Close
Vegansk mat i Stockholm: 6 tips på veganrestauranger

Vegansk mat i Stockholm: 6 tips på veganrestauranger

Jag är varken vegetarian eller vegan fullt ut, men väljer allt oftare dessa alternativ när de finns. En av våra bästa vänner är vegan sedan fyra månader tillbaka efter att ha sett dokumentären ”Game Changer”, och jag blir definitivt påverkad efter att ha hört honom berätta om de positiva effekterna av kostomläggningen. Den senaste tiden har jag själv provat några varianter på vegansk mat i Stockholm, och jag har även fått rekommendationer om vart jag bör gå för att äta veganskt. Mot den bakgrunden blir veckans svep en tipslista där jag har samlat 6 tips på veganrestauranger i Stockholm.

Vegansk mat i Stockholm: 6 tips på veganrestauranger!

#1. Gigafood

Ett stenkast från Södra station hittar ni det veganska konceptet ”Gigafood” som tillhandahåller catering, men också fungerar som vanligt fik och lunchhak. Maten som serveras är vegansk, men också ekologisk och fri från vitt raffinerat socker. Jag och mitt sällskap går hit för lunchbuffén som serveras måndag-fredag kl. 11-14. Vi tar för oss av matiga sallader, varm soppa och fantastiskt gott bröd. Helhetsupplevelsen är riktigt bra, och jag konstaterar ”att om jag hade fått äta sådan här mat varje dag hade jag lätt blivit vegan!” Lunchbuffén kostar 129 kronor. Meny och övriga priser hittar ni på den här länken. Lokalerna är ganska kala och enkla, det är inget ställe jag skulle välja för en lång mysfika.

We love the planet. And food. So we make planet based food that tastes the way your favourite song makes you feel. If rainbow was a flavour, Gigafood would taste like it.

– Gigafood

Adress: Magnus Ladulåsgatan 8C, Stockholm

#2. Hermans

Jag har vid flera tillfällen ätit jobbluncher på Hermans, ett av Stockholms absolut bästa ställen för att äta vegetarisk mat. Från uteserveringen kan man som bonus få en glimt av Stockholms vackraste utsikter över Stockholm och Djurgården! I utbudet finns också bra alternativ för veganer. Här serveras lunchbuffé (kl. 11-15), middagar (kl. 15-21) och helgbuffé (kl. 11-21). Lunchbuffén kostar 140 kronor, övriga priser och meny hittar du här.

Vår fokus är att erbjuda ett tillgängligt alternativ för att upptäcka vegetarisk mat, som för många har uppfattats som tråkig eller smaklös. Vi vill bevisa att vegetarisk mat kan vara både smakfull och varierad. Till Hermans kommer alla typer av människor – stammisar, turister, vegetarianer, veganer och även köttätare. Alla ska få möjlighet att äta en god, varierad, växtbaserad buffé.

– Hermans

Adress: Fjällgatan 23, Stockholm

#3. Dirty Vegan

dirty vegan vegansk mat I Stockholm
dirty vegan vegansk mat I Stockholm
dirty vegan vegansk mat I Stockholm

Efter ett besök på Dirty Vegan kan jag konstatera att vegansk mat inte nödvändigtvis behöver vara tråkig – eller för den delen kalorisnål! Dirty Vegan erbjuder lunchmenyer (då gäller tiderna 11:30-14), men jag går istället hit med en kompis för att äta middag. Lokalen är murrig och med en nattklubbskänsla, det känns som att de vill göra skäl för namnet ”Dirty Vegan”. Jag väljer en ostburgare och jag hade på riktigt kunna byta den mot alla köttburgare i världen. Till det äter jag perfekt knapriga pommes. Desserten då? Vi köper in mud cake och en sandwich med glass och jordnötskaka. Kakdesserten är faktiskt ingen höjdare trots höga förväntningar, medan vår mud cake är toppen. Nästa gång kommer jag att satsa på en shake, de såg riktigt bra ut! Prisnivån är överkomlig, jag betalar 109 kronor för min burgare, och beställer in pommes vid sidan om (39 kronor).

Här hittar du meny och priser. (Boka bord i förväg om du ska äta middag!)

Adress: Södermannagatan 53, Stockholm

#4. Växthuset

Jag har själv inte varit på Växthuset, men jag har hört så mycket bra om den här restaurangen – vars vision är ”att ta växtbaserad mat till nya höjder”! Här serveras en trerätters vald av kocken för överkomliga 380 kronor. Ännu mer spännande låter deras koncept ”Late Night dining”, som börjar från klockan 23:45 (!). Trerätters och lyxmacka serveras då i gränslandet mellan klubb och restaurang som Växthuset själva skriver på sin hemsida. Här hittar ni meny, priser och mer information om Växthuset.

Adress: Hammarby Slussväg 2

#5. Pepstop

Vill du äta vegansk mat i Stockholm är Renee Voltaires koncept Pepstop ett säkert kort. Det finns två olika Pepstop att välja på i huvudstaden, dels ”flaggskeppet” med butik och restaurang på Riddargatan 3, dels det betydligt mindre lilla stället vid Hötorget på Slöjdgatan 2. Mer information finns på hemsidan.

Våra butiker och restauranger är såklart fyllda med 100% växtbaserad mat som innehåller 0% konstigheter.

– Pepstop

Adress: Slöjdgatan 2 och Riddargatan 3

#6. Mahalo

Även Mahalo bör nämnas som tips på vegansk mat i Stockholm. Mahalo startade redan 2015, ”med en passion att laga, äta och bjuda på vegansk mat”. Liksom Pepstop har Maholo två olika adresser i Stockholm, på Södermalm respektive Vasastaden. På Mahalos meny finns både matigare alternativ och bowls/frukostmat. Under mitt besök tog jag en ”Knivsöder”, (vars mangosalsa med chili och vårlök var snäppet för stark för mig), medan min kompis avnjöt en bowl som jag definitivt kommer att välja vid mitt nästa besök!

Adress: Hornsgatan 61 och Odengatan 26


Har du fler tips på vegansk mat i Stockholm? Fyll gärna på i kommentarerna. Här hittar du mer inspiration om att resa i Sverige!

2 comments

  1. Mikaela Svanborg says:

    Själv upptäckte jag Farbror Nikos uteservering på Katarinavägen vid utsikten mot Saltsjön. De har två veganska soppor med tillbehör samt en vegansk sallad, https://farbrornikos.se/uteservering-stockholm/

    1. Toppen, tack för tips Mikaela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close