Close
X10 Khaolak Resort: barnvänligt hotell i Khao Lak

X10 Khaolak Resort: barnvänligt hotell i Khao Lak

Inlägg i samarbete med Tourism Authority of Thailand

Khao Lak har länge varit en populär semesterdestination för svenskar. Här väntar långa sandstränder, tempot är lugnt och det är smidigt att ta sig hit med direktflyg till Phuket. Det här är med andra ord en plats för rekreation och semester. Orten har många fina hotellvarianter att välja på, varav flera ligger i direkt anslutning till stranden. För dig som vill bo på ett familjevänligt hotell med strandaccess kan det femstjärniga hotellet X10 Khaolak Resort vara ett alternativ att spana in.

X10 Khaolak Resort i Khao Lak: en hotellrecension

Det har hunnit bli mitten av mars och efter 2,5 månaders longstay på Koh Lanta är det dags för vår familj (två vuxna och tre barn i åldrarna 14, 12 och 8 år) att lämna vår lilla ö för att resa till fastlandet. Vi hyr en bil över helgen och kör drygt fyra timmar norröver med Khao Lak som slutdestination. Syftet med resan är ett miljöombyte och tid med familjen, men vi ser också fram emot att se en annan del av Thailand än där vi vanligtvis bor. Från att spendera dagarna på en liten resort på lugna Lanta checkar vi nu in på ett betydligt större hotell i Khao Lak.

#1. Läge, känsla och allmän information om X10 Khaolak Resort

X10 Resorts-gruppen innehar för närvarande två resorts/hotell. Utöver det familjevänliga X10 Khaok Resort där vi checkar in finns även systerhotellet X10 Seaview Suites vid Panwa Beach i Phuket.

X10 Khaolak Resort family

X10 Khaolak Resort ligger vid Lah Own Beach, som i sin tur ligger mellan Nang Thong Beach and Bang Niang Beach. Det tar drygt en timme att köra hit från Phuket och fem minuter att köra till Khao Laks centrum (söderut) respektive Bang Niang Market (norrut). Hotellet är välskött både invändigt och utvändigt, har genomtänkta detaljer på textilier och möblemang och är inramat av grönska.

X10 Khaolak Resort

Hotellet kan bäst beskrivas som ett charterhotell med guldkant…

X10 Khaolak Resort

… som erbjuder fullt med aktiviteter, faciliteter, matmöjligheter och pooler. Det geografiska läget gör dessutom hotellet till en lämplig bas för utflykter i närområdet.

X10 Khaolak Resort

En annan klar fördel med det geografiska läget är att X10 Khaolak Resort ligger i direkt anslutning till stranden. Så snart vi har checkat in promenerar vi raka vägen ner till den här solnedgången bara ett par minuter från vårt hotellrum.

#2. Vårt hotellrum på X10 Khaolak Resort

Hotellområdet delas upp i Beach Wing, ett område som angränsar till stranden, och Family Wing, som ligger lite mer avskilt.

X10 Khaolak Resort

Vår vitputsade hotellbyggnad tillhör Beach Wing, och har alltså både strand och hav som väntar bortanför palmerna.

X10 Khaolak Resort

Family Wing har i sin tur flera charmiga fristående småvillor som ramar in ett par av områdets pooler.

X10 Khaolak Resort

Vår familj checkar in i rumsnummer 6212. Rummet är i själva verket två sovrum som ligger i anslutning till varandra. Vi vuxna väljer rummet med en rejäl dubbelsäng och en bäddsoffa som är iordninggjord till vårt yngsta barn.

Här finns även ett badrum med dusch och toalett. Handfatet ligger separat inne i själva hotellrummet till höger om dubbelsängen.

X10 Khaolak Resort

I vårt rum finns en större kyl vilket uppskattas av oss som barnfamilj – resan blir betydligt smidigare när det finns möjlighet att kyla dricka och mellanmål. Bredvid kylen finns dörren in till det andra sovrummet…

X10 Khaolak Resort

… där våra tonåringar sover i varsin bred säng. Även här inne finns en balkong som vetter ut mot poolområdet, samt ett stort badrum med badkar istället för dusch. Vi är alla nöjda med hotellrummen, och extra nöjda över de stora ytorna, bra AC och sköna sängkläder. Som bonus finns en hel kuddmeny att välja kuddar ifrån. Rummen hade gjort sig ännu bättre med andra materialval för möbler (nattduksbord, sänggavlar, skrivbord etc). Det första intrycket blir massproduktion vilket är synd – jag har höga förväntningar av ett femstjärnigt hotell.

