Close
10 platser jag vill besöka i Sverige – från norr till söder

10 platser jag vill besöka i Sverige – från norr till söder

Mina planer och funderingar över platser jag vill besöka ändrar sig lika snabbt som vädret på Irland. Vad gäller Sverige hade jag lätt kunna skriva en lista med ett hundratal platser som för tillfället är intressanta att åka till. För enkelhetens skull gör jag en komprimerad variant över 10 platser jag vill besöka i Sverige någon gång framöver.

Läs mer: 5 resmål jag skriver på önskelistan till tomten

10 platser jag vill besöka i Sverige

paddla höga kusten
Höga Kusten, sommar 2019.

#1. Mölle (Kullahalvön)

Vissa platser i Sverige ligger så nära att de nästan är för självklara, vilket gör att besöken dit ständigt skjuts upp. Så är det med Mölle/Kullahalvön i Skåne. Jag kan ha varit där som barn, men det är ingenting jag minns. Som jag har förstått det är Kullahalvön välkänt för sina vingårdar (SJ drog till exempel en parallell till Tysklands vingårdar i Mosel), men för egen del lockar istället de sekelgamla badhotellen, klipporna, havet och den lokala maten.

#2. Ven

Ven är alltså en ö i Öresund, drygt 5 km från den skånska kusten och 8 km från Danmark. Med tanke på min förkärlek till öar och södra Sverige är det nästan skandal att jag inte har varit där. Jag har förstått att många hyr en cykel och trampar runt på ön – vilket känns som ett vinnande koncept.

#3. Gotska sandön

För att fortsätta på temat med öar… så känns Gotska sandön som ett ytterst intressant resmål. Det går båtar härifrån Nynäshamn, så jag har egentligen inget att skylla på längre. Jag vill dit!

#4. Väderöarna

Väderöarna. Ni hör ju, det måste vara något särskilt med det där klustret av öar, kobbar och skär, som ligger längst ut i det bohuslänska havsbandet. Jag tyckte ju väldigt mycket om Kosteröarna, och tänker att detta borde vara något liknande?

#5. Visingsö

Tänk att jag bodde i Jönköping under ett halvår (som också innefattade en lång sommar) utan att ta mig över till Visingsö. Är det inte märkligt så säg?

#6. Älvdalen

Begreppet ”Älvdalen” är kanske inte jättekänt för alla, däremot har de flesta hört talas om platser som Idre, Grövelsjön, Fulufjällets nationalpark och Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Den gemensamma nämnaren för alla dessa pärlor är att de ligger i området Älvdalen i norra Dalarna. Och ja, jag vill åka dit.

#7. Ishotellet i Jukkasjärvi

Det här ishotellet, det dyker upp på mina listor med jämna mellanrum – och jag kommer inte att sluta skriva om det förrän jag har varit där. (Eller, sanningen är väl snarare att jag kommer skriva ännu mer om det!)

#8. Eriksberg

Eriksberg är vida omtalat inte bara i Blekinge, utan också i resten av Sverige. Tydligen serveras det mat som smakar himmelriket, och jag har alltså inte varit där. Illa är det.

#9. Tänndalen

Tänndalen i Härjedalen, jag hör om det ungefär överallt just nu. Kanske lider jag en släng av ”blue car syndrom”, men det spelar ingen roll. Tänndalen (som även kan titulera sig Sveriges bästa skidort) lockar verkligen mig!

#10. Söderåsen Skåne

För ett bra tag sedan började jag följa Pensionat Söderåsen på Instagram – och jag gillar vad jag ser. Det här pensionatet ligger avskilt och rofyllt intill Söderåsens nationalpark i Skåne, en av många nationalparker jag hoppas besöka inom de närmsta åren.

Uppdatering juni 2020: Jag kom iväg till Söderåsen, och det var precis så härligt som jag hoppades på! Läs mer här: Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur.

Vilka platser vill du besöka i Sverige just nu?


Massor med inspiration om att resa inom Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. (Foto från Abisko i somras.)

25 comments

 1. Mölle är så fint, och även Ven! Har inte heller varit på Visingsö trots att jag bodde mina första 28 år en timma från Jönköping. Skulle gärna besöka alla platserna på din lista (även om jag inte kände till Eriksberg och Söderåsen innan) men Grövelsjön är nog den plats som lockar mig allra mest. I övrigt längtar jag jättemycket till Öland fast där har jag varit massor med gånger även om det var länge sedan sist. Av platser jag aldrig förr besökt så vill jag framför allt till Smögen, Gammelstads kyrkstad, Treriksröset, Åre och Storforsen.

  1. Gammelstads kyrkstad, åh, den hade jag också kunnat lägga till på listan. Roligt att du skriver så om Visingsö, då känns det inte lika illa att jag inte varit på Gotska Sandön trots att vi bott 6 år i Nynäs… 🙂

 2. Maria Svensson says:

  Åh! Mölle, Visingsö och Eriksberg har jag besökt, julbordet på Eriksberg var…enormt!
  Mölle är väldigt vackert och vi besökte även Kullens fyr. Spännande och intressant.
  Visingsö är åxå mysigt, vi hyrde cykel och åkte runt.
  På min Sverigelista står just nu:
  Uppsala och Skoklosters slott.
  Karlsborgs fästning.
  Ishotellet.
  Se mer av Bohuslän.

