Close
Öland eller Österlen? (… och andra semesterfrågor just nu)

Öland eller Österlen? (… och andra semesterfrågor just nu)

Efter en dryg vecka med ungefär noll lust att göra något annat än att bara vara börjar jag så sakteliga att fundera över kommande veckor här nere i Blekinge.

Den mest seriösa frågeställningen handlar just nu om jag ska låta årets längre utflykt gå till Öland eller Österlen, eller ska jag kanske satsa på båda två?

Öland eller Österlen? (Och nio andra semesterfrågor jag klurar över)

#1. Öland eller Österlen?

Öland eller Österlen
Ale stenar, Österlen.

Varje sommar brukar jag/vi göra en längre utflykt från Karlskrona. Kristianopel räknas nästan inte, det ligger i Blekinge och dit åker vi varje år – jag älskar komma dit på snabbvisit. Det mest naturliga valet brukar vara Öland eller Österlen. Det är ungefär en heldag som går åt för att åka fram och tillbaka, känslan med stranddyner och havsvidder är ungefär densamma (omslagsbilden är tagen på Österlen, men skulle lika gärna kunna vara tagen på Böda Sand, Öland) och jag har fina barndomsminnen från båda platserna. Det som talar för Österlen är att min bror bor utanför Malmö, det som talar för Öland är att det är alldeles för länge sedan jag var där. Jag gissar att resonemanget kommer sluta med att jag åker till båda platserna.

#2. Springa eller promenera?

Jag stod länge i valet och kvalet om jag skulle ta med min löparvagn från Thule på tåget till Karlskrona, men på grund av tighta byten och mycket folk på tåget = lite plats för väskor + vagn körde vi ganska lätt packning och förlitade oss på den gamla sulkyn som står och väntar i boden på ön. Det betyder å andra sidan att mina löparrundor med Nelly får ge efter till fördel för långpromenader med henne (försök själva att springa med en halvskruttig sulky, ingen bra idé!). Nu har jag dock gjort en deal med min svägerska, som också har småbarn, att byta barn en halvtimme varannan dag så att båda kan springa. Perfekt!

#3. Astrid Lindgrens värld eller stanna på Sturkö?

ristafallet familj
Astrid Lindgrens Värld på riktigt = Ristafallet i Jämtland där delar av Ronja Rövardotter spelades in.

Min man Tobias är i Stockholm den här veckan och fyller sina dagar med VM, golf, beachvolleyboll, racketlon, Fifa, och tja, allt som har med bollar att göra. Snart väntar min egenvecka som i vanlig ordning kommer att utgå från Sturkö. Tobias skulle egentligen ha kommit ner och hämtat barnen på Sturkö på fredag, men jag började spåna på om vi skulle möta ungefär halvvägs och på så sätt få tillfälle att äntligen besöka Astrid Lindgrens Värld för att se min kompis barn spela Elisabeth. Jag kör dit med barnen, han kör ner från Stockholm och tar med barnen upp efter en heldag i parken, perfekt upplägg – eller?

Ja, i alla fall fram till jag hade kollat inträdespriserna till ALV. 1700 kronor inträde för vår familj för en dag. Är det verkligen rimligt? Jag kände spontant för att stanna på ön (fatta vad mycket gratiskul vi har här!), men det lutar åt att vi åker. Jag ska tillägga att vi är två heltidsarbetande föräldrar som absolut kan betala inträde utan att det drabbar någon fattig, men för familjer med låg inkomst måste en dag på Astrid Lindgrens värld (inklusive transport, eventuellt boende och mat) kännas ungefär lika bort som en weekend till månen, eller i vart fall London!?

#4. Sova ut, umgås eller jobba?

Varje kväll som kommer ställs jag för samma dilemma. Jag vill umgås med storfamiljen, jag behöver egentligen jobba och jag fantiserar om att lägga mig samtidigt som barnen och sova halva dygnet för att komma in i äkta semesterlunk. Det brukar sluta med en kompromiss.

#5. Läsa böcker eller lyssna på sommarprat?

bok i hammock

När jag får en stund över (i långa stunder är i vart fall de äldre barnen duktiga på att underhålla sig själva) velar jag mellan att hetslyssna på sommarprat eller beta av pocketböckerna som ligger och lockar i varenda hörn här i sommarhuset. Hittills har valet fallit på böckerna, resterande sommarprat sparar jag nog till mina långrundor framöver.

#6. Laga middag eller ställa fram kräm och mackor?

Varje dag, samma frågeställning. Sommarens matlagning är om möjligt tråkigare än vardagsveckorna under den långa och mörka hösten. Även här blir det en kompromiss. Rejäl lunch (nypotatis är en favorit hos hela familjen) och lättare middag (tänk kräm och mackor eller risgrynsgröt på tub). Måltiderna varvas med glass och bullar, men också massor av frukt och bär. Hade jag haft möjlighet att ha en personlig kock som Isabella Löwengrip hade jag inte tvekat, varför är det så tråkigt att laga mat och så roligt att äta den?

#7. Vandra kort eller långt?

Nästa vecka är planen att jag ska ut och hajka en sväng med ett eller flera av mina syskon. Längre än så har jag inte kommit i planeringen. Nu funderar jag över om vi ska satsa på en eller två tältnätter, eller kanske övernattning i en stuga? Det blir roligt att se var vi landar.

#8. Äta en bulle eller hela påsen?

Rimlig fråga som jag brottas med varje dag.

#9. Vad har tvestjärtar för existensberättigande?

Jag älskar att vara på Sturkö, det verkar också stora delar av Sveriges tvestjärtsbestånd göra. De är Sveriges svar på Thailands kackerlackor och jag tycker så oerhört illa om krypen. Förklara för mig varför de ens finns?

#10. Är Sturkö min sommardröm eller kommer jag att bo här permanent?

sturkö sommartid

Jag funderar mycket på den här punkten. Jag har i perioder varit helt inställd på att flytta hit permanent och om Tobias hade sagt ja hade jag flyttat hit på studs. Men skulle jag, om det väl kom till kritan, trivas med ett året runt-boende här? Skulle jag sakna livet i huvudstaden och dess utkanter? Skulle jag bli helt och fullt lycklig om jag fick mitt hus på Sturkö, eller är gräset alltid grönare på andra sidan? Hur vet man ens?


Läs mer: Österlen – mina fem favoriter. Alla inlägg om Sturkö finns samlade under den här länken

3 comments

  1. Ang. din sista fråga. Måste en veta? Kan en inte bara testa? Livet består ju inte av ett förutbestämt antal beslut, vi har möjligheten att ta nya beslut. Hela tiden. Så om ni provar att flytta och det inte känns rätt, ja då kan ni flytta igen 🙂 Tänker jag. Lycka till med alla val!

  2. Åh va många bra tankar och funderingar du har. Det är det här jag menar med att skriva personligt. Vi får prata om det. Mitt svar på några av frågorna är:
    Sommarprat, ha Sturkö som run-away-andra-hem (tror faktiskt du skull lessna lite + charmen försvinna något), äta hela påsen om du vill, det är semester samt springa och promenera. Lite av varje

    1. Låter som en perfekt mix. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close