Close
Vår thaimout 2023 – blev den allt vi hoppades?

Vår thaimout 2023 – blev den allt vi hoppades?

Vi har varit hemma i Sverige i drygt fyra månader och det är hög tid att försöka sammanfatta vår thaimout 2023. Blev det som vi hade tänkt oss och hoppats på? Gick allt enligt plan? Vad blev bra och vad hade kunnat bli ännu bättre? Här kommer Thailands-rapporten (med hopp om att det blir fler av den varan framöver!).

slow down koh lanta

Ett försök att sammanfatta vår thaimout 2023.

#1. Skolgången

lilla svenska skolan koh lanta

Det finns två svenska skolor på Koh Lanta: Sanuk och Lilla Svenska Skolan. Vi har hört från flera håll att skolorna är ungefär likvärdiga och har själva valt att ha våra barn på Lilla Svenska Skolan. Jag tror personligen att skolgången för svenska elever på Koh Lanta gör sig allra bäst mellan typ förskoleklass upp till fyran-femman, detta baserat på våra egna erfarenheter ska tilläggas! Våra barn ”missade” flera potentiella skolår under pandemin och när vi väl kom iväg den här omgången var det inte riktigt lika smidigt för dem att komma in i skolgången som tidigare. (S, J och N har hunnit bli 8, 12 och 14 år gamla och gick därmed i andra, sjätte och åttonde klass.) Så nja. Förväntningarna var höga baserat på tidigare resor, men det blev tyvärr inte full pott.

#2. Vardagen

fruktmarknad koh lanta

Betyg? 10/10. Att lämna Sverige under januari – mars för att istället spendera vår vardag på en thailändsk ö är beroendeframkallande. Maten, folket, värmen och miljön, allt förpackat i någon slags drömbubbla som vi uppenbarligen gärna återvänder till gång efter gång. Jag njöt extra mycket under den här långvistelsen. Pandemiåren var så konstiga på så många sätt, och fick mig nu att uppskatta varenda dag på plats. På riktigt alltså!

#3. Jobbet

Jobba i Thailand

Inte helt optimalt tyvärr. Tobias jobbade på effektivt, men jag kom inte riktigt till ro och hade svårt att fokusera av olika anledningar. Jag har med andra ord haft bättre jobbomgångar där nere, men det gick väl helt okej.

#4. Aktiviteter

Koh Lanta Padel

Här finns absolut noll att klaga på, tvärtom. Det finns så himla mycket kul att hitta på! Padel, beachvolleyboll, gym, matlagning, träning på stranden, yoga – jag hade kunnat hålla mig sysselsatt dygnet runt om jag hade velat. Slow Down, området där vi bor, hårdsatsar på beachvolleyboll och lockar spelare från hela världen. Extra kul är det såklart när thailändarna själva kör, det finns många duktiga spelare att heja på!

#5. Vänner och umgänge

Long Beach Koh lanta
malee beach Koh lanta

Vi stannade på Koh Lanta i tre månader och hade den här omgången vänner på besök från Europa under fyra veckor i rad. Kanske inte optimalt rent planeringsmässigt att gästerna kom så tätt inpå varandra, men i det stora hela var det väldigt fint att få visa (och dela) allt vi så ofta pratar om! I övrigt var det som vanligt härligt att komma tillbaka till alla gamla bekantskaper på plats, men också att skapa nya vänskapsband. Jag kom även efter den här vistelsen hem med ett flertal nya vänner som jag fortfarande håller kontakten med. Just alla nya vänner och bekantskaper har helt klart varit en rejäl bonus med våra thaimouter!

#6. Utflykter

Lanta Noi Koh Lanta ANnika

Den här gången hade varken jag eller Tobias lust med några större äventyr – vi längtade istället efter vår thailändska vardag. Vi visade såklart runt våra vänner och gjorde också några egna utflykter. Det längsta vi kom utanför Krabiområdet blev en familjeresa till Khao Lak.

#7. Boende

slow down Koh Lanta

100 procent bra. Jag trivs väldigt bra i vår lägenhet på Slow Down! Gym med poolutsikt, padelbanor och beachvolleybollplaner är såklart fantastiskt på alla sätt och vis, men det som gör mig allra nöjdast är den absoluta närheten till stranden och mina promenader längs havet. Älskar, älskar, älskar att gå där, dag ut och dag in.

#8. Oförutsedda händelser och sjukdomar

packa Thailand

Jag åkte på en rejäl magsjuka några dagar innan hemfärd och hann bli lite nervös. Vi hade också ett par andra omgångar av magsjuka, dock betydligt färre än under en helt vanligt vabruari hemma i Sverige. Ett av barnen fick en ytterst ovälkommen gäst i foten som jag fortfarande mår illa av att tänka på (googla ”mask i foten” om ni vågar), men i övrigt klarade vi oss TACK OCH LOV väldigt bra från oförutsedda händelser!

Koh Kradan Krabi Thailand

Japp, det var alltså snabbversionen av det här årets thaimout / long stay på ett av våra favoritställen i världen. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023. Kommer vi åka tillbaka? Absolut. Det är dock tveksamt om vi får ihop fler vistelser med alla tre barn i skolan under en längre period. Det är många saker som ska klaffa för att få till ännu en sådan typ av familjeresa. Vi får helt enkelt be om att få återkomma i den frågan.


Omslagsbild: Slow Down, Koh Lanta.

6 comments

  1. roligt att läsa din analys, annika. jag hade lätt åkt på thaimout i oktober-november och maj!

    1. Oktober och november kan vara de bästa månaderna i Thailand enligt mig, så det gör du rätt i. 🙂

  2. mysigt och intressant att läsa!

    1. Ja, det var liksom skönt att ”runda av” resan i skrift. Tack!

  3. Hittade din blogg inför vår förra resa och den gav oss massa tips. Tack för det! Nu reser vi igen till vintern! SlowDown och ön gav oss (speciellt mig) enorm mersmak av livet på Koh Lanta. 🙂 Jag håller med dig att skolgången fungerade bättre för våra yngre barn än för de äldre, även om alla var nöjda.

    1. Vad kul att höra om er upplevelse av Lanta! Hoppas ni får en underbar vistelse även den här gången. Vi längtar ihjäl oss och får se om vi får till något den här säsongen. Det är inte riktigt lika lätt med äldre barn…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close