Close
Sveriges underverk (enligt Att resa-podden)

Sveriges underverk (enligt Att resa-podden)

När världens gränser stänger en efter en känns de där avlägsna resorna och sevärdheterna längre bort än någonsin. Jag vet att många resenördar drömmer om att bocka av världens sju underverk, och jag med min målstyrda natur förstår tillfredsställelsen av att ”samla på sevärdheter”. Men vet du? Sveriges underverk är inte heller fy skam.

Båsenberga Countryside hotels

Världens sju underverk

Innan vi går in på Sverige och underverken på hemmaplan måste vi ta en liten snabbrepris på världens sju underverk. Kan du räkna upp dem utan att tjuvkika? (Typisk Trivial Pursuit-fråga som jag själv säkert hade misslyckats med, trots att jag titulerar mig reseskribent.) Underverken är magnifika var och ett på sitt sätt, och har den gemensamma nämnaren att de alla är byggnadsverk skapade av människan:

  1. Chichén Itzá i Mexiko
  2. Colosseum i Rom
  3. Cristo Redentor i Brasilien
  4. Kinesiska muren
  5. Machu Picchu i Peru
  6. Petra i Jordanien
  7. Taj Mahal i Indien

För egen del har jag rest till två av världens sju underverk, och känner mig väldigt priviligerad att jag har kunnat se både Colosseum och Machu Picchu…

trendspaningar i resebranschen

… men hade i vanliga fall inte tackat nej till de andra heller. I vanliga fall. Nu befinner vi oss långt vanligheter, och jag vill åter igen uppmuntra dig att se dig om i Sverige när tillfälle ges.

Sveriges underverk (enligt Att resa-podden)

I höstas nämnde jag här på bloggen att jag och min poddkollega Lisa hade spelat in ett avsnitt om att resa till Sveriges sju underverk:

Det snackas mycket om världens sju underverk, men hur ser det egentligen ut här hemma i Sverige? Vilka platser i Sverige tycker vi på Att resa-podden är så pass unika att de förtjänar att kallas för underverk?

– Att resa-podden, oktober 2019

Lyssna på hela avsnittet här: Att resa till Sveriges underverk

Värt att nämna i sammanhanget är att det redan har tagits initiativ att utse Sveriges 7 underverk:

Idén om att kora sju svenska underverk är inte unik i sig, under 2007 gjordes dubbla ansträngningar att utse unika byggnadsverk via både Aftonbladet och Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1. Bland de sju underverken som stod som vinnare i Aftonbladets tävling fanns Göta kanal, Visby ringmur, Regalskeppet Vasa, Ishotellet i Jukkasjärvi, Turning Torso, Öresundsbron och ja, vår stora svenska golfboll Globen!

– Resfredag, september 2019

Förra året gjordes också en insats att kora Västsveriges sju underverk…

…vilken drogs igång av Västarvet (en förvaltning i Västra Götalandsregionens natur- och kulturarv).

Läs mer: Västsveriges sju underverk (och att fortsätta svemestra)

I Att resa-podden spann vi vidare på ”underverkstemat” och gjorde vår egen bedömning av Sveriges underverk. Eller ja, egentligen TVÅ varianter – en för gamla underverk (vår definition på gamla är före 1900-talet) och en för nya (skapade/bildade under 1900-tal och framåt). Observera att vi i podcastavsnittet nämner flera alternativ i varje kategori, in och lyssna på podden för att höra hur vi resonerar oss fram till våra val!

Läs vad Lisa har skrivit om underverken här: Sveriges 7 underverk – av Att resa-podden

Sveriges sju (gamla) underverk

#1. Hällrisningar/Fornlämningar: Tanums Hällristningar

vitlycke museum

I Bohuslän ligger ett 45 kvadratkilometer stort hällristningsområde, varav Vitlycke är den mest kända. Vill du känna historiens vingslag är det här stället ett bra alternativ.

