I Blekinge ligger städerna på rad längs kustremsan, med tillräckligt korta avstånd för att hinna besöka dem alla under en helg. Börjar du längst österut, alltså i Sveriges sydöstra hörn, ligger Karlskrona, följt av Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg. Från Karlshamn tar det ungefär en timme att köra till Karlskrona i öst, och dryga halvtimmen till grannstäderna Ronneby respektive Sölvesborg.
Under uppväxten i Karlskrona förknippade jag vår grannstad med Carlshamn Mejeri. Ni minns väl tidernas bästa reklam “Gott Gotti gott gott”!? Karlshamn är också hemstaden för elitsimmerskan Emma Igelström, som var hela Blekinges stolthet när jag växte upp. Numera ser jag Karlshamn, vars kommun har drygt 30 000 invånare, som ett givet besöksmål både för mig själv och för alla andra som har vägarna förbi Blekinge. I det här inlägget har jag samlat några av mina personliga tips på saker att se och göra i Karlshamn med omnejd.
Läs mer: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips
De svenska kunga-Karlarna har under tidernas gång haft fullt upp med att uppkalla städer efter sig. Karlstad, som fick stadsrättigheter 1584, fick sitt namn efter Karl IX. Nästföljande kung, Karl X Gustav, fick ett drygt århundrade senare år 1666 sätta namn på just Karlshamn (en ort som tidigare gick under namnet Bodekull). 1680 var det dags för grannstaden Karlskrona att bli uppkallad av en kung med namnet Karl, den här gången Karl XI.
Så vad finns det då att göra i den här blekingska Karl-staden?
Tips om Karlshamn med omnejd
#1. Wägga Fisk & Delikatessrökeri/Restaurang Fiskstugan
Under ett besök i Karlshamn bör Vägga fiskhamn vara ett självklart stopp. Vid den här gästhamnen ligger Wägga Fisk & Delikatessrökeri, en Blekingeklassiker med rökeri, butik och restaurang. Stället är ett paradis för alla som gillar fisk och skaldjur, och erbjuder ett brett utbud bestående av allt från varmrökt svensk ål och forell till en hel massa sillar och matjestårta. På rökeriet används fortfarande vedeldade ugnar, med en rökteknik där inga tillsatser används. Personalen är trevlig, miljön ombonad, maten fantastisk och stämningen vid gästhamnen skön. När du är mätt och belåten rekommenderas Strandpromenaden, en två kilometer lång promenad som löper mellan fiskehamnen och det klassiska utvandrarmonumentet vid Näsviken.
Läs mer på hemsidan för Wägga Fisk & Delikatessrökeri.
Adress: Saltsjöbadsvägen 44, 374 30 Karlshamn
#2. Stärnö-Boön naturreservat
Närheten till havet och skärgården är en fantastisk tillgång i Blekinge. I Karlshamn med omnejd finns många sköna ställen vid havet att njuta av, ett av dem är naturreservatet Stärnö-Boön som ligger strax utanför stadskärnan. Här ställer du ditt färdmedel vid parkeringen för att sedan promenera vidare till Boön via ett par gångbroar. På ön väntar ståtliga ekar, klipphällar och borta i horisonten syns silhuetten av Hanö. Runt Boön går en tre kilometer lång vandringsslinga (en del av de länkade kustlederna till ARK56) som passar bra innan eller efter ett bad från klipporna.
Läs mer om Stärnö-Boön hos Länsstyrelsen Blekinge.
#3. Tjärö
I kategorin hav, skärgård och öar finns såklart även Tjärö, antingen som dagsutflykt eller för all del längre än så eftersom det finns goda möjligheter att bo över på ön. För att nå Tjärö är det båt som gäller! Har du ingen egen sådan att tillgå kan du åka från hamnarna antingen från Järnavik eller från gästhamnen i centrala Karlshamn (båttrafiken från Karlshamn går mellan 30 april – 26 september).
I anslutning till gästhamnen finns ett helt gäng fina röda trähus och stugor från 1800-talet som är tillgängliga för gäster som vill övernatta. Även Tjärö är del av de länkade kustlederna längs ARK56 och passar bra för både kajakpaddling och vandring. Under vårt senaste besök på Tjärö gick vi strövslingan med ett efterföljande dopp från Korpabryggan, för att sedan avsluta med middag på Tjärös restaurang. Var uppmärksam på att Tjärö är ett naturreservat, vilket innebär att vissa föreskrifter gäller på ön.
