Uppsala är den enda staden jag har besökt där det på riktigt ligger hattar på restaurangernas hatthyllor. I den här anrika studentstaden där universitetet grundades redan år 1477 blandas kultur och historia i en salig blandning tillsammans med godbitar från en större stads utbud.
Kanske har jag en lätt romantiserad bild av denna klassiska studentstad, men visst ligger det något särskilt i luften i den här specifika delen av Sverige. Jag, som åkte tunnelbana i huvudstaden och tillbringade större delen av juristlinjen i de själlösa Södra husen på Stockholms universitet, inser kanske lite för sent vad jag gick miste om av utbudet på saker som finns att se och att göra i Uppsala…
…å andra sidan är det ingen idé att gråta över spilld mjölk. Uppsala tillhör ju faktiskt alla, inte bara studenterna, och idag kan jag med glädje åka till Uppsala under en weekend och ändå få en smak av stadens guldkorn. Vid närmare eftertanke är jag nog ganska klar med studentlivet när allt kommer till kritan, och är dessutom nöjd över att slippa den där förlamande tentaångesten för att istället ägna mig åt sightseeing och andra roligheter. Här är min personliga guide till Uppsala, baserat på flera resor till staden (den senaste i slutet av november 2018). Till att börja med kan nämnas att den västra delen av staden, alltså väster om Fyrisån, är den gamla, med anrika universitetsbyggnader, Uppsala domkyrka och slottet. Den östra delen med Stortorget, affärslivet och centralstationen räknas däremot till det “moderna” Uppsala. Håll till godo!
Läs mer: Att resa till Uppsala – 10 tips med kulturtema
Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i en anrik studentstad
#1. Att göra i Uppsala om du gillar historia
Historiemässigt är Uppsala en rik stad, ingen kan påstå något annat. Som den historienörd jag är väntar nya upptäckter runt varje gatuhörn.
- Uppsala domkyrka: Nordens största kyrka vakar tryggt över Uppsala, Svenska kyrkans huvudstad. Domkyrkan är den enda kyrkan i Sverige som kan titulera sig församlingskyrka, stiftskyrka och Svenska kyrkans rikshelgedom. Domkyrkan fyller med andra ord en funktion på Svenska kyrkans samtliga tre nivåer. Den karaktäristiska silhuetten är praktfull och historian kring kyrkans uppkomst fascinerande. När Gamla Uppsalas kyrka brann ner föreslogs att en ny skulle byggas vid det område som då kallades för Östra Aros. Påven villkorade uppbyggnaden av den nya kyrkan med att det gamla namnet Uppsala skulle hänga med, vilket förklarar hur Östra Aros blev känt som Uppsala medan det ursprungliga Uppsala sedermera blev känt som Gamla Uppsala.
- Gustavianum: Den pampiga byggnaden Gustavianum ligger granne med domkyrkan och kan stoltsera med titeln Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Det här museet passar utmärkt för vetgiriga och nyfikna besökare som vill kika närmare på de samlingar universitet har samlat på sig genom åren, varav det fantastiskt vackra och fascinerande Ausburgska konstskåpet är den dyrbaraste fjädern i hatten. Den mäktigaste upplevelsen under mitt besök är dock utan tvekan den anatomiska teatern högst upp i byggnaden. Den här teaterliknande salen är oerhört vacker, men den massiva träbänken i centrum av rummet blir en något makaber påminnelse om användningsområdet för den anatomiska teatern. Just det, här utfördes obduktioner/dissektioner med publik.
- Uppsala slott: Högt uppe på Kasåsen ett av Uppsalas givna landmärken i form av Uppsala slott. Uppbyggnaden av slottet påbörjades 1549 som en av flera borgar vilka byggdes av Gustav Vasa och hans söner. Slottet är som en levande historiebok – i slottets fängelsehåla inträffade de kända Sturemorden 1567, på slottet togs beslutet att Sveriges skulle ge sig in i det trettioåriga kriget och här tillkännagav även drottning Kristina år 1654 sitt uppseendeväckande beslut att abdikera för att istället flytta till Rom.
