Close
Hotelldetaljer som gör skillnad

Hotelldetaljer som gör skillnad

Vissa samlar på snäckor, andra på trädgårdstomtar. För egen del har jag samlat en del reseupplevelser och hotellövernattningar genom åren. Hotellen har varierat i både storlek och prisklass. Pyttesmå, megastora, lyxiga, trötta, opersonliga, mysiga, stilrena, plottriga, dyra, prisvärda – många är hotellen jag har checkat in på. Vissa har gått helt obemärkt förbi, andra har gjort både avtryck och intryck.

Vad är det då som gör att vissa hotell sticker ut mer än andra? Jag kan först och främst konstatera att prislappen inte är likhetstecken med en lyckad hotellvistelse. Jag och många med mig är ute efter den där känslan. Jag vill känna mig bekväm och välkomnad, och gillar detaljer som gör att hotellet sticker ut från mängden. Extra bonus blir det när hotellen tar tillvara på byggnadens, eller för all del områdets, historia. Vad utmärker hotellet, platsen, upplevelsen från andra ställen? Här kommer fredagsfemman med några hotelldetaljer som enligt min mening ger (minst) en guldstjärna i kanten.

5 x hotelldetaljer som gör skillnad

#1. Historia och ”USP” (Unique Selling Point)

Espresso House och Taco Bar i all ära, de är välkomna inslag i Nynäshamn där jag bor. MEN visst är det lite (mycket) sorgligt att sätta sig ner och inte veta om jag befinner mig i Stockholm, Malmö eller Luleå? Inredningen är identisk, menyn likaså. Visst finns en trygghet i att veta vad man kan förvänta sig, men åh vad jag gillar affärsverksamheter som är personliga och unika – som gör mig nyfiken och gör att jag vill veta mer.

löfwings ateljé boende skara

För några år sedan övernattade jag och min syster på ett Bed & Breakfast tillhörande Löfwings Ateljé och Krog. Nu hade jag förvisso redan koll på konstnären Göran Löfwing och hans konst, vilket gjorde det extra kul att se hela miljön (inklusive vårt B&B) inspireras av konstnären. ”Nyckelringen” till vårt lilla hus bestod av en målarpensel…

… och inne i restaurangen delade blommorna vas med ett par mindre målarpenslar. Mer sådant, tack! Läs mer: Trandans vid Hornborgasjön och tips om Löfwings.

Ett exempel där byggnadens historia har plockats upp på ett fint sätt är Bank Hotel i Stockholm. Här går kopplingen till hotellets namn och inredning tillbaka till början av nittonhundratalet när ”Bankaktiebolaget Södra Sverige” höll till i de storslagna lokalerna. Idag möts jag som hotellgäst av tunga portar med bankens oktagonsigill, och därtill en rejäl steninramning med ekorrar och ugglor som blickar ner i egenskap av forna representanter för banken. Ugglan står för klokskap och vishet, medan ekorren representerar sparsamhet. Bank Hotel valde att behålla ugglan i sin grafiska profil och den är dessutom en självklar symbol i inredningen. Snyggt!

Läs mer: Bank Hotel – recension av lyxigt hotell i Stockholm

#2. Lokala varor i minibaren

Jag förstår absolut att tillgång och efterfrågan styr vad som presenteras i minibarerna på hotellen. En Snickers och Coca Cola går liksom alltid hem… eller? Vad kul det vore att istället (eller som komplement) erbjuda typ praliner och äppelmust från lokala småföretagare.

At six hotel Stockholm

”Minibaren” ovan är fotad på At Six i Stockholm. Bra med svenska produkter från Almaregården, Maria Åkerbergs och Happy Socks – men varför inte byta ut chipsen från Torres till Svenska LantChips?

Läs mer: At Six – recension av femstjärnigt hotell i Stockholm

#3. Genomtänkt hotellfrukost med det lilla extra

Eftersom jag anser att frukosten är en stor (ja, stor!) del av mina hotellupplevelser blir det här en självklar punkt på listan. Jag förstår utmaningarna i att servera fräsch frukost med lokal anknytning till hundratals gäster varje dag. Det är lättare i mindre verksamheter, men då kanske just kvaliteten ska gå före kvantiteten?