#3. Faciliteter och aktiviteter på X10 Khaolak Resort

X10 Khaolak Resort

Våra badtokiga barn uppskattar det faktum att hotellet har fem olika pooler att välja på, där den största ligger vid Beach Wing utanför vårt hotellrum. Bortanför den poolen finns även en pool med vattenrutschkana.

Det mysigaste poolområdet ligger dock vid Family Wing. Här finns dels en liten plaskpool för riktigt små hotellgäster…

X10 Khaolak Resort

…men också en rund pool med volleybollnät. Här hänger hela familjen i timtals för bad och bollekar. Hade vi bokat boende igen hade vi siktat in oss på ett av småhusen vid det här poolområdet.

X10 Khaolak Resort

Vid Family Wing ligger också en ”Kids Club” för yngre barn. Här finns även en liten lekplats med sjörövarbåt där en segelduk finns upphängd som skydd för solen. Hur är det då med barnaktiviteter på området? De finns i överflöd…

X10 Khaolak Resort

…och kan följas via ett aktivitetsprogram som löper veckovis. Aktiviteterna, som riktar sig till åldrar mellan 2-15 år, avlöser varandra under dagen för hotellgäster som vill och har möjlighet. Här erbjuds allt från thai-lektioner och origami till ansiktsmålning och simlektioner.

X10 Khaolak Resort

På hotellområdet finns ett gym med alla redskap som behövs för ett styrkepass.

X10 Khaolak Resort

I närheten av gymmet finns en Minimarket där du kan köpa allt från chips till badleksaker till förvånansvärt bra priser. På området finns därutöver spa, samt pingisbord och ett mindre bibliotek.

#4. Maten på X10 Khaolak Resort

Vår familj har en bokning med halvpension, vilket innebär att vi äter frukost- och middagsbuffé på hotellet. Båda målen serveras i huvudrestaurangen ”The Main Restaurant”. Frukost serveras mellan 06:30 – 10:30, lunch mellan 12:00 – 15:30 och middag mellan 18:00 – 22:00.

Hotellfrukost

Vid frukosten möts vi gäster av allt som kan tänkas finnas på en internationell frukostbuffé. Gäster som vill ha asiatisk frukost kan välja på nudelrätter, ris, stekta grönsaker etc. Gäster som istället föredrar europeisk standard kan bland annat välja ägg, bacon, en hel massa sorters bröd, flingor och alla möjliga pålägg.

X10 Khaolak Resort

Mat som kräver lägre temperaturer serveras i ett separat kylrum som håller sval temperatur, här finns även personal som gör färskpressad fruktjuice enligt val. Våra barn söker sig som missiler till socker och lastar upp våfflor och pannkakor med olika tillbehör. Vi vuxna går istället till kockarna som gör äggrätter på beställning, däribland stekt omelett med vitlök, ost, paprika och skinka. Skippa med andra ord de förkokta äggen på buffén och gå hit istället!

Middagsbuffé

X10 Khaolak Resort

På kvällen serveras middagsbuffén i samma restaurang som frukosten. Upplägget är detsamma – ett helt rum fyllt med diverse rätter…

… där vi rekommenderar att stega direkt fram till bardisken där kockarna står och tillagar kvällens rätter – nystekta, nygräddade och varma. Kön är förvånansvärt kort givet hur många gäster som äter samtidigt.

Hotellets bästa måltid blir en ”Mee Sapam”, alltså en lokal maträtt från Phuket med gula äggnudlar och grönsaker toppat med ett påsformat ägg (som min man först misstar för mozzarella). Bästa måltiden om ni frågar våra barn är istället den lilla ”glasskiosken” där de själva får skopa upp glasskulor och toppa med såser, strössel och frukt.

X10 Khaolak Resort

Förutom huvudrestaurangen finns ytterligare en restaurang på området, ”Seaside Seafood Kitchen”, som serverar á la carte-rätter med seafood-tema. I poolen längst ner mot havet finns därutöver en swim-up bar med barstolar i poolen.