Tips: Besöker du Uppsala, gillar historia och har tid att ta dig en bit utanför stan (närmare bestämt drygt 10 minuter med buss) är Gamla Uppsala högar ett givet utflyktsmål! I det här formlämningsområdet finns lämningar som tros ha innehållit mellan 2000-3000 gravar. Mest kända är de tre kungshögarna från 500-talet. Under historiekategorin kan även nämnas Upplandsmuseet, som ligger på Kvarnholmen i Fyrisån.
#2. Tips i Uppsala med kulturtema
- Uppsala stadsteater: Missa inte chansen att ta del av Uppsalas kulturutbud på stadsteatern, som ligger bara ett stenkast från centralstationen. Här spelas varje år omkring 18 egna produktioner, anpassade till både barn och vuxna, på teaterns fyra olika scener. Under vår Uppsalahelg har vi turen att pricka in premiären av Ingemar Bergmans “Det sjunde inseglet”, vilket i den här specifika uppsättningen är ett unikt samspel mellan koreografi och regi. Läs mer: Det sjunde inseglet och maxad Uppsalahelg. Adress: Kungsgatan 53
- Allt ljus på Uppsala: Föreställ dig en konstutställning utomhus, med fokus på ett antal ljusverk/ljussättningar som är utspridda på olika platser i Uppsalas stadskärna. Ungefär så går det till när “Allt ljus på Uppsala” går av stapeln varje år. 2018 var temat 100-årsjubiléet av Ingmar Bergman, som ju föddes och bodde i Uppsala.
- KulturNatten Uppsala: I huvudstaden har Kulturnatt Stockholm seglat upp som ett uppskattat återkommande inslag, men faktum är att Sveriges största kulturnatt varje år går av stapeln i Uppsala.
Tips: I begreppet kultur lägger jag och många andra in ämnen som konst, musik, teater och film – men givetvis även litteratur. I detta sammanhang måste jag givetvis tipsa om Uppsalas stora kulturskatt Silverbibeln som vanligtvis går att beskådas i museet på det pampiga universitetsbiblioteket Carolina Rediviva (museet renoveras för närvarande fram till 2019). Silverbibeln, daterad till början av 500-talet, är en handskriven evangeliebok på gotiska. Med tanke på att gotiska inte längre talas är boken ovärderlig för både språk- och kulturforskning.
#3. Att göra i Uppsala för livsnjutaren
Livsnjutaren har jämnt upp att göra i Uppsala, här väntar bland annat god mat, bubbelpooler och promenader genom världskända trädgårdar.
- Selma CitySpa Uppsala: I samma byggnad som Clarion Gillet huserar även Selma CitySpa Uppsala, med utsikt över Domkyrkan. Här laddar vi upp med bastu och dopp i en av de två bubbelpoolerna, innan vi gör oss redo att dra ut på stadens gator och torg.
- Linnéträdgården: Innanför ett plank på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala gömmer sig en tvättäkta trädgårdsdröm i form av Sverige äldsta botaniska trädgård. Här gick ingen mindre än Carl von Linné omkring och botaniserade (bokstavligt talat) i sina rabatter. Här finns också Linnés professorsbostad, där han bodde och arbetade i drygt 35 år. Bostaden, utställningarna, caféet och butiken på området håller öppet under maj – september.
- Botaniska trädgården: En av mina favoritvyer i Uppsala är utsikten från Uppsala slott (strax bakom Gunillaklockan) med utsikt över trapporna ner mot Botaniska trädgården. Den här barockträdgården med dess tillhörande tvåhundra år gamla orangeri är ett av Uppsalas mest populära utflyktsmål. I det tropiska växthuset på området kan du dessutom byta Uppsalas historiska stadsmiljöer mot en känsla att befinna dig på betydligt varmare breddgrader för en stund. Parken är öppen året runt. Adress: Villavägen 6-8
#4. Tips på fik i Uppsala
Fika är och förblir min svaghet, jag hade lätt kunnat tillbringa en hel weekend med att fika mig igenom en stad. I en studentstad som Uppsala är efterfrågan på bra fikaställen hög och utbudet anpassat därefter. Jag hade med andra ord haft fullt upp att caféhoppa mig fram i staden, men faktum är att Günterska Hovkonditori & Schweizeri nere vid Fyrisån har allt jag vill ha. Familjen som driver konditoriet vet vad de sysslar med, de har lärt sig hantverket under inte mindre än fem generationer. Det som serveras bakas från grunden och det märks att fokus ligger på hög kvalitet. För en gångs skull visar det sig att bakelserna som lockar från disken smakar lika gott som de är vackra att titta på, jag har därför väldigt svårt att slita mig härifrån. För gäster som vill köpa med sig fika från bageriet/konditoriet och undvika köerna inne vid konditorisalongen finns en butik på gatuhörnet, några steg bort från själva konditoriet. Adress: Östra Ågatan 31
Tips: Ett annat ställe jag gärna återkommer till är Leijon Stenugnsbageri & Konditori.