örum 119 österlen

Min bästa hotellfrukost förra året har jag redan hyllat här på bloggen, men det finns anledning att göra det igen. Örum 119 på Österlen har fattat grejen vad som utmärker ett hotell från ett annat.

Läs mer: Örum 119 – recension av Österlenhotell med hög klass

Frågar ni mig tycker jag för övrigt det är märkligt att inte låta hotellfrukost ingå i priset för en hotellnatt. Det tycker inte Hotel Diplomat i Stockholm, vilket gjorde att det dröjde lång tid – och en specialdeal där frukost ingick – innan jag bokade en natt där. Jag gissar att det beror på hotellets internationella gäster som föredrar frukost någon annanstans än på hotellet, alternativt att restaurangen och hotellet drivs i olika verksamheter. Trist oavsett, och därmed inte så många guldstjärnor från min sida.

#4. Badrumsprodukter som sticker ut

Jag lär inte vara den enda som plockar upp och ingående granskar badrumsprodukterna på ett hotell. Rituals-produkterna på Nobis Hotel gjorde mig förvånansvärt glad, kanske för att jag inte hade förväntat mig dem. Vistelsen i övrigt gav inget vidare wow-intryck, men miniflaskorna vid handfatet gjorde skillnad för helhetsupplevelsen. För att plocka upp tråden ovan med lokala produkter i minibaren hade jag nog blivit lika glad för Maria Åkerberg eller c/o Gerd-flaskor. Läs mer: Nobis Hotel och ett dygn i Stockholm

I kategorin badrumsprodukter vill jag också lyfta Axel Guldsmeden i Köpenhamn och deras ekovänliga profil på duschprodukter! Jag bodde där i höstas och blev imponerad (och inspirerad!) av produkterna från iLoveEcoEssentials.

#5. Personal och mottagande

Rimforsa Strand Hotell Linköping

För egen del gillar jag glada tillrop och personligt mottagande på ett hotell. Jag vill känna mig välkomnad! Det kan vara små, små detaljer – som här en bordsreservation skriven för hand på vårt bord. Det stora kan ofta finnas i det lilla, som det så fint heter. Vissa föredrar såklart att vara alldeles anonyma på hotell, men finns erfaren personal på plats gissar jag att de plockar upp signalerna.

Jag kan fylla på listan med en hel rad punkter, men det här får räcka för den här gången. Nu vill jag gärna höra vilka detaljer du tycker är viktiga för en lyckad hotellvistelse. Trevlig helg!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsfoto från Eco Lodge på Madagaskar och en hotellnyckel jag inte lär glömma i första taget.)

6 comments

 1. Instämmer helt. Frukost brukade alltid ingå i Tyskland men i och med bokningssajterna har det ändrats så man får se efter mer noggrannt vad man bokar. Tysk frukost som är så god dessutom…
  Jag vill också ha något som anknyter till det lokala även om jag kan trivas även på hotellkedjor. Blev glad i Nürnberg nyligen när det väntade varsin Lebkuchen på rummet.

  1. Lebkuchen i Nürnberg känns ju givet, kul att de plockar upp det. Älskar tysk frukost, och i synnerhet tyskt bröd!

 2. Om jag ska komplettera med något är det säng och sänglinne. Lyckokänslan att krypa ner i en gudomligt skön säng och omslutas av de bästa sängkläderna…oslahbart😍

  1. Åh ja, håller verkligen med – det borde ha blivit en egen punkt på listan. Bästa sängen och sänglinnet förra året fanns hos MJ’s i Malmö. Där fick begreppet sänghimmel en ny innebörd!

 3. För min del är det kudde och täcke. Som tonåring sov jag ofta utan kudde. Vill fortfarande ha ganska platt, men tung. Syntetfluff med noppigt örngott känns inte attraktivt någonstans. Bästa upplevelsen någonsin var i Österrike – fjäderlätt och superfluffigt duntäcke i svalt hotellrum. Njutbart. (Får gärna vara syntet, men det får inte kännas att det är det.)

  1. Jepp, kudde och täcke är VIKTIGT! Finns superbra syntentalternativ nu (hälsar hon som är gift med en dunallergiker).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close