#5. Tips på 3 utflykter i närheten av X10 Khaolak Resort

Vi verkar vara de enda hotellgästerna som kommer till hotellet med egen bil, vi gillar friheten att själva kunna köra omkring i området utan tider att passa. Det verkar å andra sidan väldigt smidigt att ta sig runt antingen med hjälp av den shuttle bus som avgår från hotellet med jämna mellanrum (gratis för hotellgäster) alternativt taxi. Det är förvisso promenadavstånd ner till Khao Laks centrum – men se till att ha med reflexer eller lys med ficklampa om du promenerar längs vägarna efter mörkrets inbrott!

Det första tipset är helt klart att ta dig till någon av stränderna som avlöser varandra längs kustremsan. Stränderna är och förblir Khao Laks främsta tillgång som destination. Den strand som verkar gå hem hos de allra flesta heter White Sand Beach och övergår i Coconut Beach. Här hänger vi en halvdag för att bada, vila, äta lunch och njuta i största allmänhet. Vi ställer in vår GPS på White Beach Resort, där vi dimper ner i varsin hyrd solstol och även beställer in bra lunch. Priset för strandstolar är 50 baht/styck.

Läs mer hos Lisa/Let’s go Explore: Stränder Khao lak – utbudet och favoriterna

Bang Niang Khao Lak

Ett annat tips vi får från flera håll är marknaden Bang Niang Market, en typisk thailändsk nattmarknad med mat, kläder, leksaker, souvenirer och allt annat du kan tänkas hitta på en sådan här typ av marknad.

Khao Lak minnesmärke tsunami

Vår familj prioriterar även en tur till Tsunami Police Boat 813 Memorials. Våra barn har pratat mycket om tsunamin på sin skola här i Thailand, och visst är vi många som alltid kommer att förknippa just Khao Lak med tsunamin 2004 där så många svenskar miste livet. Den 60 ton tunga båten låg för ankar ute i havet och spolades under tsunamin upp två (!) kilometer till platsen där den nu ligger som minnesmonument. Tsunamin i Indiska Oceanen är en av de största naturkatastroferna i modern tid, då ofattbara 225.000 människor miste livet. I anslutning till polisbåten ligger även ett minnesmuseum på området.

Tips på utflykter längre bort i Khao Lak? Läs det här inlägget hos Towe/Come Fly with Me: 5 härliga utflykter från Khao Lak

#6. Bra att veta om X10 Khaolak Resort

Roadtrip Thailand
  • Ta dig hit: Flera charterbolag flyger till Phuket från Sverige. Från Phuket tar det drygt en timme med transfer att nå Khao Lak. Vår familj kör istället hyrbil från Koh Lanta till Khao Lak, en bilresa som enligt Google Maps ska ta cirka 3 timmar. Räkna dock med längre tid med färjeövergång och slingriga vägar. I det stora hela är vägarna väldigt fina och lättkörda, särskilt om du håller dig på riksväg 4.
  • Målgrupp för hotellet: X10 Khaolak Resort är ett hotell som lämpar sig för barnfamiljer, reser du utan barn hade jag tittat på andra hotellalternativ! Du ska också vara medveten om att det här är ett typiskt charterhotell med allt vad det innebär på gott och ont – med buffé, solstolar i rader och barn som lever sitt bästa semesterliv med ansiktsmålningar och dansuppvisningar på kvällarna.
  • Så tyckte våra barn om hotellet: Vår fjortonåring tyckte att ”rummen var jättefräscha”, vår tolvåring gillade poolutbudet och vår åttaåring fastnade mest för poolerna och att det fanns så mycket mat och efterrätter att välja på.
  • Läs mer och boka på hotellets hemsida.
  • Fler hotelltips i Khao Lak: Ett förslag jag blir nyfiken är JW Marriot Khao Lak efter den här recensionen av Towe/Come Fly with Me.

Inlägget är skrivit i samarbete med Tourism Authority of Thailand. Vi bodde kostnadsfritt på X10 Khaolak Resort under två nätter för att skriva en hotellrecension. Tankar, bilder och åsikter är som alltid mina egna. Här kan ni läsa mina inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close