Letar du tips på hotell i närheten av Norrköping eller Kolmården? Då kan jag rekommendera Villa Fridhem, ett herrgårdshotell med vackra omgivningar som ligger typ en kvarts bilresa nordost om Norrköping och en kvarts bilresa väster om Kolmårdens djurpark. Läget vid Kolmårdsskogarna, med utsikt över Bråviken, gör den vackra herrgården med kunglig glans till mer än ett “vanligt” hotell. Vi checkar in med hela familjen i början av sommaren 2021 under en roadtrip i norra Östergötland.
Läs mer: Resa till Norrköping med omnejd – svenska semestertips för familjen!
Villa Fridhem: tips på hotell nära Norrköping
När jag började planera inför en familjeresa till Norrköping med omnejd var ambitionen att få en lagom blandning av både storstad och naturupplevelser. Vi behövde två övernattningar, där Villa Fridhem blev den ena. För möjligheten att kliva direkt ut i Norrköpings stadspuls bokade vi även en natt på Lamp Hotel inne i centrala Norrköping.
Villa Fridhem fick stå för lugnet och närheten till natur samt vackra omgivningar och miljöer.
#1. Allmänt om Villa Fridhem
Villa Fridhems pampiga stil signeras Ferdinand Boberg, det vill säga arkitekten som även står bakom Rosenbad, NK-huset och Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Ferdinand Boberg är också mannen bakom Bjertorp Slott på Varaslätten:
Läs mer: Bjertorp Slott på Varaslätten – om att bo på ett svenskt slott
Prins Eugen hade en bror, Prins Carl, som uppenbarligen inte ville vara sämre än sin bror som förknippas med det omtalade Waldermarsudde på Djurgården. Och så kom det sig att Prins Carl och hustrun Prinsessan Ingeborg anlitade Ferdinand Boberg för att år 1909 bygga ett sommarresidens. Platsen var inte främmande för Prins Carl, som hade varit i trakterna mycket som barn tillsammans med modern Drottning Sofia.
Namnet kom sig av att prins Carl, som var styrelseordförande i Röda Korset, ville att detta skulle vara en fredens boning och därför valde man namnet Villa Fridhem.
– Villa Fridhem om historian
Kungligheterna var flitiga gäster i Villa Fridhem fram till 1953, därefter har det drivits både konvalescentcenter och konferenshotell i herrgården. Sedan slutet av 2020 ägs Villa Fridhem av paret Elina och Fredrik Jonsson, som i skrivande stund gör stora satsningar på en omfattande renovering av Villa Fridhem “för att bevara det kungliga men förflytta Villa Fridhem in i 2020-talet”.
Och visst lyckas de med den äran! Varken jag eller mina döttrar vill knappt slita oss från damtoaletten intill receptionen, där prinsesslika attiraljer och färska blommor gör sällskap av robust Kolmårdsmarmor.
Matsalen är en ren fröjd, med noggrant uttänkta detaljer överallt.
Kolmårdsmarmorn är ett återkommande tema, här på golvet i entrén, som dessutom speglar sig i taket. Färgerna på Villa Fridhem går efter renoveringen i mörkblått och mörkgrönt, med detaljer i äkta guld inne på restaurangen.
#2. Maten på Villa Fridhem
Vi bokar bord för middag i anslutning till rumsbokningen, vilket visar sig vara ett bra beslut. Det finns inte jättemånga rätter att välja på menyn, men ändå en tillräckligt stor variation för att det ska passa alla i vår familj. Det finns också barnvänliga rätter att beställa.
Här sitter vi alltså och känner oss som kungligheter med utsikt över slottsparken. Vår kypare är klädd i vitt, det spelas klassisk musik från högtalarna och allt känns ganska högtidligt.
Vi får säga åt barnen både en och två gånger att uppföra sig, och jag hade nog i ärlighetens namn känt mig lite stressad med en virvelvind till tvååring i sällskapet. Då hade jag hellre bott på exempelvis Vildmarkshotellet som vi gjorde för några år sedan när barnen var yngre. Jag vet dock att min kompis Towe/Come Fly with Me var på Villa Fridhem med barn förra sommaren, och tyckte det var väldigt barnvänligt. Läs hennes recension här: Villa Fridhem – Hotelltips Mellan Norrköping Och Kolmården.
