Inlägget “Tips om Dresden” är del av ett samarbete mellan Att resa-podden samt Tyska Turistbyrån och Dresden Marketing.
Dresden har under historiens gång gått från storhet till fall, rest sig och fallit igen. Efter krig, bränder och inte minst svåra bombningar under andra världskriget är staden och dess omgivningar i Elbland idag en turistdestination att räkna med.
I Att resa-podden pratar vi ofta om charmen och fördelarna med att ge mindre kända städer en chans. Sevärdheterna blir inte lika förutsägbara, känslan blir en annan och vyerna vidgas. Jag, som tidigare bodde ett år i Berlin, hade oförskämt dålig koll på vilka andra tyska städer som kunde tänkas locka utöver staden jag bodde i. Jag var helt insnöad på Berlin och möjligtvis också Nürnbergs julmarknader. Efter att många år senare ha uppmärksammat Dresden och dess smeknamn “Elbflorenz” (Florens vid Elbe) såddes ett frö om att utforska staden närmare. Sagt och gjort, i mitten av augusti tog jag och min poddkollega Lisa tåget från Berlin med riktning mot Dresden. Efter tre intensiva dagar på plats är vi rörande överens – den här staden är definitivt ett värdigt småsyskon till Berlin. Glöm inte det nästa gång du är i tagen att planera en resa till Tyskland! Här är några tips om Dresden att ta med dig på vägen.
Tips om Dresden: ett värdigt småsyskon till Berlin
#1. Varför åka till Dresden?
Dresden, som ligger drygt 20 mil söder om Berlin, har idag runt en halv miljon invånare och räknas som Tysklands tolfte största stad. Att staden är relativt liten innebär att det ganska snabbt går att skapa sig en känsla för staden och avstånden gör det relativt rätt att promenera runt. När jag frågar vår lokala cykelguide om det bästa med Dresden kommer svaret snabbt: “Här har du aldrig mer än några minuters promenad bort från att vara helt för dig själv”. Att de stora folkmassorna uteblir innebär dock inte att staden är ointressant, Dresden lockar tvärtom med olika typer av arkitektur i form av både Altstadts historiska landmärken och Neustadts oväntade blandning av barockkvarter och ruffig hipsterkänsla, vilket mixas med tidstypiska byggnader från Dresdens DDR-dagar efter kriget.
#2. Två stadsdelar på varsin sida av Elbe
Stadens läge på båda sidorna av floden Elbe ger en väldigt fotovänlig vy av stadsbilden, precis som Budapest delas av Donau. De centrala stadsdelarna på varsin sida av Elbe binds ihop av broarna Albert-, Carola-, Augustus- och Marienbrücke (min personliga favorit är Augustusbron med dess valv, vilken förbinder de båda stadskärnorna).
Tips om Dresden: Altstadt
Altstadt är vår motsvarighet till Stockholms Gamla stan, om än återuppbyggd efter de förödande bombningarna under slutet av andra världskriget. I Altstadt lät markgreven av Meissen redan under 1200-talet bygga en borg vid fiskebyn Drezdzany och snart blev Dresden känd som köpemarknad istället för fiskeby. Under den här perioden byggdes också en kyrka på den plats där Frauenkirche ligger idag. Hundratals år senare, under 1700-talet, upplevde Dresden sin storhetstid i egenskap av huvudstad för en polsk-sachsisk union. Staden leddes då av August den Starke, som gjorde allt för att Dresden skulle efterlikna det franska hovet under “Solkungens” glansdagar. Detta gjorde August bland annat genom att lägga fram ett förslag till nöjespalatset Zwinger, som idag är en av Altstads mest karaktäristiska sevärdheter.
Det är även i Altstadt man hittar flera av de andra kända historiska byggnaderna i staden. En av byggnaderna som förmodligen gör störst intryck på de flesta, inklusive mig själv, är Frauenkirche. Det beror inte bara på den pampiga utformningen utan också för att kyrkan har kommit att bli en symbol för Tysklands återförening. Frauenkirches karaktäristiska kupol kollapsade under den stora bombattacken i februari 1945, då staden i princip ödelades och drygt 25000 personer dog – det går inte att läsa om bombningen i Dresden utan att bli berörd. Kyrkan, som återinvigdes så sent som 2005, ligger vid torget “Neumarkt” ett stenkast från torget “Altmarkt“. (Ja, det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte tappa bort sig bland begreppen om nytt och gammalt i Dresden!) Andra historiska och kända historiska monument i Altstadt ligger är Kreuzkirche, Semperoperan och det kungliga palatset.
