Close
Vinterlistan 2023

Vinterlistan 2023

Sista dagen på den här veckan, jag vaknade på dåligt humör och min dator autocorrectade precis ”söndag” till ”snödag”. Det gjorde den rätt i med tanke på åsynen av det vita fluffet på marken utanför. Jag kan tyvärr inte alls uppskatta det i skrivande stund, men det blir nog bättre när alla barnens vinterkläder är upphittade och adventsstjärnorna rotas fram nästa helg. Kanske infinner sig också känslan om jag plitar ner en lista på mer eller mindre roliga vintergrejer som väntar framöver. Jag gör ett försök!

Vinterlistan 2023

#1. Tre bra grejer med vintern?

brasa spahotell
 1. Det är okej att sova. När mörkret faller på redan en stund efter lunch är det snarare härligt att få dagdrömma om att vila, både ofta och länge.
 2. Det är supermysigt att sitta och stirra in i brasan flera timmar i sträck.
 3. Både kropp och själ får chans till återhämtning. Det här med att gå i ide är inte en så dålig idé ändå.

#2. Vad ser du mest fram emot den här vintern?

nyårsafton

Myset! Vi har en ovanligt oplanerad vinter framför oss. Det ska jag utnyttja genom att ta dagarna som de kommer och maximera det som faktiskt är härlig med den här tiden av året. Jag tänker slösa på stearinljus och marschaller under parollen mer mys åt folket! Trodde inte att frasen ”ljuset behövs mer än någonsin” kunde bli uttjatad, men lite så känns det.

#3. Hiss eller diss för skidor under vintern?

åka skidor i romme

I teorin är allt med skidor fantastiskt och underbart. De dagarna när allt stämmer känner jag absolut någon slags eufori över vyer, stillhet och natur. I praktiken undrar jag om mina darriga knän någonsin kommer att känna sig lugna. Den här vintern har samtliga familjemedlemmar uttryckt en önskan om att åka skidor eftersom ”det var så länge sedan sist”. Det kommer ske i någon form, frågan är när och var.

#4. Vad gillar du mest med den här vintern?

julmarknad i gamla stan

Just den här vintern längtar jag extra mycket efter att ta tillvara på vintermyset i min direkta närhet. Julmarknad i Nynäshamn, kvällspromenader i Gamla Stan, minst en hotellövernattning mitt i veckan och så kanske biodejt med min man? Inga megastora utsvävningar, men tillräckliga för att känna stämningen som ett fluffigt vintertäcke över kroppen liksom.

#5. Vad gillar du minst med den här vintern?

Åre
Foto: Katarina Wohlfart

Häromdagen påpekade Tobias att han fryser mer och mer för varje år som går. Kanske har det med åldern att göra? Jag känner samma sak. Jag gillar helt enkelt inte att frysa! Inte alls. Vår familj trivs himla bra med att spendera vintern i Asien och kanske kan det vara någon slags målsättning att köra enligt det upplägget – typ vartannat år eller så?

#6. Tips för att göra vintern kul? 

jul i juli Sturkö

Jag kan bara tala för mig själv, men de närmaste veckorna kommer jag vara nöjd om jag hinner med en eller några av följande aktiviteter:

 • pyssla
 • baka
 • läsa böcker
 • spela padel
 • kolla på tv
 • planera framtida resor

#7. Vilket är ditt bästa inköp inför den här vintern?

utsikt boende uppsala

Jag köpte en vit och riktigt varm mössa på Lindex som redan är flitigt välanvänd. Jag har fått valuta för pengarna och känner mig nöjd! I övrigt kommer jag senare idag att köpa ett par uppföljare till mina längdskidåkningstights från Craft. Jag tror stenhårt på dessa byxor som ett av vinterns mest välanvända plagg!

#8. Vart reser du i vinter?

falu gruva dalarna

Dalarna! Vi hoppas innerligt på en revansch när det gäller höstlovets inställda resa till Grövelsjön. Alla tummar hålls! I övrigt längtar jag efter att boka nattåget norröver. Luleå? Umeå? Kiruna? Vi får väl se. Kan heller inte släppa tanken på en tågtur till Olso.

#9. Tre svenska hotell du kan rekommendera för en härlig vintervistelse?

Bank Hotel, Stockholm
bank hotel Stockholm

100 procent rekommendation på det här hotellet för maximalt vintermys. Så fint dekorerat! Läs mer: Bank Hotel – recension av lyxigt hotell i Stockholm

Frantz Hotel, Stockholm
hotel Frantz stockholm

Här vaknade jag en luciamorgon för ett par år sedan. Jag klassar Frantz som ett av Stockholms bästa hotell, dessutom ett väldigt prisvärt sådant. Läs mer: Hotel Frantz: recension av boende på söder i Stockholm

Nääs Fabriker, Tollered
familjejul nääs nelly

Nääs Fabriker är en familjefavorit som vi hemskt gärna återkommer till i alla möjliga sammanhang, inte minst under jultider! Läs mer: Nääs Fabriker Hotell & Restaurang – hotelltips i Västsverige


Efter att ha skrivit klart det här inlägget är jag på betydligt bättre humör och kan nästan längta lite efter vinter ändå. Vad tänker du? Tidigare listor om vintern hittar du här: Vinterlistan 2019/2020 och Vinterlistan 2022.

6 comments

 1. blev pepp av Franz för dit ska jag med jobbet nästa vecka! och så blev jag pepp på Bank hotel också, inte hört så mycket om det sedan det öppnade men vill smyga in där och få lite julstämning under mitt stockholmsbesök!

  1. Åh vad härligt det låter. All in för julmys nu, det där glittret behövs!

 2. Mys, mys, mys! Och om några veckor kommer vi och myser till det ännu mer. Boka 10/12 för adventspysselfikabakdag!

 3. Skidor ändå. Hoppas verkligen att det blir fler skiddagar den här säsongen än de tre senaste tillsammans (vilket skrämmande nog inte är jättesvårt faktiskt…).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close