Close
Att resa på sitt sätt

Att resa på sitt sätt

I det senaste avsnittet av Att resa-podden pratar jag och Lisa om att resa på sitt sätt och dyker därmed djupare in i ämnen som resesnobbism, den polerade ytan på sociala medier och provocerande citat.

Både jag och Lisa vill se oss själva som (rese)inspiratörer, men våra val av resmål och sätt att resa på kan, tro det eller ej, ibland faktiskt också göra oss till provokatörer.

att_resa_podden

Lanta_festival

Att inspirera eller provocera?

Lisa skriver en bra sammanfattning kring vår diskussion i podcasten i sitt inlägg ”Att resa på sitt sätt – och inspirera eller provocera?”:

”Men det är ju så, att det finns mycket kring just resor som kan engagera andra. För att resa utan att någonsin uppröra någon så ska ”man” helst resa miljövänligt och etiskt på alla möjliga sätt, unikt och intressant men inte för unikt (för det är resesnobbism), till vackra ställen men i sociala medier dämpa den bilden något (för den kan ju inte var helt sann?), på barnens villkor om man inte till och med ska stanna hemma just för deras skull, med omtanke om alla som faktiskt inte har råd (hur kan ni ha det?) och… Ja. Listan kan göras enormt lång.”

Jag har tidigare skrivit mer om den hårfina linjen mellan att inspirera vs provocera i blogginlägget ”Det här är en blogg om resor”.

Resesnobbism

För ett tag sedan lyssnade jag på ett samtal där en mycket berest person engagerat berättade om sina unika reseupplevelser. Personen i fråga skulle aldrig i livet kunna tänka sig att resa till någon turistfälla utan föredrog outforskade resmål och stigar som ingen annan har trampat på. Hela samtalet hade en underton som gick ut på att personen i fråga ställde sitt eget resande över de vanliga ”turisternas” sätt att resa på. Jag skulle helt enkelt vilja klassa den här personen som en resesnobb! Fast vänta nu… har jag inte själv pratat om skillnaden mellan att verkligen resa och att ”bara åka på semester”? Innebär det att jag en resesnobb!? Är du som läser det här en resesnobb? Dela gärna med er av era tankar och funderingar kring ämnet!


Här kan du lyssna på podcastavsnittet 008 – Att resa på sitt sätt. Du kan också klicka in och lyssna direkt på iTunes. Har du några frågor eller funderingar om podcasten får du gärna lämna några rader här på bloggen, eller mejla mig och Lisa på hej (at) attresapodden.se. Vi finns numera även på Instagram under @attresapodden.se

11 comments

 1. Så himla bra ämne ni tar upp! Känner igen de här diskussionerna och tankarna. Kan vara en balansgång många gånger…!

  1. Tack Helena! Ja, visst kan det vara en balansgång ibland – och därför extra viktigt att lyfta diskussionen tyckte jag och Lisa.

 2. Bra och jätteintressant avsnitt av podden. Jag hoppas att vi alla kanske kan bli lite tolerantare mot varandras val av resa/interesa. Alla har olika behov och jag hoppas att alla vågar följa sitt eget hjärta när det gäller resande, om det så är All-Inclusive, Charter, bokaalltsjälv, kända resmål eller mindre kända resmål.

  1. Kul att du tycker det Daniela. Ja men precis, förhoppningsvis blir kan vi bli mer toleranta. Det finns ju inga rätt eller fel när det gäller resande, eller hur!?

 3. Jag har inte lyssnat än men jag tycker alls måste få resa på det sätter som passar dem. Inget sätt är mer rätt än det andra och det är varje person som avgör vad som är rätt för den. Vissa sätt att resa kan passa samma person bra under olika villkor. T ex all inklusive och bamseklubb med familjen för att nästa resa bestiga Kilimanjaro med vänner.

  Jag har självklart fått många frågor om hur jag kan resa till Iran och stödja ett land som har den kvinnosynen Iran har. Självklart reser jag inte dit för att jag stödjer kvinnosynen utan för att jag önskar uppleva den natur och kultur som landet erbjuder.

  1. Det är väl ungefär precis det vi kommer fram till – att alla som reser är ute efter olika känslor och upplevelser. Det finns inga rätt och fel!

   Jag tycker att din resa till Iran är hur spännande som helst, har hört att det är ett väldigt vackert land. Ser fram emot att läsa dina inlägg därifrån!

 4. Alla måste ju få resa så som det passar en själv, och då måste man även få prata om det, visa bilder och vurma för sin favoritdestination eller sätt att resa. MEN jag tycker man kan göra det utan snorkig eller överlägsen underton och försöka förstå och inte se ner på de som föredrar andra typer av resor. Då BORDE man inte provocera någon, tycker man 🙂

  1. Precis Maria, bra skrivet!

   1. Min kommentar utvecklades visst till ett helt blogginlägg, till slut 😉 –> http://mariasmemoarer.com/2016/march/om-resesnobbism-los-cristianos-ett-turistghetto-2.html

 5. Med risk för att låta partisk då men de där var ett av de bättre avsnitten hittills och framförallt rätt i tiden, när även jag känner att det går lite svallvågor kring allt det här. Ditt inlägg och den där långa debatten i Facebook-gruppen som exempel, plus att jag själv retat lite folk med ett par inlägg som kanske kan verka provocerande. Vilket de också är, men mest för att väcka tankar hos folk och inte för att göra folk förbannade.

  För, i slutändan, handlar det ändå om vad en själv vill. Charter, bada med krokodiler eller stanna hemma. Det är ju var och ens val. Jag ska försöka förstå det själv också. Det är inte så lätt alla gånger när folk säger att de inte tycker om att resa, då vill jag ju bara banka vett i huvudet på dem. 😉

  1. Tack för fin feedback Daniel, förstår att du gillade i vart fall slutet av avsnittet, haha! 🙂 Och visst handlar det i slutändan om vad den enskilde personen vill. Skönt ändå att vi alla är lika, eller hur!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close