Tips om Dresden: Neustadt
På andra sidan Elbe ligger stadsdelen Neustadt, som i sin tur delas upp i Dresdens Innerer Neustadt och Äußere Neustadt. Den inre delen av Neustadt, där också de berömda Barockkvarteren ligger placerade, ligger närmast Elbe och har Albertplatz som naturlig knytpunkt. Här ligger fokus på porlande fontäner, vackra husfasader och kyrkor.
Längre bort från Elbe, norr om Albertplatz, ligger istället det som kallas för Äußere Neustadt vilket består av ett gäng kvarter där det tidigare bodde industriarbetare och senare också medlemmar i Röda Armén. Liksom i flera andra städer runt om i världen ses nu dessa kvarter som übertrendiga och alternativa, det gäller särskilt Louisenstrasse och Alaunstrasse. De konstnärliga inslagen ger sig allra starkast till uttryck i det som kallas för Kunsthofpassage = fem sammanbunda innergårdar där den ena coolare än den andra. Om Kunsthofpassage kan likställas som en show framförd av ett punkband är Berlins motsvarighet Hackesche Höfe en klassisk och sofistikerad symfoniorkester. Ska ni lägga ett tips om Dresden på minnet är det just Kunsthofpassage!
Läs mer hos Lisa: Neustadt Dresden – en cool stadsdel värd ett besök i sig
#3. Att göra i Dresden
Restauranger i Dresden
Restauranger finns det gott om i Dresden, på listan med tips om Dresden vi får med oss från turistbyrån finns mängder av förslag med namn som bland annat innefattar Alte Meister, Bautzner Tor och Makamaka. Efter att ha googlat runt fastnar jag och Lisa främst för Felix im Lebendigen Haus (Altstadt) och Lila Sosse (Neustadt):
Felix im Lebendigen Haus: Det kombinerade hotellet/restaurangen/baren Felix, vinner lätt pris som resans häftigaste restaurangupplevelse – även om själva maten förvisso är god men inget jag lägger på minnet. Det är istället läget, med en mäktig utsikt över Zwinger, och inredningen som gör intryck och avtryck. Det känns som att jag befinner mig i en mix av bröllopsfest, tak-/strandbar och hipp nattklubb, med närliggande kulisser i form av ett barockt nöjespalats. Adress: Kleine Brüdergasse 5
Lila Sosse: Den här restaurangen ligger på en av Kunsthofpassages trendiga innergårdar, och förväntas med andra ord att leva upp till sin slogan om “Jünge Deutche Küche” (ungt tyskt kök). Menyn består av smårätter, som alla kommer in i förslutna glasburkar. Det är en bra tanke, och onekligen kul att få in rätterna så här, men menyn imponerar inte jättemycket. Det här är definitivt ett ställe att gå till för stämningens skull, men kanske inte för din bästa matupplevelse någonsin. Adress: Alaunstrasse 70
Resans smakmässigt bästa måltid äts utanför Dresden, på Adams Gasthof i Moritzburg. Här äter vi rejäl mat på restaurangens lummiga innergård (men det går givetvis lika bra att sitta inne). Adress: Markt 9, Moritzburg
Kultur och museum
Dresden har vett nog att förvalta sitt arv som före detta storhetsmakt vad gäller kultur, och är idag fortfarande en stad världsvida känd för konst och kultur. I staden finns inte mindre än 40 olika museum (tänk dock på att de allra flesta är stängda på måndagar).
Två utflykter i närområdet
Moritzburg
När jag själv googlade efter tips om Dresden var det närliggande sagoslottet Moritzburg ett av besöksmålen jag ville få uppleva. Slottet, som är omringat av konstgjorda sjöar och kanaler, byggdes under 1500-talet som ett jaktslott åt kurfurst Moritz av Sachsen. Här fanns stora jaktmarker och området var tänkt som en enda stor vuxenlekpark. Här har det under åren hållits storslagna baler, fester och mängder av jakter. Faktum är att det under 1800-talet till och med byggdes ett fyrtorn där det fina folket lekte sjörövare och iscensatte sjöslag. Idag fungerar slottet som ett statligt museum.
