgård och fler restips i Östergötland

vårdnäs stiftsgård Linköping östergötland
  • Ta dig hit: Vårdnäs ligger 27 kilometer söder om Linköping. Om du kör E4:an tar du avfarten 111 vid Linköping och följer väg 23/34 mot Vimmerby. I höjd med Brokind svänger du vänster och följer sedan skyltningen.
  • Läs mer om Vårdnäs Stiftsgård på deras hemsida.
  • Fler tips om saker att se och göra i Östergötland hittar du under den här kategorin. Vår familj har bland rest i området vid östra Vättern, Norrköping med omnejd och Sankt Anna skärgård.

Vi bodde på Vårdnäs Stiftsgård inom ramen för ett betalt samarbete med Visit Östergötland. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild vid Kinda kanal utanför Vårdnäs Stiftsgårds sjöbastu.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close