#5. Tips på restauranger i Uppsala
När hungern står still finns ett uppbåd av restauranger att ta sikte på i staden, inte mindre än tio av dem finns med i 2018 års upplaga av White Guide. Ska du ut och äta under helgen rekommenderas att du bokar bord i förväg för att garanteras plats.
- Stationen Uppsala: Den här restaurangen, inhyst i Uppsalas gamla stationshus, kan jag rekommendera till både frukost, lunch, middag och för all del fika. Den vagabondinspirerade inredningen skapar tillsammans med riktigt schyst mat en restaurangupplevelse du inte bör missa. Läs mer: Stationen Uppsala: Restaurangtips i Uppsala
- Heart & Bones: Den välkände kocken Melker Andersson står bakom den här restaurangen i Uppsala, även den inhyst i en anrik byggnad. Ledorden i det gamla Stadshotellet med anor från 1855 är “klassisk mat i historisk miljö”. Jag uppskattar upplägget med mindre portioner, vilket möjliggör plats i magen för flera olika matupplevelser. Missa inte att beställa in Smögenräkor (skagen, löjrom, picklad gurka och dill) och avsluta med fördel middagen med en chokladkaka. Adress: Drottninggatan 9
- Günterska Hovkonditori & Schweizeri: Jag har redan pratat mig varm om fikaupplevelsen, men lunchen är också riktigt bra. Redan när jag slår mig ner vid bordet hör jag sällskapet bredvid oss sucka belåtet och utbrista – “Jag hade kunnat gå hit enbart för deras pommes!”. Jag är benägen att hålla med. På matmenyn står enklare maträtter som mackor och sallader, men också fisksoppa och hamburgare. Adress: Östra Ågatan 31
Tips: Inför min resa till Uppsala fick jag tips om argentinaren La Parilla och det amerikansk/asiatiska stekhuset Jay Fu. Jag blev också rekommenderad Miss Voon (bara panoramautsikten från 11:e våningen lär vara värd ett besök), Hambergs Fisk och Villa Anna. Dessa ställen står helt klart kvar på att göra-listan inför mitt nästa Uppsalabesök .
#6. Shopping i Uppsala
Med tanke på att Uppsala är Sveriges fjärde största stad finns här det mesta du behöver och lite till i shoppingväg. Några butiker gjorde dock extra intryck på mig:
- Röda Rummet antikvariat och bokhandel: Jag får tips av en kompis att gå in till Röda Rummet, där hyllplan efter hyllplan fylls med böcker som längtar efter att läsas. Jag gör direkt kopplingen med Belles bokaffär i “Skönheten och Odjuret” – de böcker jag inte når får istället haffas med hjälp av en stege. Jag har tur och får byta några ord med ägaren Carl-Axel Svensson, som har varit med sedan antikvariatet öppnade för 40 år sedan. När jag haffar Carl-Axel har han precis kommit tillbaka till butiken efter att ha hjälpt en hitrest kund från Island att leverera en unik isländsk bok från 1600-talet. Boken behövde Carl-Axel hämta på lagret hemma, här är det full service som gäller. Stämningen, känslan och den akademiska andan sitter i väggarna. Hit bör du verkligen prioritera ett besök! Adress: Dragarbrunnsgatan 56 & 58.
- Öster om Ån: 1980 bildades ett av Sveriges nu äldsta konsthantverkskooperativ. Kooperativet består idag av drygt 20 yrkesverksamma konsthantverkare och formgivare, både från Uppsala och resten av Sverige. Den besöksvärda butiken Öster om Ån drivs av medlemmarna själva och ligger mitt emellan Linnéträdgården och Stadsbiblioteket. Sådana här butiker är perfekta för att hitta en unik gåva till dig själv eller någon annan – bland keramik, glas, textilier, smide och smycken vågar jag nästan garantera att du hittar något som faller dig i smaken. Adress: Svartbäcksgatan 18.
