Close
Tips om att resa längs Sidenvägen (och till -stanländerna)

Tips om att resa längs Sidenvägen (och till -stanländerna)

Lika mycket som det lockar att resa till fjärran länder med namn jag knappt kan uttala, lika lite vet jag om dessa mytomspunna platser längs Sidenvägen.

Tips om att resa längs Sidenvägen (och till ”Långtbortistan”)

Sidenvägen är i själva verket ett samlingsbegrepp på de medeltida handelsvägarna mellan Kina och Europa, vilka bland annat gick över det område som idag brukar kallas för ”Centralasien” (ett begrepp som brukar omfatta de forna Sovjetstaterna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan). Det är svårt att få ett grepp om både Centralasien och länderna i dess närhet, och det föll sig därför naturligt att bjuda in en expert till Att resa-podden för att reda ut begreppen. Få personer här i Skandinavien lär ha sådan koll på läget som Johnny Friskilä, färdledare, rutinerad resenär och resebloggare, vilket också visar sig under min och Lisas intervju med honom i det senaste avsnittet av Att resa-podden.

Är du nyfiken på vad det kan tänkas innebära att resa längs Sidenvägen eller något specifikt land i regionen, eller vill veta mer om vad det innebär att boka en gruppresa? I så fall tycker jag definitivt att du ska lyssna på det här avsnittet, fullspäckat med både information och inspiration!

Lyssna på avsnittet här: Att resa till -stanländerna längs Sidenvägen

resa till långbortistan
Foto: Sofia/Fantasiresor (som jag också lånat omslagsbilden av).

Trendigt resmål enligt Lonely Planet:

I sammanhanget bör det såklart också nämnas att självaste Lonely Planet listade Central Asian Silk Road (alltså Sidenvägen på svenska) som en av de hetaste regionerna att resa till under 2020:

Läs mer: Best in Travel – Top 10 regions to visit

A region once made rich by trade and travellers, the Central Asian Silk Road is again at the centre of global interest. The ancient cities, bustling bazaars and wild landscapes of Central Asia are drawing increasing numbers of visitors looking for adventure along one of history’s most storied travel routes. 

– Lonely Planet om Sidenvägen

En av anledningarna till hajpen menar Lonely Planet (vilket Johnny också bekräftar i podden) är att både Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan numera erbjuder möjlighet att besöka länderna utan visum, vilket gör resorna enklare och länderna mer lättillgängliga.

johnny att resa-podden
att resa-podden
Bild från podcastinspelningen på Downtown Camper i Stockholm.

Tips på inspirerande bloggläsning om att resa längs Sidenvägen:

Vill du frossa i härliga bilder, reseberättelser och guider kan jag tipsa er om Johnnys blogg, men också min bloggkollega Sofia och Katarina/Äntligen Vilse som gjorde en avundsvärd tågresa längs Sidenvägen i Uzbekistan ganska nyligen.


Fler inspirerande podcastavsnitt om resor hittar du på Att resa-poddens hemsida. (Podden hittar du också på iTunes och i din podcast-app på mobilen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close