Inlägget är ett betalt samarbete för kampanjen #TravelmemoriesPoland i samarbete med #NordicTB och Polens Turistbyrå.
När resandet väl kommer igång igen efter pandemins framfart kommer i vart fall jag att vilja återvända till länder som ligger ganska nära, och som känns hyfsat bekanta. För egen del är Polen ett sådant land. Välbekant och nära, men tillräckligt långt bort för att skapa det där beroendeframkallande pirret som tillhör en utlandsresa. Eftersom jag är uppvuxen i Karlskrona hade vi lyxen att ha kontinenten aka Polen (rent av världsmetropolen enligt min gymnasielärare Olof) relativt nära tack vare Polenfärjan. Stena Line började med sin färjetrafik mellan Karlskrona och Gdynia år 1995, alltså samma år jag fyllde 15. Det öppnade bokstavligen talat en ny värld för mig, helt plötsligt låg Europa på rimligt avstånd! Under gymnasietiden var min klass engagerad i ett utbytesprogram med en skolklass i Gdynia. Jag började brevväxla med Agatha, och våra klasser åkte sedan över och hälsade på varandra. Jag brevväxlade med Agatha under flera år, och bara för några dagar sedan hängde jag upp de handblåsta julgranskulorna i glas som jag fick av henne och hennes familj i välkomstpresent. Det kändes symboliskt att hänga upp de där julgransdekorationerna mitt under en pågående pandemi, som en viktig påminnelse om alla möten och vänskapsband som har skapats under resande fot genom åren. Som jag saknar den delen av resorna! Men, vad är det då som lockar med Polen som resmål – utöver nostalgi och lättillgängligheten att komma dit? För mig är Polen ett riktigt bra resmål för en tjejweekend – och därmed ett tips inför framtida resor när det är okej att resa fritt igen. Låt mig förklara varför i det här inlägget.
Om att längta efter (ännu) en tjejweekend i Polen
#1. Tjejweekend i Gdynia, Gdansk och Sopot
Första gången jag tog Polenfärjan över till Gdynia och vidare mot Gdansk och Sopot under gymnasiet delade jag både hytt och minnen med mina tjejkompisar (ni vet, det var på den tiden innan vi dokumenterade vartenda steg vi tog!). Sedan dess har jag varit tillbaka flera gånger, även då med tjejweekend som stående tema. Den resan jag minns bäst tog mamma initiativ till. Hon hade länge velat åka på en tjejhelg med mig och syrrorna till någon europeisk stad, vilket till vår allas lycka ledde till en spontanresa till Polen:
För ett par veckor sedan ringde min mamma och föreslog att sommarens mamma+systerträff skulle äga rum i Polen. Sagt och gjort, en vecka senare befann vi oss i en hytt på Polenfärjan. Vi betalade drygt 600 SEK/pp för hytt ToR till Gdynia – inklusive middagsbuffé och frukostbuffé. Det kan ha varit mina bäst investerade hundralappar någonsin!
– Bloggen, juli 2013
Vi fikar (surprise!), promenerar, äter gott, shoppar, beundrar vackra Hansabyggnader, läser på om historien om Gdansk som betydelsefull hamnstad under tidens gång och lyssnar på proffsiga gatumusikanter. Jag hittar dessutom en skatt i form av en världskarta på ett bokantikvariat, en karta som numera hänger inramad i vårt sovrum.
#2. Tjejweekend i Warszawa
Hur mycket jag än uppskattar resorna till Hansastaden Gdansk med dess alla vackra byggnader att vila ögonen på är Warszawa något annat. Hit åker jag med Towe, Katarina och Sofia på en tjejweekend/bloggresa, den här gången flera år senare och med våra kameror i högsta hand. Jag checkar in på InterContinental Warsaw inne i city…
…med utsikt över ståtliga skyskrapor och en välbekant stadspuls.
Känslan att checka in på ett lyxhotell förresten, minns ni den? Nymanglade lakan och fluffiga kuddar och hotellfrukostar som dignar av godsaker.
Och ja, på det här hotellet möts jag för första (och hittills enda) gången av äkta harpaspel vid frukosten.
Utanför hotellrummet väntar en för oss ny stad att upptäcka…
… och under den här resan testar vi lite olika färdmedel för att ta oss fram.
En del av vår sightseeing sker bakom ratten på en bil. Inte vilken bil som helst heller, utan en Retro Fiat “Toddler”. Varken jag eller Towe vågar köra, utan överlämnar med varm hand den sysslan till Katarina och Sofia.
När det är dags för elscootrar känner vi oss snäppet modigare…
…och rullar fram på gatorna i alldeles lagom takt för att hinna beundra både byggnader och omgivningar.
Det här är alltså ett par år innan gator och torg svämmar över av diverse elfarkoster. Och visst är det kul att testa, även om vi nog alla i slutändan är överens om att gamla hederliga promenader är att föredra för att upptäcka en ny stad.
