Close
Om att stötta våra lokala entreprenörer och småföretagare

Om att stötta våra lokala entreprenörer och småföretagare

Temat för ”veckans fem” är given (och kanske lär bli så ett tag framöver?). Det är, och har varit, en omvälvande vecka för de allra, allra flesta av oss. Många har fått se inkomsterna sina, eller rent av strypas helt, över en natt – vilket kommer ge konsekvenser för en lång tid framöver. Jag skulle i dagens inlägg vilja lyfta några specifika enpreprenörer och småföretagare, och på vilket sätt du kan gå in och stötta dem. Det här är förvisso en tid då många själva behöver hålla i plånboken, men frågan är hur hårt. Kanske finns det födelsedagspresenter/inredning/mat etc du ändå hade tänkt att köpa? I så fall tycker jag att du ska in och kika på de här sajterna:

Om att stötta våra lokala entreprenörer och småföretagare

#1. Godsaker och mat

minas chokladstudio kristianstad6
Mina under vårt besök i hennes chokladstudio i somras.

Minas Chokladstudio: Mina, som jag och Daniela hälsade på utanför Kristianstad i samband med mina Svenska Pärlor i somras, erbjuder en massa godsaker i sin e-butik.

Chokladhuset Nynäshamn: Mitt lokala chokladcafé/kondis (som tillverkar praliner till Nobelmiddagen!) erbjuder ”Afternoon chocolate” som Take-away.

Thatsup: Webbsidan Thatsup har samlat en massa information om restauranger som erbjuder allt från fri hemkörning till rabatt på notan. Här hittar du erbjudandena i Stockholm och här finns motsvarigheten i Göteborg.

#2. Foto/print och andra presenter

emelie

My Feldt: Den här glada och sprudlade sockerbagaren erbjuder en massa fina presenter på sin hemsida.

Elin Kero: Elin, en av mina fotogurus, tillhandahåller en online shop på sin hemsida. In och handla med er!

Emelies Travels/Emelie: Min bloggkollega Emelie/Emelies Travels har nyligen startat en webbshop på bloggen, gå gärna in och kika på dessa fantastiska fotografier/posters.

Northbound Journeys/Rania: En annan av mina favoritfotografer har nyligen öppnat för möjligheten att köpa posters/tavlor via Printler. Perfekta presenter till dig eller någon annan!

Oh Darling/Helena: Även Helena ger möjlighet att beställa några av hennes fantastiska naturfoton via Printler.

#3. Hotell- och spaanläggningar

Kivikstrand badhotell österlen
Kivikstrand badhotell, ett familjeägt hotell som behöver pepp framöver.

Det finns många hotell- och spaanläggningar som behöver vår hjälp just nu! De senaste dagarna har jag besökt både Nynäs Havsbad och Skytteholm Hotell och Konferens för mat och bad, och de brottas för närvarande med stora utmaningar. (Du ska givetvis stanna hemma om du inte känner dig kry, men det behöver jag knappast säga va?)

Ett sätt att stödja dina hotell är att handla från deras e-butiker, jag har själv spanat på Nääs Fabrikers webbshop för att köpa presentkort på deras sänglinnen (skönaste jag har sovit i!) för att få hotellkänsla hemma.

#4. Online-kurser

Linda Hörnfeldt har legat i framkant vad gäller att jobba digitalt. Hon driver bland annat onlineutbildningen ”Social Brand Lab” för personer som vill utveckla sig som influencer, entreprenör eller egenföretagare. Jag vet att det är väntelista just nu, men kanske kan du signa upp dig på kommande lanseringar?

Proffsiga Elin/Teknifik har precis lanserat Patreon som finansiering för grymma guider, tutorials och utbildande innehåll inom digitala verktyg och teknik.

#5. Goda nyheter aka #hålligångsverige och Good News Movement

När jag blir för trött och uppgiven på alla tunga nyheter ser jag till att surfa runt på hashtaggen #hålligångsverige. Det körs igång så många fina och innovativa projekt just nu av personer/företag/aktörer som tvingas anpassa situationen efter rådande världsläge.

I dessa tider är det många butiker och restauranger här i Hjo som utökar sin verksamhet och erbjuder take away och hemkörning till dig som inte vill eller kan lämna hemmet. Här listar vi butikerna och restaurangerna som under rådande omständigheter har tillfälliga erbjudanden just nu.

– Västsverige.com om tillfälliga erbjudanden i Hjo
resegarderob

Jag vill också tipsa om världens finaste instagramkonto, som jag började följa igår: Good News Movement (beroendeframkallande!).

Snälla, dela gärna av er av fler initiativ i kommentarerna – och låt oss tillsammans sprida lite glädje i Coronatunneln.


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagbild från Nynäs Havsbad tidigare i veckan.)

8 comments

 1. jag tycker att alla företag behöver gå runt. nu är inte tid att kräva en massa pengar tillbaka för saker som man inte blev som tänkt. att ha betalat kanske 2000 för en tjänst man inte fick kan vara surt men om 100 per ska ha 2000 tillbaks finns inte det företaget kvar sedan. det gäller allt från inställda lopp (som drabbar idrottsklubbar dvs barn och ungdomar) till en mängd andra grejer.

  1. Tack för dina tankar Sara! Ja, alla företag behöver gå runt – men de mindre drabbas snabbast eftersom de (oftast) har så små marginaler. Å andra sidan drabbas väldigt många väldigt hårt även om större företag börjar klappa ihop – dessa större jättar är ju ofta väldigt viktiga arbetsgivare och kan i princip driva runt ett helt samhälle.

   Jag håller mig uppdaterad på flera av de småföretagare jag har hälsat på under mina ”Svenska Pärlor”, och hjärtat blöder alltså av att se hur snabbt det går utför. Må detta vända snart!

 2. Det man vill att ska finnas kvar säkrar man penningflödet för NU. Dvs, vill du att meditationsstudion ska finnas kvar sen? Köp då ditt klippkort NU. (Ja här pratar jag som exempel om min väns nya studio Mindstory i Stockholm, kolla in).
  Klippkort och presentkort är en bra grej dessa dagar.

  Det är sjukt svårt detta, för så många har ju en oro kring privatekonomin. Då är det naturligt att spara så mycket som möjligt är sättet att hantera oro och säkra så länge som möjligt. Det blir en negativ spiral.

  Så mycket som är så farligt med den här situationen.

  1. Ja, presentkort är väldigt bra – eller att boka in grejer längre fram redan nu. Men tidsaspekten är SVÅR för många, som väljer att avvakta med ev bokningar av den anledningen. Kan vi meditera/åka på svensk weekend etc i april? Maj? Eller kanske först oktober? Ovissheten är bedövande. Och ja, farlig som du säger.

  1. Tack Jennifer. Finns sååå många flera jag vill skriva om, får dela upp det lite. Ser fram emot dina uppdateringar från läget i Finland!

 3. Tusen tack för fint inlägg!!

  1. Tack själv Emelie. Ta hand om dig. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close