Close
Tips för att resa billigt: från planering och bokning till hemkomst

Tips för att resa billigt: från planering och bokning till hemkomst

tips för att resa billigt
Frågan om tips för att resa billigt måste vara en av de mest vanligt förekommande frågorna till en resebloggare, jämsides med frågor om våra favoritresmål.

Många efterfrågar ett färdigt recept där slutresultatet är en minnesvärd resa som inte känns av alltför mycket i plånboken. Knepen som finns är inte vidare hemliga, men visst finns det några genvägar för att hitta bra priser. Här är några av mina tips för att resa billigt som jag gärna rekommenderar vidare.

Resfredags tips för att resa billigt

#1. Inför resan

cykla billigt
Inför min jorden runt-resa slutade jag köpa SL-kort och cyklade istället överallt.

Ofta handlar frågorna om hur det går till att få så billiga biljetter och så billigt boende som möjligt, men glöm inte att fundera över hur du sparar ihop pengar för att ens komma iväg överhuvudtaget. Att spara ihop pengar till en resa gör du inte över en natt, det handlar istället om prioriteringar och de val du gör varje dag.

 • Ta som vana att regelbundet se över dina avtal, här finns tusenlappar att hämta.
 • Bokför alla löpande utgifter under en vecka: Lunch ute, fikastopp, take away-kaffe och transportkostnader kan snabbt rinna iväg. Kan du istället ta med lunchlåda, bära med en vattenflaska (2019 bör ingen behöva köpa vatten på flaska, i alla fall i Sverige) och ta cykeln som omväxling? Idag finns ett antal smidiga appar att ladda ner för att få bättre koll på din privatekonomi.
 • Är ni en familj? Kämpa för målet gemensamt och swisha pengar till ert resekonto varje gång ni tänkt köpa något men avstår. Som barn är det nyttigt att se hur pengarna faktiskt växer fram genom prioriteringar.

#2. Boka biljetter och boende

boka resa

Tips för att resa billigt: biljetter:
 • Använd Avionero för att leta efter flygbiljetter: Jämför, jämför och jämför igen – sajter, datum och rutter. Om du själv inte vill lägga tid på att rodda med sökningar på flera olika sajter kan jag tipsa om använda  Avionero som är en sökmotor för flyg. Den här tjänsten utgår från användaren – dig och mig – för att hitta bästa möjliga biljetter.   
 • Brukar du handla på extrapris i vanliga fall? Det finns ingen anledning att göra annorlunda när du letar efter resor. Håll utkik efter erbjudanden, rabatter och kampanjer. Prenumerera på nyhetsbrev och följ Facebook/Instagramkonton från relevanta aktörer där det ofta dyker upp olika typer av erbjudanden. Ofta vill företag premiera sina trogna följare/kunder.
 • Håll koll på lågpriskalendrar. Dessa kan du hitta både för flyg och tåg.
 • Använd dig av tjänster där du får kickback på köpet, det vill säga för varje intjänad krona går pengar tillbaka till dig.
 • Utnyttja bonus/poängsystem. Vi använder ett kreditkort för att tjäna in CashPoints som vi sedan kan använda när vi betalar flygbiljetter. Jag utnyttjar dock ovilligt kredittjänsten, utan sätter in pengar varje månad i förskott, för att använda kreditkortet som ett vanligt bankkort.
Tips för att resa billigt: boende

 • Jämför och testa olika alternativ! Från förmedlare direkt in på de olika boendealternativens hemsidor.
 • Säsongserbjudanden: Många boenden erbjuder kraftigt rabatterade priser eller erbjudanden (bo 2 nätter/veckor betala för 1) under lågsäsong. Om du inte är bunden av skollov eller fasta semesterveckor kan du komma ner rejält i pris.
 • Överväg olika typer av boenden! Hotell är smidigt, men dyrt. Kan du istället bo på B&B eller vandrarhem? Vill du komma undan helt gratis finns coachsurfing som alternativ. 
 • Byta boende: Byt med någon annan, här finns flera olika tjänster att ta del av. 
 • Ju fler, desto bättre pris: Ska du hyra hus kan du ofta komma billigare undan om ni är många i sällskapet.
 • Är läget verkligen allt? Vissa vägrar kompromissa på den här punkten, andra inte. Generellt sett blir det billigare ju längre ut från stadskärnan du kommer.
 • Om du nattflyg eller nattåg kan du dessutom spara in på boendenätter.

#3. Under resan

tips om Dresden
Foto: Lisa Fahlåker

Anpassa resan och destinationen efter budgeten. Reser du till billigare resmål får du mer resa för pengarna. Å andra sidan bör du fundera över om du vill resa för resandets skull eller för en specifik upplevelse eller en efterlängtad destination. Att en resa är billig innebär inte automatiskt att du får en fantastisk reseupplevelse! 

Tips för att resa billigt: mat

mat bjertorp skara
Foto: Monica Bernpaintner

Näst efter biljetter och boende brukar mat bli en stor utgift under resan. Om du exempelvis ska resa till Storbritannien kan du anmäla dig till specifika nyhetsbrev några veckor innan din resa för att få ta del erbjudanden om matdealar. Vill du ha matupplevelser på finare restauranger kan du för att komma ner i pris äta en bra lunch på den aktuella restaurangen och istället äta något på något enklare och billigare hak till middag.

Tips för att resa billigt: valuta och bankkort

tips för att resa billigt

Ta ut pengar direkt på resmålet, växlar du på ett växlingskontor tillkommer alltid avgifter. Om du betalar med kort kan du få frågan om du vill betala i svenska kronor (SEK) eller i landets lokala valuta. Välj i så fall att betala i landets valuta, eftersom det i regel blir billigare för dig. Detta gäller också när du ska ta ut pengar i en automat.  

#4. Efter resan

tips för långflygning

Har det blivit förseningar?

Om du drabbas av förseningar under resan kan du under vissa förutsättningar ha rätt till ersättning. Många resenärer vet inte om vilka regler som gäller, eller orkar helt enkelt inte kriga vidare. Tänk dock på att de där extra pengarna som du eventuellt kan ha rätt till blir en bra grundplåt till nästa resa!


Vill du ha ytterligare tips för att resa billigt? Lyssna på podcastavsnittet Att resa ekonomiskt. Inlägget är skrivet i samarbete med Avionero. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close