- Holmlunds: Är du ute efter att shoppa kläder och samtidigt stödja lokala initiativtagare? Klädbutiken Holmlunds är familjedrivet sedan 1982 och erbjuder ett schyst utbud av snygga kläder på två butiksplan. Adress: Kungsängsgatan 5
Tips: För personliga presenter med det lilla extra rekommenderar jag alltid att ta en titt i museumbutiker, i Uppsala finns ett fint utbud på både Gustavianum och Domkyrkan. Ett annat tips där du hittar allt som kan behövas i presentväg är the English Book Shop på Svartbäcksgatan 19.
#7. Att göra i Uppsala för barnfamiljen
- I Pelle Svanslös tasspår: Under mitt besök i Uppsala fick jag ett meddelande från en följare som menade att det var befriande att jag visade en bild av Uppsala bestående av något annat än bara Pelle Svanslös. Hade jag haft barnen med mig på resan hade jag nog inte kunnat låta bli. För nej, det går knappt att skriva om “Uppsala och barn” i samma mening utan att nämna allas våran Pelle Svanslös, en av Sveriges mest kända katter. I Pelles hemstad Uppsala kan både barn och vuxna gå en guidad tur i hans spår, vilken avslutas i närheten av den svanslösa kattens egen lekplats. De guidade turerna är främst igång under maj-augusti, det går däremot bra att göra gruppbokningar året runt. Läs mer: Pelle Svanslös – guidade turer
- Vasaborgens museum: Femtonhundratalsruinerna efter det gamla Uppsala slott ligger fortfarande kvar och skapar perfekta förutsättningar för en spännande upplevelse, inte minst för barnen. Museet är öppet under sommaren, och håller även specialöppet under Kulturnatten och på höstlovet. Adress: Kung Jans port, Uppsala slott
- Biotopia: Det som tidigare kallades för Biologiska museet går numera under namnet Biotopia. Här kan barn och vuxna få lära sig mer om Upplands djur och natur, här finns dessutom en upptäckarmiljö och ett labb. Under helger och skollov händer alltid något extra. Adress: Vasagatan 4
Tips: Gillar du och dina barn Pokémon Go? Se då till att ladda ner appen Visir Uplandia inför ert besök i området kring Domkyrkan. Appen blir ett slags virtuellt fönster tillbaka till Uppsala Domkyrkostad år 1509 och låter er få ny kunskap, uppleva historiska miljöer, och även “träffa” karaktärer från förr.
#8. Fem snabba om Uppsala
- Om Uppsala domkyrka finns det nog ungefär lika många berättelser att berätta som det finns studenter i Uppsala. En av de vanligast förekommande är att domkyrkan är nästan på pricken lika lång som den är hög (118,95 meter lång respektive 118, 7 meter hög). En rolig detalj är att kyrkans väggar relativt nyligen tvättades rena med hjälp av brödlimpor. I slutändan vinner tydligen husmorsknepen lätt över beprövade kemikalier.
- Uppsala är inte bara Pelle Svanslös, utan även Ingemar Bergmans hemstad. Delar av barndomen spenderade Bergman hos sin mormor på Trädgårdsgatan, varifrån han även inspirerades av till storfilmen “Fanny och Alexander” som spelades in i Uppsala i början på 1980-talet.
- En kändis som idag förknippas med Uppsala är sångerskan Veronica Maggio. Det var just Maggio som satte orterna Fyrisån och Rackarberget på min världskarta. (Hon var i och för sig också väldigt tydlig med att hon “inte ville va den som blev kvar” i Uppsala.)
- … och på tal om låttexter, minns ni Owe Törnqvists “Varm korv boogie”? Varm korv-gubben som målade korvarna svarta stod på Fyristorg, som ligger beläget mellan Västra Ågatan och Fyrisån.
