Close
Vinterlistan 2019/2020

Vinterlistan 2019/2020

Jag har ett helt gäng listor liggande som utkast, och jag inser att vissa av dem snart kommer att kännas väldigt inaktuella. Eftersom sportlovet nyss kickade igång här i Stockholmstrakten är det hög tid att skriva klart den här vinterlistan för 2019/2020, men…

vinterlista 2020 dalarna

… kan vi SNÄLLA vara överens om att jag också får börja plita på en vårlista snart!?

Läs mer: Höstlistan 2019

Vinterlistan 2019/2020

Hur är min relation till vintern?

julafton 2019

Jag delar upp vintern i två perioder: december och januari-mars. December är underbar på alla sätt och vis, jag älskar den förväntansfulla och juldoftande perioden från första advent fram till nyår. Den andra perioden, not so much. Det finns en anledning till att vi även nästa år kommer att resa till varmare breddgrader under januari-mars.

Tre favoritgrejer med vintern?

De allra flesta av mina favoritgrejer med vintern är förknippade med december! När tonerna av Stockholms musikklasser fyller Storkyrkan med den ena luciasången efter den andra blir jag alldeles lycksalig, nästan lika glad som över bettet från den första varma lussekatten. Jag kanske är lite enkelspårig här – men advent, lucia och själva julfirandet toppar listan över mina favoritgrejer med vintern. På listan kan jag också klämma in långa midvinterpromenader med knarrande snö och ett stjärnglittrande himlavalv.

Hur ser (såg) mina vinterplaner ut?

stugmys i dalarna

Vi hade ovanligt mycket snö och skidor på vårt vinterschema i år, där en av de absoluta höjdpunkterna var vår julvecka i en stuga utanför Borlänge i Dalarna. Även kompisveckan i Åre och skidresan till Säfsen med Nelly är fina vinterminnen jag kommer att ta med mig framåt! Sportlovsplanerna, de fallerade i samma sekund vi kunde konstatera att Nelly hade fått vattkoppor i torsdags kväll. Sånt är livet i småbarnsland.

Hur ser mitt ultimata vintermys ut?

jullov i Åre

Utflykter och aktiva timmar utomhus, följt av stugmys och prat inpå småtimmarna.

Bästa drycken under vintern?

varm choklad

Finns det ens något annat svar än varm choklad och vispgrädde? (Med fördel toppad med lite marshmallows). En rejäl mugg med chaite och massor med skummad mjölk är inte heller fel.

Vad tittar jag på? 

öppen spis

Allra, allra helst tittar jag på en sprakande brasa. Om vi någon gång flyttar från vårt radhus är en kamin/öppen eldstad en av de viktigaste punkterna på listan över önskemål! Annars är väl TV-serier alltid ett säkert kort, i år har vi bland annat avverkat Tjernobyl och Kalifat.

Vad läser jag?

Den här vintern har dessvärre ”den riktiga” läsningen fått stå tillbaka till förmån för lösryckta texter på mobiltelefonen, och FÖR VARJE GÅNG jag scrollar känns det som att några hjärnceller dör lite grand. Nu har jag läst ut tre böcker på tre veckor, och känner hur jag vaknar lite grand till liv igen. Vintern är ju i vanliga fall en ultimat bokläsarperiod!

Tre vinterplagg i garderoben?

julmarknad nääs eld

Min svarta vinterkappa från Filippa K! Mitt reafynd har några år på nacken och jag är fortfarande omåttligt nöjd över den. Det är sorgligt att vi alla bär svart i Sverige (kanske naturligt att vi klär oss i sorgens färg när mörkret rullar in över oss!?), men jag har svårt att lämna the dark side

I övrigt har jag typ bott i en mysdress från Lidl den här vintern. Tobias skrattar lika mycket varje gång jag sitter i soffan med den – eftersom den har samma färg som vår svartgrå soffa: ”Du liksom smälter ihop med soffan.” Ett annat vinterplagg som flitigt har använts är min gröna Houdini.

Tips på utflykter under vintern?

Jag är uppvuxen i Blekinge och vintrarna därnere brukar dessvärre vara allt annat än vita. För en ”riktig” vinter krävs snö, och den finns med fördel att finna längre norrut. I år fick vi vår beskärda del av snö i både Dalarna och Åre, så därför vill jag slå ett slag för våra svenska typiska vinterorter (även om det har varit en konstig och ovanligt varm vinter i år).

julmarknad för barn nääs

För mig är ”lyckade vinterutflykter” också starkt förknippat med julen på ett eller annat sätt. Julmarknaden på Nääs Fabriker tidigare i vintras var en lyckad historia, och året innan dess njöt jag av julstämningen på Kalmar Slott.


Listan är skriven med inspiration från tidigare höstlista hos Towe/Come fly with Me. Nu vill jag höra era tre favoritgrejer med vintern! Här hittar du fler listor här på bloggen. (Omslagsfoto: Åre, Björnen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close