Läs mer: Tjärö utanför Karlshamn – fint utflyktstips i Blekinge
#4. Eriksberg
Eriksberg ligger förvisso 20 minuters bilväg öster om Karlshamn, men bör absolut in på den här tipslistan. Eriksberg – som beskriver sig själva som en “helhetsupplevelse med djur, natur, logi och gastronomi” – är klassat som naturreservat och är också ett av Europas största vilthägn. Här går vilda visenter sida vid sida med kron- och dovvilt, hjortar, vildsvin och mufflonfår. Mellan varven glider också vilda havsörnar runt i skyn. Under sommartid finns möjlighet att köra runt på en safaritur med egen bil, alternativt att boka en guidad tur.
De båda restaurangerna på området, Visenten och Havsörnen, bjuder på högklassiga matupplevelser. Här finns även fina hotellrum att boka, men vill du testa på Blekinges mest unika och uppseendeväckande boendeupplevelse är det SynVillan som gäller. Huset är byggt på pålar, med vasstak och väggar täckta av en polerad stålplatta – ni hör ju själva att det här är något alldeles extra!
Läs mer på Eriksbergs hemsida.
#5. Väggabadet / Väggabaden och Karlshamns Kallbadhus
Karlshamn har ett gott rykte om schysta möjligheter till bad, simning och vattenlek, mycket tack vare Väggabadet. Här finns havsbad, inne- och utebad, och i juni 2022 öppnades en ny 50-metersbassäng utomhus. Läs mer om Väggabadet i Karlshamn.
Karlshamns Kallbadhus borde egentligen få en helt egen punkt på tipslistan, trots att det officiellt tillhör Väggabadet. Den snygga och stilrena byggnaden, som invigdes 2015, kan stoltsera med titeln som Blekinges enda kallbadhus. Vi ser förhoppningsvis fram emot fler framtida kallbadssyskon i länet framöver! Läs mer på Karlshamns Kallbadhus.
Fler tips i Karlshamn med omnejd:
- Kulturkvarteret: Gillar du historiska byggnader och vill få möjlighet att få en överblick över stadens historia? Det gör jag, och vill därmed tipsa om Kulturkvarteret. I den norra delen av Karlshamn finns tre museum samlade för den som vill kulturturista: 1) Karlshamns museum har sina samlingar i Smithska huset, ett hus som namngetts efter Karlshamns brännvinskung L O Smith som satte sin prägel på staden i slutet av 1800-talet. 2) Sprittemat i Karlshamn fortsätter tydligen – i kulturkvarteren ligger också Punschmuseet som är Sveriges enda kvarvarande punschfabrik (vilket grundar sig i att Karlshamn genom åren gjort sig ett namn för Carlshamns Flaggpunch). 3) Skottsbergska gården är en av Sveriges bäst bevarade borgargårdar/köpmannagårdar från 1700-talet. Läs mer hos Karlshamns Museum.
- Karlshamns stadsbibliotek: Hit går jag gärna under ett besök i Karlshamn. Snyggt och välskött, med trevlig personal och bra utbud. Adress: Kyrkogatan 8, 374 36 Karlshamn
- Kreativum Science Center: Vill du ha tips på saker att göra i Karlshamn med barn är upptäckarcentrum Kreativum givet. Här finns en hel massa roliga experiment, prova på-stationer och kunskap samlat på 2000 kvm. Läs mer på hemsidan Kreativum. Adress: Strömmavägen 28, 374 32 Karlshamn
- Utvandrarmonumentet: Jag tycker verkligen om monumentet/statyn som står nere vid havet i Hamnparken/Näsviken i Karlshamn. Ögonblicksbilden visar en man som blickar ut över havet och dess hopp om ett nytt och bättre liv. Kvinnan vid hans sida slänger en längtansfull blick över axeln, mot det trygga hemmet och förmodligen alla dem hon är på väg att lämna bakom sig. På sockeln står följande ord att läsa av Vilhelm Moberg (som för övrigt var med vid avtäckningen av monumentet 1959): “I hemlandet har deras utvandrings äventyr ingått i sagan och legenden”.
- Fler tips om Karlshamn hittar du hos Visit Karlshamn.
Tips till grannstäderna Karlskrona och Ronneby hittar du här: Att göra i Karlskrona: en guide till Sveriges vackraste stad! och 5 tips på saker att göra i Ronneby. Gilla gärna Resfredag på Instagram för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Omslagsbild tagen vid Vägga fiskhamn.)
1 comment