Jag har spenderat nästan alla mina sommarlov i Blekinges ö-värld och känner mig hemma bland hav, kobbar och skär. Den enda nackdelen med att trivas så oerhört bra på “vår” ö Sturkö utanför Karlskrona är väl att övriga grannöar i Blekinge inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar. Jag har hört en massa fint om Tjärö utanför Karlshamn under årens lopp, men det dröjde ända tills i somras innan jag till slut klev i land på ön.
I det här inlägget kommer tips och inspiration i bloggformat om min och syskonens fina tur till Tjärö. Utflykten till skärgården kombinerar vi med en tidig lunch på Äggaboden utanför Ronneby, en Blekingekombination värd att rekommendera!
Tjärö utanför Karlshamn – (ännu) ett fint utflyktstips i Blekinge
Tjärö ligger alltså i Järnaviks skärgård i Karlshamn, Blekinge. För att komma till ön är det båt som gäller…
… i vårt fall fina M/S Tjärö som avgår från Järnavik, som i sin tur tillhör Bräkne-Hoby och ligger i Ronneby kommun. Jag fick en intressant kommentar här på bloggen från en läsare som konstaterade att Tjärö förvisso rent geografiskt tillhör Karlshamn, men att båten från Järnavik till Tjärö å andra sidan började gå långt innan båten började gå från Karlshamn. Detta förklarar varför Hoby-borna tycker att ön “tillhör” dem (sagt med glimten i ögat ska tilläggas, se hela kommentaren under det aktuella inlägget).
Efter en behaglig båtresa på drygt femton minuter når vi Tjärös gästhamn, där både segelbåtar och motorbåtar ligger och guppar på rad.
Efter att ha kikat på kartan bestämmer vi oss för att gå den tre kilometer långa och gulmarkerade strövstigen, vilket blir en perfekt uppladdning inför vår bokade middag på restaurangen senare under dagen.
I anslutning till gästhamnen, alltså i mitten av ön, finns fullt med röda hus och stugor från 1800-talet som är tillgängliga för gäster som vill bo på ön. I dagsläget finns inte mindre än 137 bäddar fördelade på 13 olika hus – alla med varierande standard och storlek.
Det finns också en servicebyggnad med dusch och gemensam bastu samt en rejäl byggnad för självhushåll.
Tjärö verkar populärt för alla möjliga konstellationer och sällskap. Vi träffar allt från ett gäng kompisar som är här på svensexa till en släkt som firar en äldre släkting, men också en hel skolklass som har åkt till Tjärö för att bada. Sommaren på Tjärö är i sitt absoluta esse med strålande sol, röda hus med vita knutar och glittrande hav.
Det krävs inga speciella vandringsskor på strövstigen, jag klarar med mig fint med Birkenstock på fötterna. Rundslingan är varierad och bjuder på fina utsiktsplatser, sittplatser för grillning och skärgårdsnatur av bästa sort i form av lövskog, ängar och betesmarker. Tjärö är del av de länkade kustlederna längs ARK56 och passar bra för exempelvis en tur med kajakpaddling och vandring. Här hittar du bra turförslag för Tjärö.
Innan vi vänder tillbaka mot hamnen ser vi till att landa en stund nere vid Korpabryggan och dess fina badplats.
Här väntar både badbrygga och varma klipphällar att ligga på för att lapa sol. För de mer våghalsiga finns klippor att hoppa från (se vänster i bild).
Vid Korpbryggan finns också anvisade tältplatser på ängen framför Tjärös konferensbyggnad. Priset för att tälta på Tjärö ligger i skrivande stund på 75 kr per person, eller 250 kr för en familj.
Mot slutet av dagen har vi förbokat bord på Tjärös restaurang för en middag nere vid vattnet. Den röda byggnaden med stora glaspartier är både vacker och stilren, och påminner en del om sammanlänkade fiskebodar i större format. Vi hugger in på charkbricka och diverse större rätter. Mitt tips är att sikta in er på menyns Tjärö-specialare snarare än standardrätter.
Lagom till solen sänker sig över vattnet hoppar vi på M/S Tjärö som puttar tillbaka mot Järnavik efter ännu en lyckad dag i Blekinge skärgård!
Bra att veta inför ditt besök på Tjärö:
- Ta dig hit: M/S Tjärö går från Järnavik (söder om Bräkne-Hoby) mellan maj fram tills mitten av september och kostar 100 kr/per person. Det går att boka andra tider utöver ordinarie tidtabell, i så fall tillkommer 500 kr extra utöver biljettpris (30 kr/barn). Det går även att resa till ön med länstrafiken från Matvik och Karlshamn.
- Tänk på att Tjärö är ett naturreservat, vilket innebär att vissa föreskrifter gäller på ön. Ett par av dessa är att du inte får ha med lösspringande hund eller tälta på annat än angiven plats. Läs mer om vad som gäller hos Länsstyrelsen Blekinge.
- Vill du fortsätta semestern i Karlshamn med omnejd? Här hittar du flera tips på saker att se och göra i närheten av Tjärö: Att göra i västra Blekinge – 6 utflykter.
- Mer information om Tjärö finns på öns hemsida.
Fler Blekingetips finns här: Semester i Blekinge – guide med tips för en lyckad resa Gilla gärna Resfredag på Instagram för fler restips i och utanför Sverige!
6 comments
visst är den fin vår pärla. dit blir det många turer varje år.
Fast jag har svårt för att “folk” säger att det är en ö utanför Karlshamn (glimten i ögat) Ön tillhör för visso geografiskt Karlshamn men båten från Järnavik, som tillhör Bräkne-Hoby och ligger i Ronneby kommun gick långt innan båt från Karlshamn började gå. Så vi Hobybor tycker ju att ön tillhör oss 🙂
Numera kan man ingen åka från Ronneby också och med anaslutningsbåt därifrån ta sig till Karlskrona också.
Hoppas det blir fler turer för er, säger jag som aldrig har varit på Sturkö, haha
Åh, det är EXAKT sådan här information som är spännande att känna till Birgitta. Tack, väldigt intressant att höra “Hoby”-versionen. Det lär bli fler turer för oss, absolut… när vi nu kan slita oss nästa gång. Ses på Sturkö! 🙂
Kan också tipsa om att själva Järnavik är värt ett besök. Det finns flera olika boenden, det finns matställen och bad. Det finns även två fina vandringsslingor: Kamrastigen och Svalemålaleden, som bjuder på fantastisk hög och fin utsikt över havet.
Tack snälla – vilka bra tips!