Betalt samarbete med Sveriges hembygdsförbund.
För åtta år sedan flyttade jag och min familj till skärgårdskommunen Nynäshamn. Havet lockade, likaså närheten till naturen och faktum att tempot här ute verkade vara betydligt lugnare än det vi var vana vid. Det dröjde inte länge innan vi fick tipset att åka på utflykt till Torö, en av många vackra platser här i trakten. Torö ligger längst ut på Södertörnshalvön (typ i höjd med Trosa) en dryg timmes bilresa från Stockholm city. Vi återvänder hit med jämna mellanrum, nu senast under Kristi Himmelfärds-helgen som gick…
… då bokallén i Herrhamra på Torö står som allra vackrast i exploderande försommargrönska.
Den här gången har vi också planerat in ett besök på Torö hembygdsförening – vilket är första gången för oss.
Vi avslutar utflykten med picknick vid Torö stenstrand där havsvyerna är lika bedårande som vanligt. Den här typen av familjeutflykt innehåller alla ingredienser som krävs för att bli lyckad om ni frågar mig = natur, kultur och hav!
Torö hembygdsförening (ett kulturarv att bevara för framtiden)
Inför utflykten till Torö har vi bestämt träff med Birgitta som är engagerad i Torö hembygdsförening.
Det finns i skrivande stund runt tvåtusen hembygdsföreningar runt hela Sverige. Föreningarna är samlade under min samarbetspartner Sveriges hembygdsförbund som är en av Sveriges största folkrörelser. Just nu driver de satsningen Kulturarvet som besöksmål för att fler ska få upp ögonen för det kulturarv som hembygdsföreningarna bevarar och levandegör. Hembygdsrörelsens huvudfokus är det nära och lokala, men besökarna kommer från både när och fjärran.
Vi möter upp Birgitta, hennes dotter Kerstin och två av barnbarnen vid Hembygdshuset som ligger i en faluröd byggnad intill Torö lanthandel (till höger om lanthandeln om du kommer från Nynähamnshållet).
Föreningen bildades 1988 och sedan dess har det ordnats allt från utställningar och hembygdsdag till julmarknad, filmkvällar och diverse utflykter:
Ändamålet med föreningen var och är ”att värna om, vårda och dokumentera Torös miljö och kulturarv och föra det vidare till kommande generationer”. Detta gör vi bland annat genom att samla verktyg och redskap från äldre tiden och visa dem i Hembygdshuset. Utställningarna där har olika teman – t.ex. fiske, jordbruk, hemmet, skolan – och utvecklas hela tiden. Vi har också tillfälliga utställningar.
– Torö hembygdsförening
Birgitta förklarar pedagogiskt för våra barn att vanliga museum har stora magasin och resurser – och därmed möjlighet att samla större samlingar (tänk Historiska museet). Hembygdsföreningar kan däremot bara samla på få saker, eller som Birgitta säger: “Vi som bor på Torö samlar bara saker härifrån – typiska saker för hembygden.”
Torö hembygdsförening har gett ut ett antal skrifter som lyfter livet på Torö och öarna runt omkring under historiens gång. Tidningen Toröbladet, som startades samma år som föreningen, kommer ut två gånger om året och belyser dels ö-livet från förr, men också aktuella händelser i hembygden.
Livet på Torö – yrkeslivet, hemmet och skolan
Birgitta berättar att sjöfart och fiske har gått som en röd tråd för Torö under historien. Människorna som bodde här ute var inte rika, de välbärgade bodde istället i Sorunda. Innan rysshärjningarna 1719 var många bosatta på Torö, men Rysslands angrepp längs ostkusten fick förödande konsekvenser för Torö liksom övriga Sverige. Gårdar och stall brändes ner, likaså säden, och båtarna fördes bort. När ryssarna var klara stod ett enda hus kvar på Torö (ett hus som ryssarna inte hittade). Kyrkan fick stå kvar, men användes som stall. Förödelsen gjorde att många Torö-bor fick bli tiggare i Stockholm – det tog nära 200 år för folket att komma tillbaka.
Inne i hembygdshuset finns dels en permanent utställning om livet på Torö, dels en tillfällig utställning för att uppmärksamma årets 100-årsjubileum av Torö skola.
Hemmet
Den permanenta utställningen hjälper oss besökare att få en känsla för hur det kunde se ut i ett Torö-hem förr om åren.
Här finns också en autentisk modell av en Torö-gård tillverkad av Erik Karlsson, vars farfar byggde en av båtarna som ligger utanför Torös röda hembygdshus. Det omsorgsfulla arbetet har resultat i små miniatyrer av boningshus, snickarbod och visthus (där taken kan lyftas av så vi får se hur det såg ut invändigt), men också båt och brygga.
