Close
Sveriges bästa resmål x 3 (enligt svenskarna)

Sveriges bästa resmål x 3 (enligt svenskarna)

Det finns precis hur många som helst som tar sig friheten att utse Sveriges bästa resmål – allt från privatpersoner, tidningsredaktioner, företag och för all del destinationerna själva. För drygt ett år sedan körde SJ igång en kampanj med titeln ”Visa ditt fantastiska Sverige”, där svenska folket fick tipsa om favoritresmål på hemmaplan som kan konkurrera med internationella motsvarigheter – och jag fick det ärofyllda uppdraget att åka till de respektive platserna och rapportera om dem. Även om det ser ganska nattsvart ut för svensk turism (eller ja, all turism) just nu kommer det ljusare tider framöver och då behövs inspiration av högsta rang. Här kommer en välbehövlig påminnelse om destinationerna som knep de eftertraktade guld-, silver- och bronsmedaljerna i SJ:s variant av Sveriges bästa resmål 2019.

Sveriges bästa resmål x 3 (enligt svenskarna): Abisko, Höga Kusten och Österlen

#1. Abisko

Sveriges bästa resmål
resa till Abisko

Vill du uppleva en ultimat version av vår fjällhöga bord bör du definitivt ta dig till Abisko, som ligger nästan så långt norrut du kan komma i Sverige. Här kan du njuta av oändliga vidder, maffiga fjällkedjor och en vildhet som är beroendeframkallande.

Läs mer: Tips om Abisko – en svensk drömdestination

#2. Höga Kusten

höga kusten skärgården

Även längs den världsarvslistade Höga Kusten kan du få smaka på fjällvärlden, men som grädde på moset får du också havet, skogen och skärgården på köpet. Den här platsen åker du inte ifrån oberörd, det vågar jag faktiskt lova. Höga Kusten är ett säkert kort oavsett vilken årstid du väljer att åka hit.

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#3. Österlen

österlen

Södra Sverige har också sina guldkorn, ett av de mer omtalade och omtyckta är Österlen i Skåne. Här väntar vita stränder, vågbrus, gårdsbutiker, caféer och konstutställningar i en mix som får besökarna att återvända gång på gång – det är omöjligt att tröttna på det här stället!

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd


Mer Sverigeinspiration hittar du i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

2 comments

  1. Jag träffade våra (vad jag tror) nyaste ”grannar” häromdagen. De bor i Lund, men kommer hit så ofta de kan sedan de köpte sitt hus längre neråt Vintervägen. De hade letat efter boende på Österlen, men bestämde sig för att de trivdes med att vara turister på Österlen, men att de ville bo här efter att ha varit här och besökt ön några gånger. De använde ord som ”glassigt”, ”trångt” och ”turistpriser” om Österlen, medan Sturkö känns ”genuint” och ”fritt”. Österlen kommer fortsätta vara ett av mina absoluta favoritresemål om somrarna. Det har något annat som tilltalar mig, men samtidigt gillar jag verkligen vår ö! Jag kan knappt fatta hur vackert det är åt alla håll och kanter. Jag tror Höga Kusten blir nästa års äventyr, för i år har vi nog med spänning som det ser ut!

    1. Ja, jag hade själv inte velat bo på Österlen när Sturkö finns som alternativ… 🙂

      Och ja, spänning… Alldeles för mycket av den varan just nu. Overkligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close