För jo, det finns mycket att upptäcka och utforska här. Visst finns det kvar en massa mindre smickrande byggnader från kommunisttiden, men inte bara!
Stora delar av stadskärnan blev i princip utbombad under andra världskriget, nästan 90 procent (!) av den gamla stadsdelen förstördes under kriget. Den gamla delen av Warszawa byggdes dock snabbt upp igen efter kriget och finns idag upptagen på UNESCOs världsarvslista.
Och så fortsätter dagarna, medan vi avverkar oräkneliga steg på våra strapatser genom gator och torg, under broar och upp i höga byggnader.
Warszawas största park Łazienki Park (eller Royal Baths Park som den också kallas), slår en gång för alla hål på myten att Polen bara är grå betong. Här har vi 76 hektar till förfogande för promenader och härligt häng…
… men här pågår också utomhuskonserter av absolut högsta klass.
Här sitter rad efter rad med åskådare i alla åldrar för att avnjuta klassisk musik av en välrenommerad konsertpianist. Det är så himla fint på alla sätt och vis, kultur i sin bästa form!
Vi ser givetvis också till att fika oss fram på många av stadens caféer, fik och konditorier.
Jag har nog sällan druckit så mycket lemonad och ätit så mycket Pavlova på en och samma resa.
Det knäpps också ett gäng bilder…
… mellan allt ätande.
Det är vår i luften, och äntligen får vi klä oss i de klänningar och kjolar som har varit instuvade i garderoben hela vintern.
En av kvällarna får jag anledning att rota fram det röda läppstiftet i necessären för att bege oss på finrestaurang, trots att vi redan är fullproppade av ost efter lunchen.
Lägg restaurangen Beldevere på minnet om du någon gång har vägarna förbi Warszawa, det är på gränsen till en uppmaning snarare än en rekommendation! Vi äter den ena rätten godare än den andra…
… och planerar samtidigt för hur vi ska maxa de sista dagarna på plats i staden.
Det serveras mellanrätter mellan rätterna, och vi trivs ganska bra på vår tjejweekend som du kanske kan förstå.
Vi får gå in i (kultur)palatset också, Warszawas 237 meter höga och mycket karaktäristiska byggnad, där vi drömmer oss bort till storslagna baler och bjudningar.
Allt är pampigt, till och med takkronorna.
När vi får bråttom slinker vi ner i tunnelbanan, som för all del är ganska pampig den också.
Via tunnelbanan tar vi oss till mötesplatserna för en av höjdpunkterna under vår tjejwekeend, en båttur på floden Wisła. Här glider vi fram genom kvällen med stadens ljus glittrande på båda sidor.
Vårt gäng avverkar det ena samtalsämnet efter det andra…
… medan jag provar mig igenom ett välsorterat alkoholfritt sortiment.
På väg hem från vår sista kväll på stan lyser Warszawas landmärke upp sin omgivning som någon slags rymdbas i art deco-stil – och jag kan konstatera att jag nog har fått uppleva en av mina bästa tjejweekends hittills!
#3. Framtida tjejweekends i Polen: Krakow och Wrocław?
Jag har samlat på mig flera fina tjejweekends i just Polen under åren och hade så smått börjat fundera vart nästa resa i landet skulle gå – och med vilka jag skulle åka. Jag har haft span på både och Wrocław (utsedd till Europas kulturhuvudstad 2016) och Krakow (populär weekendstad) under de senaste åren och tänker att de är givna framöver. Jag vill också betona begreppet “framöver”, alltså när det känns okej att ge sig ut och resa bortom Sveriges gränser igen. Låt oss alla hoppas att den dagen kommer förr än senare!
Fram till dess får vi fortsätta längta, drömma och hoppas på det bästa inför framtida resor, och i det här fallet specifikt en tjejweekend till Polen!
Har du varit i Polen, och kan du då rekommendera någon särskild destination i landet som weekendresmål? Inlägget är ett betalt samarbete för kampanjen #TravelmemoriesPoland i samarbete med #NordicTB och Polens Turistbyrå.
9 comments
Var till Krakow, så trevlig stad, i mars 2016 med maken och svärfar, han bjöd oss!
Huvudsyftet var att besöka Auschwitz och Birkenau.
Stark upplevelse. Rekommenderas.
Bodde på fint äldre hotell Franciskus.
Fint att höra Titti, har hört så mycket fint om Krakow. Vill också ta med familjen till både Auschwitz och Birkenau, känns nästan som ett måste av många anledningar!
Klaus älskade södra Polen och vill gärna att vi ska åka dit tillsammans så småningom. ❤️
Ja, kanske en släktresa framöver!??
Åh vad jag hoppas vi får till en tjejweekend snart igen! Saknar våra dagar i Warszawa <3
Ja, alltså hoppas. Den kommer att vara SÅ efterlängtad!
Lodz är en fin stad med mycket historia och blandat med moderna inslag. Väldigt fint i den äldre delen av staden.
Just det – Lodz verkar vara ett ställe jag bör lägga på minnet inför framtiden. Tack!