Close
Snöyra, islandsfeber och det dåliga flygsamvetet

Snöyra, islandsfeber och det dåliga flygsamvetet

Ännu en fredag och ännu en veckouppdatering. Allt är som det ska med andra ord. Idag står snöyra (hurra!), avundsvärda resor, rejäl islandsfeber, en evig flygdebatt och Den Stora Instagramtröttman på agendan.

På hemmaplan har den här veckan, förutom snöyra, bestått av en del meck för att få ihop planeringsdagar på skola/förskola och sjuka barn. Samtidigt är jag glad över att jag inte behöver ha magont inför snöpendling in till stan varje dag, mitt hemmakontor passar mig utmärkt just nu!

RESFREDAG: 19 januari 2018 om snöyra, islandsfeber och den eviga flygdebatten

#1. Snöyra i Stockholm

isbjörn of Sweden snöyra
Nu får vi äntligen anledning att plocka fram Nellys vintermössa från Isbjörn of Sweden (pressutskick).

Ser man på, snön kom ju faktiskt till slut. Jag kan erkänna att jag har varit lite avundsjuk på alla vinteruppdateringar från de svenska fjällen under julledigheten, men nu får även jag min beskärda del. Här ute i Nynäshamn ligger faktiskt snön kvar, det har sina fördelar att bo ute på landet!

#2. Avundsvärda resor

kakao madagaskar
Läs mer om min resa till Madagaskar här.

På tal om uppdateringsavundsjuka skrev nyligen 4000 mil ett inlägg om resorna de har varit avundsjuka under året som gick, ett kul koncept som även Ladies Abroad hakade på. Min pressresa till Madagaskar kvalade in på båda listorna. Och ja, Madagaskar är ett land som fortfarande känns oupptäckt för turister i allmänhet, vilket (med rätta!) gör det hela lite extra spännande.

#3. Islandsfeber

love reykjavik
Reykjavik, 2013. Omslagsbilden är tagen vid vattenfallet Gullfors.

I veckan var ett gäng resebloggare inbjudna till en pressfrukost med Eliza Reid, som nyligen blev utnämnd till FN-ambassadör för hållbar turism. Denna Eliza är för övrigt gift med Islands president, men den kopplingen hör väl egentligen inte hemma i sammanhanget. Jag var hemma med sjukt barn (surprise!), men kunde inte undgå att bli smittad av en släng islandsfeber. Jag blir knappast friskare av nyheten att Norwegian under mars månad lanserar en direktlinje mellan Arlanda och Reykjavik, läs pressmeddelandet här.

#4. Räddar vi världen genom att sluta flyga?

flygplan

Hållbar turism och ny flyglinje till Reykjavik förresten, säger jag inte emot mig själv nu? För tillfället pågår åter igen en debatt om flygets vara eller icke vara i olika reseforum. För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om temat här på bloggen: Räddar vi världen genom att sluta flyga?

Så räddar vi världen genom att sluta flyga? Frågan är såklart mer komplex än så. Jag vill påstå att man först och främst kan försöka rädda världen genom att vara en god förälder, en god vän, en god partner, en god kollega och därtill försöker fundera på hur man kan dra sitt strå till stacken i miljöfrågan. Jag upplever att medvetenheten kring flygets miljöpåverkan blir större och större, inklusive hos mig själv, vilket är ett stort steg i sig. Förhoppningsvis räcker det i vart fall en liten bit på vägen.

Hur har då jag dragit mitt strå till stacken sedan inlägget skrevs? Bland annat genom att dra igång bloggserien Resfredags Svenska Pärlor för att uppmärksamma utflyktsmål som går utmärkt att nå även utan flyg. Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig!

#5. Den Stora Instagramtröttman

åka hem instagram

Jag spenderar (lite för) mycket tid på sociala medier och har knappast kunnat undgå Den Stora Instagramtröttman som verkar ha drabbat flera i min omgivning. Ingen verkar förstår sig på Instagrams algoritmer, helt plötsligt tappar folk en massa följare, bilder får färre likes (ve och fasa!) – men främst är jag bara lite… oinspirerad. Det som var tänkt som ett forum för ögonblicksbilder har blivit ett forum där folk lägger ut photoshoppade bilder in absurdum. Och nej, jag föregår inte själv med något gott exempel. Jag tycker personligen att Instagrams funktion ”Stories” är betydligt roligare. Stories fungerar nu som den ögonblicksrapportering som Instagram var tänkt att vara, även om jag vet att personer lägger upp filmer och bilder i efterhand även där. Jag vågar lovar att ”live”-funktionerna kommer att ta över Instastories allt mer framöver, på så sätt vet följarna med bestämdhet att uppdateringarna sker i realtid.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

7 comments

 1. Missade oxå Islands frukosten pga av vab…. livet…. sjuka barn 🙁

  Krya på er!!!

  Vårt mål är bara att bli friska t tis så vi kan resa iväg..,,

  Hade såå
  Gärna velat gå eftersom jag aldrig varit på Island och drömmer om det!

  Trevlig helg kram

 2. Håller med dig om instagramtröttman. Däremot har jag inte alls lyckats fastna (vilket kanske är tur) för instagram stories, den bygger ju som sagt på att man måste vara uppkopplad hela tiden just för att ögonblicket ska delas. Och just det är inget för mig.

  1. Neeej, håll dig borta – det är starkt beroendeframkallande, haha! 🙂

 3. Jag är delvis ansvarig för tröttman på Insta och lägger nästan bara ut bilder jag lagt lite efterhandsredigering på. Och ja, det är trist men samtidigt har ju Stories tagit över. Men ja, Instagram har blivit väldigt tillrättalagt. Synd.

  1. Ja, alltså det är ju spännande att se hur det utvecklas från ”klick, här sitter jag och äter frukost – kolla min ostmacka!”, till ”här-är-jag-på-Island-sommaren-2015-fast-bilden-är- jätteredigerad”. Numera kan Instagram också fungera som ett foto-CV, toppen för vissa, men inte lika kul kanske. ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close