Inlägget om Sundbyholms Slott är ett reklamsamarbete med Countryside Hotels och innehåller adlinks.
Sundbyholms Slott är medlem i Countryside Hotels, som ägs av 40 svenska hotell. Några av de gemensamma nämnarna för de anslutna hotellen är natursköna miljöer, mat av högsta kvalitet, personlig och ombonad stämning samt fokus på en levande landsbygd.
I mitten av augusti checkar jag och min man ut från vardagen, och in på Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna. Omgivningarna här vid Mälarens strand är lugna och lummiga – inte undra på att slottet är en storfavorit i bröllopssammanhang. Jag har själv varit här som bröllopsgäst under en sommardag i strålande solsken med hjärtliga skratt, lyckönskningar och dans inpå småtimmarna. Det är inte bara de många bröllopsfestligheterna som gjort Sundbyholms Slott välkänt för sina romantiska vibbar, det är också här de inledande dejtingavsnitten spelas in för det populära tv-programmet “Bonde Söker Fru”.
Många förknippar därutöver det sörmländska slottet med Prins Eugen och hans välkända oljemålning “Det gamla slottet“. Denna tavla, med enorma stackmoln i bakgrunden, målade prinsen under sommaren 1893 då slottet fungerade som prinsens sommarbostad.
Om jag inte hade haft koll på “Det gamla slottet” förut skulle jag förmodligen ha fått det efter vårt besök på Sundbyholm. Målningen återfinns både på slottsrestaurangens meny….
… och på en vägg i vårt hotellrum för natten.
Sundbyholms Slott i Eskilstuna
#1. Sundbyholms Slott: läget och slottets historia
Vi sätter oss i bilen och tar vägen via E20 från Stockholm till Sundbyholms Slott, en sträcka som tar drygt 1 timme och 20 minuter. Ju närmare slottet vi kommer, desto mer naturskönt blir det. Det är lätt att förstå varför Eskilstuna Johanniterkloster från början valde platsen för att uppföra ett klostergods. Under reformationen 1527 drogs detta kloster, som så många andra av kyrkans egendomar, in till den svenska kronan av Gustav Vasa. Ett hundratal år senare, 1639, påbörjades uppförandet av själva slottsbyggnaden av riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm.
Slottet ligger med bästa läge på en udde i sällskap av Mälarens vatten och tillhörande strand, park och bokskog – riksamiralen visste vilka attribut som krävdes för att matcha en slottsbyggnad. Det bör också nämnas att Gyllenhielm inrättade Sveriges första folkskola i närheten av slottet 1629 – det är stort!
Idag ägs själva slottsbyggnaden av Eskilstuna kommun, övriga byggnader ägs privat av Eric Johansson och Christin Widerberg som också driver hotell- och restaurangverksamheten. Jag har det stora nöjet att få en pratstund med Christin, en engagerad ägarinna som passionerat berättar om slottets historia och stoltheten över verksamhetens 38 anställda. Enligt Christin är just utomhusmiljön det som utmärker Sundbyholm från andra potentiella hotellvistelser, Gyllenhielm visste som sagt vad han gjorde när han anlade slottet i de här omgivningarna! I dag finns även en prisad marina precis nedanför slottet.
#2. Hotellrum på Sundbyholms Slott
Det finns inga boendemöjligheter inne i själva slottsbyggnaden, som består av festvåning, restaurang och frukostmatsal. Gäster som kommer till Sundbyholms Slott har istället möjlighet att bo i olika byggnader och rumstyper på området. Det finns totalt 109 hotellrum (233 bäddar), fördelade på mindre dubbelrum, standard dubbelrum och olika typer av sviter. De flesta dubbelrummen finns i en rymlig tegelbyggnad från sextiotalet, där många av rummen har utsikt över Mälarens vatten. Det finns en liten park i direkt anslutning till den större tegelbyggnaden, med mindre hus som rymmer två sviter med terass. I denna park finns också flera olika jacuzzis (hot spa).
Läs mer om de olika rumstyperna här.
Herrgårdssviten
Jag och min man checkar in i en av de sex herrgårdssviterna, som ligger i den gula herrgårdsbyggnaden ett stenkast från själva slottet. Herrgårdsbyggnaden, eller “corps de logiet” för de som vill slänga sig med extra fina slottstermer, byggdes 1819 – och herrgårdssviterna är inredda därefter.
Vi kliver in i vad som känns som ett enormt vardagsrum med allt från soffgrupp och skrivbord…
… till kamin.
Fönstren vätter ut mot Mälaren och marinan, där det denna sommardag till ära är full aktivitet nere vid båtarna.
I anslutning till vardagsrummet finns ett sovrum med sänghimmel och kristallkrona (ni kanske kan gissa att de här sviterna ofta bokas som bröllopssviter!). I det stora badrummet finns ett hjärtformat bubbelbadkar samt duschkabin.
På herrgårdens ovanvåning finns ett ombonat sällskapsrum/bibliotek.