  1. Åh, blir ännu mer sugen efter dina rapporter. Och du påminner mig om ett dåligt samvete, har ett helt utkast om Karlsborgs fästning som jag ska se till att få klart – även om jag har nämnt det i övergripande inlägg. Vi älskade att vara där! Bohuslän är ju fantastiskt, så glad att jag har fått hänga där en hel del pga min man.

   Så mycket roliga platser kvar att se, det känns fint att längta!

   1. Maria Svensson says:

    Ser fram emot inlägget om Karlsborg! 😊 Kom förrsten på ännu en grej jag har på min lista: Caféstaden Alingsås, och fika mig igenom dess alla pittoreska caféer. ☕

    1. Det vill jag också, VERKLIGEN!

 3. Tänndalen är fantastiskt. Kanske inte den mest avancerade utförsåkningen men inom loppet av några mil finns det stor variation på backar och system. Och barnvänligt så klart. Vackert är det också, älskar verkligen stora utsträckta fjällvidder!

  1. Då låter det faktiskt EXAKT som ett ställe för mig. Avancerad utförsåkning du vet… 😉

 4. Kul att du kan tänka dig att lägg till Gammelstads kyrkstad på din lista. Bara knacka på när du kommer så guidar jag dig runt i min hemby 😊
  Ishotellet besökte jag senast i december, det är verkligen läckert! Kom på att jag glömt att blogga om det … Får bli snart!
  Ha det gott!

  1. JA! Jag kommer! Hoppas innerligen det blir 2020. Dina bilder därifrån… magi.

 5. Här var det många platser kvar att besöka! Bara att fylla på listan helt enkelt!

  1. Eller hur! Uppifrån och ner, jag tror faktiskt att vi kan räkna med succé på varje ställe.

 6. Älvdalen, ja! Var där i somras för första gången någonsin (skäms på mig som är dalkulla och allt) och blev helt betagen av de böljande landskapen. Alla siluetter var så mjuka och lena, inga taggiga toppar som Alperna. Snällfjäll helt enkelt! Det var också rätt mäktigt att åka norrut från Borlänge och följa Dalälven uppåt, uppåt mot dess början någonstans i Norge. Sista etappen på vandringen gick vi in i Norge och hamnade längs en liten, tanig å – som vi sen insåg var just Dalälven i sin allra tidigaste begynnelse!

  1. Men vad kul med lite inside Sanna, tack för det!!

 7. Kul lista! Ta mig med till Gotska sandön!!! Har velat så länge men får aldrig till det.

  1. Men JA, så får det bli!

 8. Tycker att jag varit ”överallt” i Sverige, men prickar bara av 3 på denna lista. Gotska Sandön vill jag också till.

  1. Haha, jag tänker snarare tvärtom. Ju mer jag reser i Sverige, desto fler ställen inser jag att det finns som jag inte har varit på! Men det är klart, vissa platser lockar mer än andra…

 9. Ven, Visingsö, Älvdalen och Tänndalen har jag besökt. Mölle/Kullabygden har jag funderat på, men framförallt står Gotland och Abisko/Kungsleden på min Sverigelista!

  1. Kul att höra Eva! Vilket ställe gjorde mest intryck på dig av Ven, Visingsö, Älvdalen och Tänndalen? Behöver ju någon slags prioritetsordning här…

   1. Oj, det är ju omöjligt att svara på. Jag gillar dem alla. Ven och Visingsö är häftiga som öar och begränsade områden (Visingsö har jag gjort ganska många besök på, då det är nästgårds). Älvdalens kommun inrymmer så många spännande platser, har sett samtliga de du listar ovan (själva orten Älvdalen är inte så märkvärdig). Tänndalen; jag har slutat med utförsåkning och brukar bo i Funäsdalen, men att åka på tur med skidor uppe på fjällen i området är så mäktigt! Jag är snösugen och just nu känner jag att skidor på fjället vinner!

 10. Tänker inte ge mig som influencer förrän Ammarnäs är på listan 😉
  Hoppas du tar dig till alla!

  1. Haha, fortsätt peppra mig så ska det nog komma med på listan tids nog… 🙂

 11. Kul lista, jag ska till Kebnekaise i sommar och hoppas komma upp på toppen. Sen väntar fotbollscup för sonen i Halmstad så efter det hoppas jag det kan bli ett besök i Skåne, kanske Mölle, Höganäs el något annat. Men om vi ändå är nere på den sidan av Sverige (bor i Linköping) så borde vi passa på 😃
  Kan rekommendera Visingsö, var där för första gången 2018 och åker gärna tillbaka. Så mysigt!

  1. Men vad coolt med Kebnekaise Maria, ser fram emot att höra mer om det. Vi har också några cuper med barnen i sommar, så kanske får planera lite utflykter i samband med dem. Visingsö – BRA – det måste bli av snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close