- Det som jag och många med mig kallar Valborgsmässoafton eller Valborg kallar de flesta uppsalabor för Sista april. Den här dagen är utan tvekan inte bara studenternas största högtid, utan lockar folk (inklusive mig själv) i alla åldrar från hela Sverige till Uppsala. Traditionella studentsysslor under den här dagen består bland annat av picknick i Ekonomikumparken, mösspåtagning nedanför Carolina Rediviva (kl 15 för att vara exakt!), forsränning i Fyrisån och vårsånger vid Gunillaklockan.
#9. Praktiska tips och bra att veta för dig som ska resa till Uppsala
Ta dig hit
Kommer du med tåg från Stockholm kan det knappast bli smidigare, härifrån når du Uppsala med vanligt pendeltåg på strax under 40 minuter. Åker du istället flyg till Arlanda kommer du till Uppsala på ynka 18 minuter. UL (kollektivtrafikförvaltningen i Uppsla) och SL (Storstockholms lokaltrafik) har samarbeten över länsgränserna via både tåg och buss, vilket i praktiken innebär att du exempelvis kan köpa din biljett till Uppsala direkt i SL:s app. Mellan Uppsala och Arlanda gäller UL:s biljetter, reser du söder om Arlanda behöver du dock en SL-biljett (det går att köpa antingen kombinationsbiljett eller tilläggsbiljett till redan befintlig biljett).
Kommer du med bil från Stockholm eller Gävle tar du sikte på E4:an, från Enköping gäller istället Rutt 55 norrut. Det går också bussar till Uppsala från flera delar av landet.
Boendetips i Uppsala
Det finns många bra ställen att bo på i Uppsala. Själv checkar jag och mitt resesällskap in på det centralt belägna Clarion Gillet, (adlink) i rum 225 med utsikt över Domkyrkans tornspiror. Extra plus för god och välsorterad frukost i ombonad frukostmiljö på Kitchen & Table. Ett annat boendetips jag varmt kan rekommendera är Villa Anna:
Läs mer: Villa Anna: ett unikt boutiquehotell i Uppsala.
Här hittar du fler förslag på boende i och utanför Uppsala, allt från vandrarhem och campingar till finare hotell inne i city.
Evenemang i Uppsala under året
Som den myllrande studentstad Uppsala är bjuds ofta på olika typer av evenemang i staden. Som några av de mest uppskattade återkommande inslagen på saker att göra i Uppsala kan nämnas Valborgsmässoafton i Uppsala, Allt ljus på Uppsala och KulturNatten Uppsala. På den här länken hittar du en översikt över kommande evenemang i Uppsala. Vill du ha fler tips på saker att se och att göra i Uppsala rekommenderar jag dig att kontakta Destination Uppsala.
Inlägget om weekendresa i Sverige och saker att göra i Uppsala är skrivet i samarbete med Destination Uppsala, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Inlägget publicerades ursprungligen i december 2018, men är uppdaterat i oktober 2024.
11 comments
Så kul att läsa om Uppsala, där bodde jag under gymnasietiden. Kände dock ändå inte till alla de ställen du nämner i inlägget men mycket hinner ju förändras på några år. Är väldigt sugen på att besöka den där bokhandeln iaf!
Oj, visste inte att du hade bott där Helena! Ja, mycket hinner ändras – men domkyrkan och slottet står där de står, haha! Tror verkligen att du kommer gilla bokhandeln. /Annika
Hehe, näe det är kanske inget jag direkt har skrivit om 🙂 Det känns ju som en evighet sen. Jag tror också att jag skulle gilla den. Får kanske försöka åka tillbaka snart och hälsa på. Var visserligen där i våras men bara för att övernatta innan en resa.
Ett par guldkorn som jag vill nämna är Takvandring på Uppsala slott, Linnés kammare, ZoUL Fish spa, Fjällnora äventyrsbana, Ulva kvarn, Botaniska, Linneträdgården.
Tusen tack Jonathan, ser fram emot att uppleva mer av Uppsala framöver!
Jätteroligt att läsa ditt inlägg om Uppsala. Jag är ju här ganska ofta eftersom jag har en dotter och banbarn här men Uppsala har mycket att erbjuda . När jag läste ditt inlägg fick jag ett par saker till att spana in som jag missat. Var också inne på detta med “takvandring” i Uppsala och även det andra som Jonathan nämnde.
Härliga bilder från en fin stad.