#3. Restaurang: Sundbyholms Slott
På kvällen har vi bokat in en trerättersmiddag (som visar sig vara fyrarätters!) i slottets vackra matsal. I högtalarna spelas klassisk musik, stearinljusen fladdrar och serveringspersonalen är prydliga i sina vita munderingar. Det känns nästan lite nobelmiddag över det hela, högtidligt som det sig bör i ett slott! Middagen som serveras är av absolut högsta klass, det är en ren fröjd att ta sig igenom vår meny:
Förrätt: Grillad Sparris med sommartryffel, örtemulsion och citrusslingad sallad
Varmrätt: Grillad kalvkotlett på ben med kryddsmör, variation av kål och ditt val av tillbehör (pommes frites, dillkokt örtpotatis, potatissallad eller grönsallad)
Sorbet: Kvällens smak (för oss blåbär och citron)
Dessert: Rabarberpaj med vaniljglass
Under utvalda perioder serveras också Afternoon tea på slottet med hembakade godsaker från slottets konditorer, läs mer om aktuella tider och priser på den här länken.
Hotellfrukost
Frukostbuffén, som är rejält tilltagen, serveras nere i slottskällaren. Frukosten är bra, över medel, men den här gången gjorde faktiskt middagen större intryck på mig än hotellfrukosten.
#4. Hot Spa
Innan vi motvilligt åker tillbaka mot Stockholm bokar vi in oss en timme på Hot Spa, en av tre jacuzzis som finns uppe i parken bredvid hotellreceptionen (alltså inte slottsparken). Priset på 190 kr/person för en timmes bad är definitivt överkomligt – särskilt under ruggiga höstdagar!
Jag hade personligen gärna sett att dessa pooler låg lite mer avskilda, och inte i mitten av den lilla parken med hotellgäster i husen runt mig.
Tips: Tänk på att det inte finns omklädningsrum/dusch i anslutning till poolerna, om ni ska bada får ni byta om till badrock och tofflor som finns på rummet.
#5. Utflyktstips i närheten: Sigurdsristningen
Ett bra och närliggande utflyktstips i närheten av Sundbyholms Slott är Sigurdsristningen, även känd som Ramsundsristningen. Den stora runhällen ligger vackert belägen på Ramsundsberget på tio minuters promenadväg från slottet. Motiven på berghällen kommer från sagan om Sigurd Fafnesbane i dess nordiska version, och ristningen är från 1000 e. Kr. Det sägs att författaren Tolkien var här och hämtade inspiration från ristningen, som bland annat handlar om ett drakhjärta som steks över eld, guld (jodå – inklusive en guldring med en uttalad förbannelse) samt hämnd och ond, bråd död.
Andra utflyktstips i närheten: Christin tipsar om Torshälla med dess rika kulturarv, Rademachersmedjorna och dess friluftsmuseum och hantverksby mitt i Eskilstuna. Om du har barn med dig kan såklart även badhuset Munktellbadet och Parkens Zoo vara bra utflyktsmål.
#6. Övrig information om Sundbyholms Slott och bra att tänka på:
Sundbyholms Slott är omtyckt och välkänt i alla möjliga typer av sammanhang, inte bara vad gäller tv-inspelningar. Det hålls många större konserter i slottsparken bakom slottet, sommaren 2019 var bland annat Gyllene Tider och Benny Andersson konsert här och spelade. Samma dag vi checkade ut skulle det firas säsongsavslutning av Diggiloo med pompa och ståt.
Kanske vill du själv kombinera din slottsvistelse med konsertkänsla, eller föredrar du en lugnare helg utan planerade evenemang runt knuten? Beroende på vad du vill ha för typ av vistelse bör du som hotellgäst med andra ord kolla upp vilka evenemang som står på schemat.
Här hittar du tillgängliga hotellrum och kan jämföra priser.
Tips! Gillar du svenska slott? Då finns fler förslag på besöksvärda slott i Sverige i det här inlägget.
#6. Övriga recensioner av andra hotell anslutna till Countryside Hotels
Våra tidigare recensioner av andra Countryside Hotels:
- Körunda hotell: Körunda hotell: aktiva dagar, god mat och vacker miljö samt Körunda hotell: för den aktiva livsnjutaren
- Hestraviken hotell & restaurang: Ett fint hotell vid vackra Isaberg, recension och information
- Fryksås Hotell & Gestgifveri: Klassiskt Dalarna i fäbodmiljö med Countryside Hotels-känsla
- Brösarps Gästgifveri & Spa: Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen
- Båsenberga Hotell och Konferens: Hotelltips i Sörmland
Inlägget är skrivet inom ramen för ett reklamsamarbete med Countryside Hotels och Att resa-podden.
3 comments
Kul att läsa din upplevelse av slottet. Då jag nyligen övernattade vid slottet i samband med en planeringsdag med jobbet kan jag meddela att tofflor och badrock inte finns på alla rum. Åtminstone inte de rum som jag och mina arbetskamrater fick bo i. Dessutom skiljer sig våra matupplevelser markant åt.
http://www.resedrommen.se/wp/2019/09/07/en-natt-vid-slottet-sundbyholms-slott/
Tack Minett, intressant att läsa dina. Vi åt en av de bästa måltiderna jag har ätit i år på slottet, trist att ni inte fick samma upplevelse. Verkar kul att uppleva slottet på det sättet ni gjorde, det måste jag helt klart prova på någon gång! Bara gjort “murder mystery” hemma hos vänner en gång, men skulle vara en helt annan grej i “äkta” omgivningar!