På morgonen serveras den generösa frukostbuffén i en egen liten “köksavdelning” integrerad i restaurangen, där vi också kan se kocken bakom disken.
Och på tal om mat! Prins Carl och Prinsessan Ingeborg fick fyra barn, tre döttrar och en son (prinsessornas lekstuga står fortfarande kvar i området). Men en ännu viktigare detalj är att de tre prinsessorna har fått en tårta uppkallad efter sig. Inte vilken tårta som helst – utan det man numera får betrakta som en av våra “nationalfikor”. Jodå, vår klassiska prinsesstårta har sitt ursprung här i Villa Fridhem!
#3. Rummen och att bo på Villa Fridhem
Själva hotellrummen ligger i flyglar separerade från huvudbyggnaden, dock bara med bara några steg mellan. I samma byggnad, i mittenpartiet på bilden ovan, finns också relaxavdelningen. Vi får inte chansen att bada i poolen under den här vistelsen eftersom den renoveras just nu, men jag vågar gissa på succé efter att ha sett den övriga renoveringen.
Vi checkar in i ett familjerum med egen toa/dusch, en dubbelsäng…
… och sängskåp med två bäddar som fälls ut. I rummet finns också en glasdörr som leder ut till…
… en skön terass där våra barn hänger på kvällen. Priset för vårt familjerum (2 vuxna och 3 barn, där yngsta dottern sover mellan oss i dubbelsängen) landar på 2595 kr. Då är frukost men inte middag inräknad.
I entrén till rummen finns också ett biljardbord och en darttavla som våra barn uppskattar mycket!
För gäster som verkligen vill bo kungligt finns även en svit att tillgå: “Prinsessan Estells svit.”
#4. Getåravinen – tips på utflykt i närheten
Jag får via Östergötlandprofilen Lina Skandevall tips om att Getåravinen ligger i närheten av Villa Fridhem. Dit tar det bara några minuter att köra…
… och det visar sig vara ett perfekt ställe för att springa av sig efter maten. Ravinen har uppkommit efter att flera sprickor i jordskorpan till slut har skapat en djup ravin.
I botten av den här ravinen slingrar sig Getåbäcken fram, ömsom porlande och ömsom forsande, vilket gör att den lämpar sig utmärkt för kottrace! Omgivningarna i naturreservatet är både speciella, vackra och trolska på samma gång.
Det finns en vandringsled att följa i området, går du hela (med en slinga upp kring Stordalsbäcken och tillbaka) landar den här leden på drygt tre kilometer.
Vi kommer hit precis vid skymningen, och det gör som bekant också myggen! Ta med fördel på er både långärmat och byxor under en tur här.
Vi hinner se en sagolikt vacker solnedgång…
… sedan det är dags att återvända till Villa Fridhem för en god natts sömn innan det väntar nya äventyr i norra Östergötland.
#5. Hitta till Villa Fridhem och bra att veta:
- Hitta hit: Villa Fridhem har adress Getå Villa Fridhem 1,
616 90 Åby. - Afternoon tea: Under hela året, med sommaruppehåll 26 juni – 14 augusti, går det att boka in sig på en uppskattad Afternoon Tea på Villa Fridhem. Kostnad 495 kr/vuxen och 225 kr/barn (3-12 år).
- Kostnadsfri Shuttle Service: Villa Fridhem erbjuder kostnadsfri shuttle service på ett avstånd på upp till två mil från herrgården (bokas via bokning@villafridhem.se eller tel 011-622 00).
- Mer information finns på Villa Fridhems hemsida och instagramkonto.
- Nyfiken på andra liknande boendeupplevelser i Sverige? Här kan du läsa om Sundbyholms Slott i Eskilstuna och Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen.
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige! Vistelsen på Villa Fridhem gjordes som en del av ett samarbete med Visit Östergötland inom ramen för bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.