Close
Sturkö i mitt hjärta

Sturkö i mitt hjärta

Sommar på Sturkö. För mig finns det ingenstans jag hellre vill vara under julis heta dagar. Här, i Sveriges sydligaste skärgård, finns allt det jag älskar och håller av. ”I denna ljuva sommartid” utspelar sig just här, just nu, i mitt eget sommarparadis.

Sturkö i mitt hjärta

 

midsommar

midsommar

midsommar

midsommar

midsommar

På Sturkö, en av Karlskrona skärgårds 1650 öar, kobbar och skär, har jag tillbringat alla mina barndoms långa sommarlov – och hit återvänder jag nu med glädje tillsammans med min egen familj.

Här, i den iskalla Östersjön, tog jag mina första krampaktiga simtag utan det trygga sällskapet av min solblekta flytväst.

Här har jag stått längst ut på den vingliga bryggan och metat upp sprattlande abborrar, för att sedan se dem bli dissekerade av min lillebror.

Här har jag plockat solvarma bigarråer och ätit de sura bären tills jag har fått ont i magen.

Här har jag legat sömnlös otaliga nätter när åskovädret hotfullt dånat över hela ön så att fönsterrutorna skallrar.

Här har jag skrattande dansat runt midsommarstången för att sedan leta efter sju sorters blommor att lägga under kudden.

Här har jag sett de sista solstrålarna rinna ner i vattnet som smält guld på kvällarna. Här har jag gråtit över brusten kärlek, men även hoppat jämfota av nyväckt kärleksrus.

Här har jag gått långa kvällspromenader med mina systrar och försökt lösa livets mysterium.

Här har jag tagit nattdopp och blickat upp på ett stjärnbestrött himlavalv.

Här har jag sett Karlskronas silhuett blinka i horisonten om kvällarna och skapat storslagna planer på att utforska resten av världen.

Här på Sturkö ser jag nu mina egna barn skapa oförglömliga minnen som de kan ha med sig livet.

Sturkö – tack för allt du ger och har gett. Av alla platser jag har besökt i mitt liv finns det inget som kan jämföra sig med mitt sommarparadis.

Läs mer: Karlskrona skärgård – en kärleksförklaring till mina hemmatrakter

10 comments

 1. Vilken fin kärleksförklaring! Jag känner väldigt lika med den lilla byn på Öland vi precis kommit hem till Tyskland ifrån. Min kärlekshistoria med Öland och Bläsinge är inte lika lång som din med Sturkö men ack så stark 🙂
  Hälsningar Linnea i Bayern

  1. Tack Linnea! Det är en fantastisk förmån att få ha ett ställe på jorden att känna så inför. Kul att du har hittat ditt smultronställe på Öland. Vi åker till Öland i bland, det är ju så nära Blekinge. Jag brukade följa med mina kusiner till Böda Sand och campa när jag var yngre. Härliga tider!

 2. Hej Annika! Nu har jag tittat in på din blogg också. Fantastisk! Så mycket trevliga inlägg, tävlingar, gästblogg osv. Har du hållit på länge med bloggandet?

  1. Tack Cecilia, kul att du har hittat hit! Jag har bloggat sedan 2011, men Resfredag.se har ”bara” funnits sedan ca 1,5 år tillbaka.

 3. Så vackert skrivet. 🙂

 4. Oh, vad fint skrivet om Sturkö!! Jag saknar mitt Sturkö, men jag har gått vidare i mitt liv och sålt huset och bosatt mig i Spanien:)) Jag saknar havet och naturen. Min dotter bor i fina Karlskrona så jag har alltid orsak till att komma tillbaka. Kram på dig

  1. Men då har du det bästa av båda världar, Karlskrona hos din dotter och den sköna lunken i Spanien! Tack för fina ord om mitt inlägg, förstår att du saknar Sturkö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close