Läs mer: Vitlycke museum och Tanums hällristningar

#2. Klosterruiner: Varnhems klosterruiner

varnhem klosterkyrka skara

Oavsett om du är intresserad av svensk historia eller inte vågar jag påstå att du kommer att få ut något av ett besök i Varnhem, där arkeologiska utgrävningar visat att Västergötland kristnades redan under vikingatiden. Bredvid Klosterkyrkan I Varnhem (där den kungliga Erikska ätten ligger begraven) ligger ett arv från förr väl synliga i form av Varnhems klosterruiner.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd: utflyktstips i Sverige

#3. Kyrkor: Uppsala domkyrka

Sveriges underverk

Jo, det finns en del maffiga domkyrkor i Sverige – men Uppsala har verkligen något särskilt. Åk dit och känn efter själv får du se!

Läs mer: Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i en anrik studentstad

#4. Gamla stadskärnor/samhällen = Visby stadskärna

Visby

Visby förtjänar en hedervärd plats i denna lista om Sveriges underverk. Den medeltida och välbevarande stadskärnan är som en liten dröm.

Läs mer: Gotland med barn

#5. Svenska slott: Kalmar slott

Det finns många svenska slott som är värda att hyllas, men vi på Att resa-podden menar att Kalmars version är lite extra speciell.

Läs mer: Svenska slott – 9 tips på besöksvärda slott i Sverige

#6. Landskap: Höga Kusten

skuleskogens nationalpark höga kusten

Höga Kusten är inget byggnadsverk, men kniper lätt en plats som ett av Sveriges underverk. Här har naturen själv skapat en naturdröm värd att besöka så snart du får möjlighet.

Läs mer: Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#7. Städer/samhällen: Karlskrona Örlogsstad

marinmuseum karlskrona

Den ena halvan av Att resa-podden (japp, jag!) hyllar Karlskrona i tid och otid, även i den här listen. Den världsarvslistade örlogsstaden har något speciellt – åk dit och se om du håller med!

Läs mer: Att göra i Karlskrona – en guide till Sveriges vackraste stad!

Sveriges sju (nya) underverk

#1. Byggnadsverk: Globen

vardagen mellan resorna

Tänk som det svenska folket diskuterade, resonerade och rasade inför bygget av Globen. Idag är den vita bollen ett självklart inslag i huvudstadens stadssilhuett, och visst är den fin ändå!?

#2. Broar: Öresundsbron

Broar finns det gott om här i Sverige (Slussens guldbro har typ redan blivit nationalklenod utan att ens ha blivit monterad?), men Öresundsbron är ändå speciell. Tänk va, att vi har en bro som förbinder Sverige med resten av Europa. Det är stort.

#3. Statyer/monument: Utvandrarmonumentet (Karlshamn)

För att fortsätta på den symboliska temat får Utvandrarmonumentet i Karlshamn också en plats på listan. Så mycket av Sveriges historia samlat i en och samma staty!

#4. Museum: Vasamuseet

Skandinaviens mest besökta museum kanske känns lite för självklar på den här listan? Men nej, vi tycker inte det. Skeppet är en nationalklenod och det är något smått magiskt att kliva in på det dunkla muséet och beundra skönheten.

#5. Hotell: Ishotellet Jukkasjärvi

Planen var att jag skulle besöka Ishotellet det här året, för att en gång för alla se om det är så unikt som alla påstår. Men, det räcker med för all del gott med bilder och beskrivningar från andra bloggkollegor – för att övertyga oss om att platsen förtjänar en plats här på listan.

#6. Lanskap/leder: Kungsleden

Kungsleden är ett drygt 40 mil långt praktexemplar av vandringsled som sträcker sig mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden går genom ett varierande fjällandskap genom fyra olika nationalparker och alltså, om inte det här kan kallas underverk så vet jag inte vad som skulle kunna göra det.

Läs mer: Tips om Abisko – En svensk drömdestination

#7. Stockholm!

stockholm odenplan

Sista underverket då? Well, det fick bli en liten hyllning till min och Lisas nuvarande hemstad – en ultimat blandning av gammalt och nytt, sött och salt.

Så. Vad säger du? Hiss eller diss av våra val? Nu vill vill höra hur din lista skulle ha sett ut.

Tips! Även våra resebloggskollegor 4000mil skrev nyligen om Sveriges underverk.


Mer Sverigeinspiration hittar du i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsbild från Abisko.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close