Ett par hundra år efter att slottet i Moritzburg hade byggts, uppfördes lustslottet Fasanenschlösschen – det minsta slottet i Sachsen. (Namnet härstammar från fasanerierna som tidigare fanns här). Det sockersöta lilla slottet ligger drygt 2 kilometers promenad från “huvudslottet”, för oss blir det en optimal söndagspromenad genom det lugna slottsområdet. Fyrtornet jag nämner ovan står fortfarande kvar, bara ett stenkast från Fasanenschlösschen.
Ta dig hit: Vi tar buss nr 326 till slottet från Neustadt Hauptbahnhof (riktning Markt, Moritzburg), bussresan tar 25 minuter.
Sächsische Schweiz
Det är onekligen förvirrande att vara i Tyskland och åka till en plats som heter Sächsische Schweiz, men det är egentligen inte mer komplicerat än det låter. Ett par unga konstnärer från Schweiz tyckte att platsen och dess branta klippor påminde om deras hemland Schweiz – därav smeknamnet som nu är vedertaget. Området är riktigt fint, som en alpdröm, och hit vallfärdar både turister och lokalbor för att hajka eller bara njuta av omgivningarna.
För vår del spenderar vi dagen i Sächsische Schweiz med att vandra en guidad tur, vilken börjar med en brant stigning upp mot den berömda bron Bastei. I området finns också lämningar från medeltidsborgen Felsenburg Neurathen. Det kostar ett par euro i inträde för att komma in till lämningarna, men är värt det för att få en känsla av hur det måste ha känts att bo på de höga klipporna som på många ställen stupar rakt ner. Under vår vandring tar vi oss igenom alla möjliga typer av miljöer, från höga höjder, vidare till skir lövskog för att avsluta med en distans genom fuktiga “trollgångar” med klippor på båda håll (det kan skilja nästan 20 grader i temperatur från bergstopparna till de trånga gångarna). Ett separat inlägg om vår vandring kommer här på bloggen framöver.
Ta dig hit: Drygt 25 minuter med tåg från Dresden Hauptbahnhof ligger hållplatsen Kurort Rathen, där vi stiger av och sedan tar oss över Elbe med en liten linfärja. Färjan över tar bara ett par minuter att åka över och kostar två euro ToR.
#5. Praktiska fakta om Dresden:
Transport till och i Dresden
För att åka till och inom Dresden och dess omgivningar är Deutsche Bahns hemsida ovärderlig för att leta rätt avgångstider, få förslag på färdvägar och boka biljetter. Det går att ta sig hela vägen från Sverige till Dresden med tåg, dock via ett byte i Berlin. (Tågstäckan mellan Stockholm – Berlin går på 12 h.) Tåget från Berlin tar bara 1 h och 50 minuter, och jag får höra att många väljer att stanna till i Dresden för att sedan åka vidare till Prag. Transportsystemet inne i Dresden är smidigt, staden trafikeras av både spårvagn (Strassenbahn), bussar och pendeltåg (S-bahn). För fjärrtrafik i staden gäller två stationer: Dresden Hauptbahnhof i Altstadt och Dresden-Neustadt. Det finns också två bergbanor i staden som lär ge en bra panoramautsikt. Biljetter köps smidigast i automater i anslutning till hållplatserna, glöm inte att du måste stämpla/aktivera korten, vilket du kan göra aningen i en stämpeldosa på hållplatsen eller i spårvagnen.
Ett smidigt sätt att ta sig runt och få en överblick över staden är att ta en tur med turistbussarna. Vi åkte en 1,5 h lång guidad busstur med Dresdner Stadtrundfahrt. Die Roten Doppeldäcker har sett sina bästa dagar, men fyller sitt syfte. Ett annat tips att ta fasta på är att hyra cyklar för att ta sig runt i staden, det är en skön känsla att susa fram längs Elbe! Cyklarna kan du bland annat hyra på Dresden Information vid Neumarkt.