Våra barn lyssnar intresserat när Birgitta berättar hur det gick till när båtarna byggdes – en lång process som började när hästen drog hem båtvirket som fick torka på hyllor inne i verkstaden/snickarboden. Virket skulle sedan böjas, vilket gjordes i en bastrumma. I snickarboden fanns inga tapeter, däremot användes tidningar som tapeter. I skafferiet – som gick under namnet visthusboden – förvarades bland annat fisk, korvar och skinka som röktes, saltades och torkades.
Yrkeslivet
Här ute i skärgården räckte det inte med att ha ett yrke – man var tvungen att vara både fiskare, jagare och bonde. Dessutom kunde nästan alla bygga båtar. Att barnen tog roddbåten till skolan var inga konstigheter. För att klara sig var jakten viktig, vilket bland annat innebar att man sköt sälar på isen. (Ser ni pulkan på bilden ovan? Där låg jägaren och väntade in sälarna). Man tog också ägg från sjöfåglarna – ägg som sedan användes för att baka sockerkaka och andra läckerheter.
Fisket var givetvis också väldigt viktigt. Barnen blev experter på att drilla hål i större stenar som sedan användes som sänken till fiskenäten. Än idag hittar Birgitta och andra boenden på Torö stenar med drillade hål som sköljts upp från havet.
Torö skola firar 100 år!
I år (2022) firas att det var 100 år sedan Torö skola invigdes! Detta jubileum uppmärksammas av både Torö hembygdsförening och de nuvarande ägarna till skolfastigheten, som ligger söder om Toröbutiken.
I anledning av 100-årsjubileet har Torö hembygdsförening byggt upp en tillfällig utställning med skoltema. Under vårt besök får barnen sätta sig i varsin skolbänk och prova på att skriva skrivstil med riktig bläckpenna, som doppas i bläckhorn! Birgitta berättar att hon under skoltiden textade istället för att skriva skrivstil (eftersom hennes pappa gjorde det) och därför fick kvarsittning i skolan varje lördag. Hårda bud!
Riktigt så strängt blir det inte under vårt besök, då fem nervösa barn sitter vid de gamla skolbänkarna och fumlar med pennor, bläck och papper innan de får till snitsen…
… men efter lite övning skriver de på raspande papper som om de aldrig har gjort något annat!
I anledning av skoljubileet kommer det lördagen den 9 juli att hållas en samling vid skolan för gamla elever och personal. Dagen efter, alltså den 10 juli, kommer Torö skola vara det genomgående temat på Hembygdsdagen.
Läs mer om Torö skola som firar 100 år!
Bra att veta om Torö hembygdsförening
- Adress: Storbygården 6 149 92 Nynäshamn
- Kontaktuppgifter: hembygdtoro @ gmail.com eller 076-888 20 42
- Evenemang: Föreningen anordnar en årlig hembygdsdag under juli månad, och även en julmarknad i advent. Under sommaren brukar det också vara filmkvällar med filmer som har anknytning till Torö.
- Öppettider: Varje lördag under juli månad.
- Vill du bli medlem i föreningen? Läs mer här.
- Nyfiken på andra hembygdsföreningar och Sveriges hembygdsförbund? Kika gärna på Sveriges hembygdsförbunds hemsida för att läsa mer om den förening / de föreningar som ligger nära dig!
Tips på fler saker att göra på Torö med omnejd
#1. Torö stenstrand och Örens naturreservat
En av platserna på Torö dit vi gärna återvänder är Torö stenstrand och Örens naturreservat som lockar med havsvyer, öppen horisont och Torös karaktäristiska stenstrand. Torö stenstrand och Ören är även ett av Sveriges bäst ansedda surfställen för alla typer av surfing eftersom kombinationen av vindar och vågor skapar ultimata förutsättningar för surf. Vår familj är inga surfare, men åker gärna till Torö stenstrand året runt för att promenera och äta picknick.
Läs mer: Torö stenstrand och Örens naturreservat – hav och horisont!
#2. Landsort
Fortsätter du på huvudvägen från Torö hembygdsförening hela vägen så lågt det går når du Ankarudden där båtarna avgår till Landsort. Båtfärden över till den lilla skärgårdsidyllen tar ungefär en halvtimme och är verkligen värd sin resa. Namnet “Landsort” kan för övrigt skapa viss förvirring eftersom ön egentligen heter Öja. Egentligen är det öns fyr och lotsstation som heter Landsort, men de allra flesta känner ön under namnet Landsort.
Läs mer: Landsort – båtutflykt till Stockholms skärgård
#3. Nynäshamn
Nynäshamn lockar med både småstadskänsla, närheten till natur och oemotståndliga havsvidder. Gillar du fisk och skaldjur ska du absolut planera in ett besök på Nynäs Rökeri nere vid hamnen. Fikar gör du bäst på Müllers Bageri och Konditori. Vill du övernatta kan jag rekommendera Nynäs Havsbad, ett spahotell med extra allt.
Läs mer: Att göra i Nynäshamn – skärgårdspärlan utanför Stockholm
Inlägget är ett betalt samarbete med Sveriges Hembygdsförbund. Här hittar du fler tips på saker att göra i Stockholm.