Boende i Dresden
Vi spenderar tre nätter på Star Inn Premium Hotel, ett centralt boende beläget precis vid Altmarkt. Hotellet är fräscht, har en hotellfrukost långt över medel och enkelrummet jag bor i (nr 606) har balkong med utsikt över Frauenkirches kupol. Läget är svårslaget, det är enormt skönt att ha hotellet som bas och därifrån ta sig vidare på våra upptäcktsfärder genom staden. Adress: Altmarkt 4
#6. Fem snabba om Dresden
1) En av Europas grönaste städer
Dresden sägs vara en av Europas grönaste städer, med skog och grönområden på 63 procent av ytan. Här finns fyra naturreservat och därutöver också naturskyddsområden. Den stora parken Grosser Garten intill Altstadt är en riktig oas i staden och ett hett tips om Dresden, med gröna ytor perfekta att slappa i, liksom Burgerwiese Park. Även Botanischer Garten, som ligger strax intill Grosser Garten, lär vara värd ett besök.
2) Fika lokalt och beställ Eierschecke
Jag ser till att beställa in den lokala efterrätten Eierschecke innan jag åker hem, men smaken är lite för osöt för mig. Å andra sidan gjorde jag inte min hemläxa, utan beställde kakan på ett turisthak vid Neumarkt istället för att gå till cafét som sägs ha de absolut bästa Eierschecken i stan. Cafét heter Dresdner Kaffeestübchen och ligger på Salzgasse 8.
3) Canaletto – Das Dresdner Stadsfest
Sedan 20 år tillbaka firar Dresden en rejäl stadsfest varje år, vilken avslutas med ett imponerande fyrverkeri. Vi har turen att pricka in rätt helg, vilket innebär att staden känns som en enda stor fest. Jag får associationer till tyska julmarknader (som jag älskar högt!), fast under sommartid. Under den 52 timmar långa festivalen finns ett gediget program att välja på, med allt från konserter, teater och familjeaktiviteter.
4) Tysktalande turister i majoritet
Hela åttio procent av Dresdens turister är tysktalande. Många av dem är från andra delar av Tyskland, men kommer också från Österrike, Schweiz och Tjeckien. Det är dock inga problem att ta sig runt på engelska, men faktum att turistbyråns guidade cykelturer i staden just nu endast ges på tyska är en indikation på att det inte direkt vimlar av engelskspråkiga turister. (Det är dock högaktuellt att skapa en grupptur som ges på engelska.)
5) Världens vackraste mjölkaffär
Ett givet tips om Dresden är att svänga förbi Pfunds Molkerei, utsedd till världens vackraste mjölkaffär. Det må vara en turistfälla, men en väldigt vacker sådan. Historien går tillbaka till affärsmannen Pfund, som år 1879 tog hit ett gäng kossor och ställde upp bakom en glasvägg – så att kunderna kunde se korna mjölkas på plats och därmed få en garanti att mjölken de köpte var purfärsk. Det blev succé och snart kunde en butik öppnas – täckt med med handmålat kakel från Villeroy & Boch. Här kan kunderna idag köpa mejeriprodukter av alla slag, men också andra delikatesser. Det är (dessvärre) fotoförbud i butiken, men jag frågade och fick lov att knäppa ett par bilder till bloggen.
Vill du ha mer inspiration om att resa till Dresden? Lyssna på avsnitt nr 67 av Att resa-podden, där första halvan tillägnas Dresden: Att resa till secondary cities.
Har ni fler tips om Dresden får ni gärna fylla på i kommentarsfältet! Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.
9 comments
Mycket fint inlägg om våra fina dagar i Dresden!
Danke schön! 🙂
Härligt inlägg om Dresden! Vi fick med oss det mesta, men siktar även på flera besök i området!
Tack Linda! Ja, det finns all anledning att åka tillbaka.
Ser ju riktigt fint ut! Dresden har jag aldrig riktigt tänkt på som resmål, men det ser ju absolut ut att vara värt ett besök!
Tack. Och ja, det är absolut värt (minst) ett besök…
Längtar till Dresden, men det får bli en annan dag. Fint inlägg!
Tack, vad glad jag blir! Ja, ni har väl fått er beskärda del av Tyskland i år.